Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Roiul bezmetic si-a revenit

Mesajde viorelolt » 22 Iul 2014, 14:30

Va salut. In acest an total aiurea, m-am lovit (nu m-a durut) de o situatie pe care pana acum nu o credeam posibila. Am observat la jumatatea lunii iunie, un roi bezmetic plin cu oua si larve de trantor de toate varstele. Din lipsa de timp am amanat sa-l desfiintez. L-am redus pe 4 rame si l-am lasat asa pt ca albina avea destula. Sambata asta, dupa ce am adus toti stupii acasa, mi-a atras atentia un roi care avea un ghem de trantori pe fata stupului asa cum se intampla toamna. Am verificat agenda si mi-am dat seama ca era roiul bezmetic. Lam deschis si ce sa vezi? Acum avea oua si puiet in toate stadiile de albina lucratoare. Am gasit si o matca frumusica. Toti trantorii au fost izgoniti (si nu erau de loc putini). Acuma ar fi o problema: atunci cand am constatat ca e bezmetic, nu am stat sa mai caut sa vad de are matca sau nu, l-am trecut la pierderi si am trecut mai departe.
Poate pt. apicultorii batrani nu este neaparat o raritate, dar eu stiu ca un stup o data bezmeticit, nu mai ai ce-i face. Am avut zeci de cazuri.
Singura explicatie pe care am nascocit-o eu ar fi ca datorita ploilor matca nu s-a putut imperechea si a ouat o perioada oua nefecundate, dupa care o fi iesit si s-a imperecheat.
Eu unul nu am mai vazut asa ceva. Astept pareri, daca se poate din experienta proprie. Multumesc.
viorelolt

Re: Roiul bezmetic si-a revenit

Mesajde Closcutz » 22 Iul 2014, 14:38

Buna ziua! Din pacate(pentru incredibil) si din fericire pentru septel, roiul sau familia dvs nu a fost bezmetica! Roi bezmetic este acela in care oua albina lucratoare, oua nefecundate, din care ies trantori sterili! In cazul in care in stup avem o matca batrana care s-a epuizat si oua mai mult trantori sau in cazul in care avem matca tanara dar care nu s-a imperecheat si a inceput sa oua trantori nu e situatie de bezmeticire! In orice caz cand in stup avem o matca rebut, trebuie actionat si remediata situatia. In cazul in care avem albina lucratoare ouatoare atunci situatia e mult mai trista si din nefericire ireversibila in cele mai multe randuri!
Closcutz

Mesajde MIHALACHE » 22 Iul 2014, 19:51

Foatre posibil ca o regina din stupii anvecinati care find alungata de albine sa-si fi gasit si ea casa ,un stup care roieste a-si face multe regini multe dintre ele pleaca cu roiul dar mai raman si an stup si pot fi alungate.
MIHALACHE

Mesajde Adrian Galofteanu » 22 Iul 2014, 20:37

viorelolt scrie:Acuma ar fi o problema: atunci cand am constatat ca e bezmetic, nu am stat sa mai caut sa vad de are matca sau nu, l-am trecut la pierderi si am trecut mai departe.

Stup bezmetic cu matca nu exista!

Singura explicatie pe care am nascocit-o eu ar fi ca datorita ploilor matca nu s-a putut imperechea si a ouat o perioada oua nefecundate, dupa care o fi iesit si s-a imperecheat.

Nici asa ceva nu se exista!

Sunt doua variante aici:
1. Matca tanara imperecheata a dat ceva rateuri cand a inceput ponta dupa care si-a revenit, situatii intalnite destul de rar dar eu am avut cateva.
2. Varianta colegului Mihalache.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde proapis13 » 22 Iul 2014, 21:54

[quote="viorelolt" Am observat la jumatatea lunii iunie, un roi bezmetic plin cu oua si larve de trantor de toate varstele.
Acum avea oua si puiet in toate stadiile de albina lucratoare. Am gasit si o matca frumusica.
atunci cand am constatat ca e bezmetic, nu am stat sa mai caut sa vad de are matca sau nu
Poate pt. apicultorii batrani nu este neaparat o raritate, dar eu stiu ca un stup o data bezmeticit, nu mai ai ce-i face. Am avut zeci de cazuri.[/quote]
Ca dovada ca cele scrise mai sus sunt adevarate trebuia sa vii cu o poza cu ramele cu celule inainte si dupa ce au fost ouate
Raritatea este ca din comoditate sau graba multi dintre noi nu ne aplecam atentia cum trebuie asupra stupilor slabi
Eu zic ca acolo a fost vorba despre superficialitatea controlului efectuat de tine
si ca sa parafrazwz un ardelean ; .....''asa ceva nu se egzista''..... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Albinel » 23 Iul 2014, 02:06

[quote="viorelolt" Am observat la jumatatea lunii iunie, un roi bezmetic plin cu oua si larve de trantor de toate varstele.
Acum avea oua si puiet in toate stadiile de albina lucratoare. Am gasit si o matca frumusica.
atunci cand am constatat ca e bezmetic, nu am stat sa mai caut sa vad de are matca sau nu

aveai o matca trantorita si nu ai obsevat ..in multe situatii isi revine pentru o perioada de timp..e de preferat sa renunti la seviciile ei si sa nu iernezi cu ea ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde unincepator » 23 Iul 2014, 20:07

proapis13 scrie:[quote="viorelolt" Am observat la jumatatea lunii iunie, un roi bezmetic plin cu oua si larve de trantor de toate varstele.
Poate pt. apicultorii batrani nu este neaparat o raritate, dar eu stiu ca un stup o data bezmeticit, nu mai ai ce-i face. Am avut zeci de cazuri.

Ca dovada ca cele scrise mai sus sunt adevarate trebuia sa vii cu o poza cu ramele cu celule inainte si dupa ce au fost ouate
Raritatea este ca din comoditate sau graba multi dintre noi nu ne aplecam atentia cum trebuie asupra stupilor slabi
Eu zic ca acolo a fost vorba despre superficialitatea controlului efectuat de tine
si ca sa parafrazwz un ardelean ; .....''asa ceva nu se egzista''..... ;)[/quote]
bunaseara,dn-uproapis13,parca sinteti moderator de net?__v-as ruga sa-mi dati parola pentru a pute intra pe:apicultori pe judete__adrese contact.Multumesc tare mult.
unincepator

Mesajde proapis13 » 23 Iul 2014, 20:16

unincepator scrie:bunaseara,dn-uproapis13,parca sinteti moderator de net?__v-as ruga sa-mi dati parola pentru a pute intra pe:apicultori pe judete__adrese contact.Multumesc tare mult.

Dovada ca esti unincepator si nu citesti atent forumul o gasesti aici ;) ; memberlist.php?mode=group&g=4
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE