Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pastoral cu "flota" de roi?

Mesajde Dr.Faith » 12 Iun 2013, 14:36

dragii mei,
NU stiu ce sa fac, nu stiu care este cea mai buna decizie.

Din 60 familii de productie, 20 s-au transormat in 40 de roi pe 5-6 rame.

Deci, in acest moment mai detin 40 familii de productie gata de atac( fara inclinatii de roire )+ 40 roi facuti intre 02 - 08. 06. 2013( 5-6 rame). Urmeaza sa plec , vineri 14.06.2013 in pastoral la tei, la Ciucurova, apoi direct la Floarea soarelui. Am loc sa iau toate lazile cu mine, inclusiv roii.

Dilema mea este urmatoarea: cei 40de roi i-am facut prin divizare in 2 parti egale, avand grija ca in fiecare parte sa ramana macar o botca.Nu am avut posibilitatea sa identific reginele la divizarea lor, deoarece nu sunt marcate si era imposibil sa o vad la momentul divizarii. ( ulterior nu am putut sa intru in ei din cauza ploii )
Din cauza timpului ploios nu am reusit sa deschid cele 40 de cutii ca sa aflu exact in care cutii au ramas babele regine si in care avem regina noua.....DECI , PRACTIC , AM 40 DE CUTII DESPRE CARE NU AM HABAR IN CE STADIU SE AFLA BOTCA / REGINA.STIU CA NICI UNUL NU ESTE ORFAN ( agitat , stresat, semnele tipice de stress....toate sunt linistite )

Vesnic ploua, nu am putut face nimic la ele. Mereu ploua, ploua, ploua...ploua.

INtrebarea mea este: POt sa iau si roii cu mine? Nu risc sa pierd reginele nefecundate care poate si-au facut un zbor de recunoastere iar cand vor iesi la imperechiere ...se ratacesc pentru ca nu s-au reorientat??

Eu as vrea sa plec cu toti.Astfel se vor intari toti roii devenind familii bune de iernat.

Ce a-ti face voi in aceasta situatie. Mentionez ca nu mai este timp de privit in cutii pana la plecare ( mereu ploua )
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Re: Pastoral cu "flota" de roi?

Mesajde proapis13 » 12 Iun 2013, 14:58

Eu unul asi pleca cu ele fara sa sovaiesc cu toate cele bune si hai sa zicem cele rele ce pot decurge din demersul asta
Daca-i lasi pe loc trebuie sa te intorci la ei sa-i verifici si asta inseamna alti bani si alta distractie
Ce ma ingrijoreaza este faptul ca majoritatea reginelor sunt pe eclozionare
Avantajul daca pleci cu ei este ca ai mat biologic la discretie de la ceilalti in caz de nereusita
Daca conduci prudent si drumurile sunt bune si vremea te ajuta poti face drumul asta fara pierderi
Pt un incepator realizarea ta ar fi exceptia de la regulile impuse de literatura veche privitor la transportul stupilor
Bafta si sa auzim numai de bine
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi_vidican » 12 Iun 2013, 15:49

Dacă după ce ajungi, și mai găsești botci (deși după transport s-ar putea să nu mai fie bune), eu ți-aș recomanda să faci mai mulți roi, în ideea ca să ai mătci de rezervă. Din 10 roi cu botci, nu vei avea 10 regine împerecheate, așa că trebuie să-ți faci măcar 13-15. Apoi unifici. Oricum, până în toamnă e bine să mai lași 3-4 regine la rezervă, că sigur mai cade câte o regină. Eu las așa până în octombrie, că sunt pățit în fiecare an.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alexx » 24 Iun 2013, 11:08

cristi_vidican scrie:Dacă după ce ajungi, și mai găsești botci (deși după transport s-ar putea să nu mai fie bune), eu ți-aș recomanda să faci mai mulți roi, în ideea ca să ai mătci de rezervă. Din 10 roi cu botci, nu vei avea 10 regine împerecheate, așa că trebuie să-ți faci măcar 13-15. Apoi unifici. Oricum, până în toamnă e bine să mai lași 3-4 regine la rezervă, că sigur mai cade câte o regină. Eu las așa până în octombrie, că sunt pățit în fiecare an.

Si eu la fel fac daca planuiesc sa fac 5 roi fac roii si pe urma mai fac un nucleu doua ca sa am ce unii unde nu este un succes,si in toamna la fel trebuie sa am nuclee si pe 3 4 rame ca tot mai cad matci si atuci se accepta usor
alexx

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE