Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: rama 1/2 constructie si utilizare

Mesajde Dila Daniel » 23 Ian 2013, 18:48

Gabi...vei primi raspunsuri contradictorii.
Fiecare ,in functie de ce model foloseste si ii convine.
Eu cred ca mai bine sa spuna de ce foloseste cineva un anumit model(lat sau stass) si de ce nu-l foloseste pe celalalt....
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde gabi bee » 23 Ian 2013, 23:48

parerile cred ca sunt impartite dar ar fi bine sa le auzim de la mai multi poate ne clarificam cum ne avantajeaza ! deci , cine mai zice ? :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde ovidiu_78 » 24 Ian 2013, 00:18

Am vazut in careva film de la Dan Margarit,ca el foloseste un distantier pt rame,si 9 la corp pt extractie,si explica ca asa ramane un pic mai mult loc liber intre rame,si el o face de 36,si altfel albina o ingroasa mai mult si deci are mai multa miere,iar acele rame nu le baga apoi in cuib ca sunt prea groase,ci numai la miere
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde cristi_vidican » 24 Ian 2013, 07:58

Salut Ovidiu!
DM poate băga acele rame în cuib, după ce le extrage, pt că la mașina de descăpăcit taie destul de mult din faguri.
Am mai spus, rama de îngoșată nu ajută deloc să oprim matca să ponteze în etaj. Când are chef de ouat pe sus, o face.
Dar, rama îngroșată e bună că la un nr de sute de stupi, se simte la manoperă, faguri, rame, la extras etc.
Se poate face și ca DM, cu distanțiere, dar atunci nu poți merge în pastoral. Sau se pun distanțiere din tablă pe cor, unde se sprijină rama.
La 2 tipuri de rame, una în cuib, alta în etaj, eu aș pune rama lată sus. La ME sau MER, trebuie același fel de ramă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde CristiTm » 02 Feb 2013, 18:45

la ramele de magazie cu aceiasi latime pe toate partile ei care e mai ok cea de 2.5cm 4,1 cm si am mai vazut si de 3.7 cm anul trecut am folosit rame de 1/2 normale pt ca am vrut sa si cresc mai multi FA pt pregatirea a 3-5 roiuri pe sistemul MER. acum insa vreau sa-mi fac exclusiv rame pt magazii si sa pun distantiere (nu stiu standardele distantirelor :oops: ) si tot ma invart in jurul cozii cum o fi mai bine orice parere, observatie, critica, e binevenita ma gandesc ca nu sunt doar eu in situatia asta
CristiTm

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 02 Feb 2013, 20:48

Stiu ca ramele sunt 3,8 grosime pe lateral. am comandat rame de 1\2 de 4\8 pt. caturi.Iata cum am modificat eu ramele! la leatul de sus 1, 2cm, iar la leatul de jos lat de 2cm. si gros de 0,6-o,7cm, si la 1\1 si la 3\4 si la cele comandate de 1\2! suprafata mai mare= miere mai multa= irnare mai usoara in special la me. si nici o problema la extras!!!!!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde geangu » 02 Feb 2013, 20:56

vezi ca toate masinile de descapacit automate merg numai pe dimensiuni stas si nu pe inventii.
geangu

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 02 Feb 2013, 21:09

Eu extrag manual!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde lache » 04 Feb 2013, 00:28

Eu folosesc stupi pe 12 rame iar in magazinele de 1/2, am 10 rame late de 45. In 3 ani, pe o singura rama dintr-un stup , care a ramas putin deformata de la extractie, am avut o suprafata de circa 1/2 palma cu puiet de trintor. In rest, totul OK. In schimb, am vazut la un prieten care foloseste in magazin tot rame de 37, fara gratar Heineman, de foarte multe ori puiet pe acestea.
lache

Mesajde Dila Daniel » 04 Feb 2013, 09:28

folosesc rame de 1/2 cu umerase hoffman de 36(ca si cele mari de cuib)
Probleme cu puiet in cat sunt rare(in cazul meu).
Folosesc catul cu toate cele 10 rame,fiindca
- imi cladeste mai repede rama noua.
- vreau ca fagurele de cuib si cel de deasupra lui,sa fie in linie,albina percepandu-l ca unul singur,astfel sa-si organizeze ventilatia,puietul si rezervele,cat mai aproape de instinctul ei.
In culesuri abundente,mai folosesc cate 9 rame in cat,din motive logistice(nr mai mic de rame per cat....=cat mai multe caturi).Dupa extras,revin la 10.
Folosesc rame cu umerase deoarece nu imi plac distantoarele metalice pe faltul de srijin al ramelor.Ma impiedica sa imping lateral ramele, dupa necesitate.Nu numai cand sunt pe stupi,ci si in procesul de extragere.
Nu ma bazez pe rame late in cat(sa nu depuna matca)fiindca, am afirmat mai sus,nici nu am o problema majora cu asta,dar nici nu as avea cum.Descapacitul automat,readuce fagurele la dimensiunea normala...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE