Va salut. In acest an total aiurea, m-am lovit (nu m-a durut) de o situatie pe care pana acum nu o credeam posibila. Am observat la jumatatea lunii iunie, un roi bezmetic plin cu oua si larve de trantor de toate varstele. Din lipsa de timp am amanat sa-l desfiintez. L-am redus pe 4 rame si l-am lasat asa pt ca albina avea destula. Sambata asta, dupa ce am adus toti stupii acasa, mi-a atras atentia un roi care avea un ghem de trantori pe fata stupului asa cum se intampla toamna. Am verificat agenda si mi-am dat seama ca era roiul bezmetic. Lam deschis si ce sa vezi? Acum avea oua si puiet in toate stadiile de albina lucratoare. Am gasit si o matca frumusica. Toti trantorii au fost izgoniti (si nu erau de loc putini). Acuma ar fi o problema: atunci cand am constatat ca e bezmetic, nu am stat sa mai caut sa vad de are matca sau nu, l-am trecut la pierderi si am trecut mai departe.
Poate pt. apicultorii batrani nu este neaparat o raritate, dar eu stiu ca un stup o data bezmeticit, nu mai ai ce-i face. Am avut zeci de cazuri.
Singura explicatie pe care am nascocit-o eu ar fi ca datorita ploilor matca nu s-a putut imperechea si a ouat o perioada oua nefecundate, dupa care o fi iesit si s-a imperecheat.
Eu unul nu am mai vazut asa ceva. Astept pareri, daca se poate din experienta proprie. Multumesc.