Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pierdere... :(

Mesajde zahh » 25 Feb 2014, 20:14

Ieri am verificat toti stupii, nu e prima data cand ma uit la ei anul acesta. Am aflat unu complet dezorientat, ramele erau complet goale, m-am uitat dupa matca de 3 ori pe fiecare rama, din pacate fara rezultate, s-a dovedit fiind stup orfanizat. Sunt trist, ma simt vinovat, nu stiu cum nu am observat mai repede, sti-am ca am verificat toti supii, dar nu la toti am intrat in cuib, am tras cu ochiu prin folie peste rame si am vazut albina si uite aici am gresit, dar tot nu cred ca stiam inainte cu o zi ca maine imi moare matca si chiar daca stiam, nu am avut nuclee sau matca de rezerva. Nu stiu cauza matcii, nu stiu cat din vina imi apartine, dar stiu ca este normal, poate si voi ati pierdut roiuri peste iarna, poate stiti si voi cum este...
Care credeti ca este cauza matcii? Ulme de soareci nu au fost + am avut si gratii, erau roiuri cumparate, nu stiu cata "vreme" a avut matca. :?:
zahh

Re: Pierdere... :(

Mesajde clabescu.marius » 25 Feb 2014, 20:38

Nu era nici o albina nici macar moarte???
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde zahh » 25 Feb 2014, 20:41

Ba da.
Am luat stupu si am apropiat cele doua de langa ea, iar cele din stupul fara matca le-am scuturat jos in fata cam la 5 m. se vede in film, aia e albina. :oops:
zahh

Mesajde clabescu.marius » 25 Feb 2014, 20:49

Cert este cred ca acel roisor era slab de la intrarea in iarna....parerea mea era sa nu il scuturi ci eu luam rama cu albinele care mai erau o bagam intr-un stup cu matca la marginea cuibului sau dupa diafragma dupa ceva parfumare.Este parerea mea vedem ce zic si ceilalti colegi cu experienta
.
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde zahh » 25 Feb 2014, 21:03

Cu sinceritate iti spun, ca toti roii cu care am intrat in iarna au avut suficiente provizii, toti la fel. De ce toti au iesit cu bine din iarna si la acest stup erau ramele goale?
Practica ta e foarte buna, nu m-am gandit, dar si asa albinutele au populat cativa dintr stupi, iar in perioada asta orice numar de albina conteaza, zic si eu...:)
zahh

Mesajde clabescu.marius » 25 Feb 2014, 21:05

ramele erau goale din cauza consumului de hrana mai mare din cauza lipsei matcii banuiesc....iar pierderea de matci pe timpul iernii nu este ceva iesit din comun
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde zahh » 25 Feb 2014, 21:15

Asa ma gandesc si eu, dar cauzele, de ce ar disparea o matca fara cauze? :oops:
zahh

Mesajde alin75 » 26 Feb 2014, 08:40

clabescu.marius scrie:Cert este cred ca acel roisor era slab de la intrarea in iarna....parerea mea era sa nu il scuturi ci eu luam rama cu albinele care mai erau o bagam intr-un stup cu matca la marginea cuibului sau dupa diafragma dupa ceva parfumare.Este parerea mea vedem ce zic si ceilalti colegi cu experienta
.

In fiecare iarna am pierdut 1, 2 matci, si neavand matci de rezerva, am unit. Initial am trecut prin aceleasi momente de tristete, dar m-am incurajat singur, ca daca in toamna nu-mi venea sa fac unificari (poate nu chiar la acele roiuri), a lucrata mama-natura si mi-a "fortat" mana. Am aplicat solutia propusa de colegul nostru cu succes deplin (rama bagata la margine si fara afumare!).

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde alexx » 27 Feb 2014, 13:24

Stai linistit ca nu doar dv ati avut probleme la roiuri matca a fost prea batrana sau familia slaba mergem inainte cu dumnezeu
alexx

Mesajde zahh » 27 Feb 2014, 22:43

alexx scrie:Stai linistit ca nu doar dv ati avut probleme la roiuri matca a fost prea batrana sau familia slaba mergem inainte cu dumnezeu

Asa cm spuneti :)
zahh

Mesajde traian » 27 Feb 2014, 23:04

Sa nu iernezi fam sub 5 rame,unifici in toamna.greseli cu scuturatu sa nu mai faci decit la albina ouatoare,lasa-mi nr pe privat, te sun si tinem legatura.
traian

Mesajde FLORINELU » 28 Feb 2014, 09:31

zahh,eu nu iernez familii sub 5 rame si in ultimii 4 ani nu am pierdut niciunul,e si asta o cauza.
FLORINELU

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE