Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

problema

Mesajde ciptheman » 21 Noi 2011, 21:58

am un stup care si a format ghemul nu tocmai bine adica primul si ultimul interval in loc sa fi pe aceasi direcite erau in directii opuse drept urmare l am bagat la caldura sa desfacut ghemul, l am deschis am aranjat ramele din nou si l am dus la loc, problema este ca seara incepe sa se agite bat din aripi ca si cum nu ar avea matca,asa am zis si eu l am deschi iarasi si matca e la locul ei deci alta trebuie sa fie cauza,sa nu mai emita feromoni cum trebuie si de aici agitatia?ce ma frapeaza este ca ziua este linistit dar cum vine seara incepe sa se agite dupa care dimineata il gasesc iar linistit,chiar nu stiu ce are,sa il deranjeze ceva nu cred iernez cu stupii inchisi si fundul cu plasa liber
ciptheman

Re: problema

Mesajde alt stupar » 21 Noi 2011, 22:57

da-l incolo... are Nyctophobie
eventual pune-i un beculetz pe urdinis, sa nu capete suspin la inima :lol:

serios acum, ce atata grija ?
ape matca/papa/liniste ?
sa fie sanatos!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ciptheman » 21 Noi 2011, 23:01

pai stii si tu cum e la inceput nu poti sa dormi cu gandul la el dar deocamdata nu prea am ce sa fac, ma gandeam ca e ceva ce nu stiu eu si poate cineva sa ma lamureasca,agitatia asta nu imi place si primavara e atat de departe...
ciptheman

Mesajde proapis13 » 21 Noi 2011, 23:24

Mai deschide-l inca o data si verifica daca regina ierneaza in ghemul format cu partea bombata inspre sud-vest
Daca este asa si ai rezerve suficiente sa nu-ti faci pbe pana in ianuarie dupa Sf Ion ;)
salve :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 21 Noi 2011, 23:28

proapis13 scrie:daca regina ierneaza in ghemul format cu partea bombata inspre sud-vest :lol:

pai pe-asta n-o stiam :shock:
maine-i deschid pe toti, sa vad cum tin reginele dosurile ! :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ciptheman » 21 Noi 2011, 23:50

chiar acum am fost la el,multa albina a iesit dintre rame si sta ghem langa ultima rama agatat de folia de deasupra deci ceva are dar ce? as incerca sa trag cuibul spre mijloc poate asta vor.
ciptheman

Mesajde ilalexandru » 22 Noi 2011, 01:11

Iti zic eu ce are saracul stup... Are parte de un stapan care nu-i da pace deloc. Lasa-l asa si nu-l mai deranja. Daca are miere pe rame si i-ai facut tratamentul ultim contra varooa, nu ai de ce sa-l mai deranjezi. Eu i-am terminat de impachetat stupii saptamana trecuta. Pana in ianuarie nu mai umblu in ei. Fiecare ridicare de podisor ii deranjeaza. Lasa-le sa hiberneze in liniste si roaga-te la cel de sus sa treaca iarna cu bine.
ilalexandru

Mesajde ciptheman » 22 Noi 2011, 07:42

si asta e posibil,cateodata din dorinta de a le face bine nu ne dam seama ca de fapt le facem rau totusi va asigur ca nu sunt genul care sa cotrobaie prin stupi fara un motiv bine intemeiat nu am facut asta nici cand am luat primii stupi.
ciptheman

Mesajde dorindafi » 22 Noi 2011, 09:30

ciptheman scrie:si asta e posibil,cateodata din dorinta de a le face bine nu ne dam seama ca de fapt le facem rau totusi va asigur ca nu sunt genul care sa cotrobaie prin stupi fara un motiv bine intemeiat nu am facut asta nici cand am luat primii stupi.

:mrgreen: colegu,cred ca nu-tzi place sa cotrobai prin stupi dar totushi umbli :o
dorindafi

Mesajde akmm » 22 Noi 2011, 09:39

ciptheman scrie:am un stup care si a format ghemul nu tocmai bine adica primul si ultimul interval in loc sa fi pe aceasi direcite erau in directii opuse drept urmare l am bagat la caldura sa desfacut ghemul, l am deschis am aranjat ramele din nou si l am dus la loc, problema este ca seara incepe sa se agite bat din aripi ca si cum nu ar avea matca,asa am zis si eu l am deschi iarasi si matca e la locul ei deci alta trebuie sa fie cauza,sa nu mai emita feromoni cum trebuie si de aici agitatia?ce ma frapeaza este ca ziua este linistit dar cum vine seara incepe sa se agite dupa care dimineata il gasesc iar linistit,chiar nu stiu ce are,sa il deranjeze ceva nu cred iernez cu stupii inchisi si fundul cu plasa liber

Dupa parerea mea, aceasta familie nu reuseste sa-si regleze microclimatul.Metoda prin care creste temperatura din stup este consumul de miere si bazaitul din aripi.Fagurii in care esrau dosite albinele erau calzi inainte de despachetare, iar acum nu mai sunt.Este posibil sa fie deranjat spatiul dintre sipcile podisorului sau ce o fi pe acolo si are pierdere de caldura.De ce seara? Tot atunci facem si noi focul.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde proapis13 » 22 Noi 2011, 10:21

akmm scrie:.Fagurii in care esrau dosite albinele erau calzi inainte de despachetare, iar acum nu mai sunt.Este posibil sa fie deranjat spatiul dintre sipcile podisorului sau ce o fi pe acolo si are pierdere de caldura.De ce seara? Tot atunci facem si noi focul.

Cu tot respectul nu cred ca are de-a face una cu alta;facutul focului seara in soba cu bazaitul din aripi tot seara la albine
Acolo este un microclimat foarte bine pus la punct
Cred ca este vba despre o aerisire deficitara coroborata cu o impachetare prea grijulie
Rog colegul sa faca o foto cu stupul cu pricina si sa dea mai multe amanunte
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nae » 22 Noi 2011, 21:48

Coabiteaza doua matci ?,zic!?
nae

Mesajde proapis13 » 22 Noi 2011, 23:01

nae scrie:Coabiteaza doua matci ?,zic!?

Unde-s doua trebuie sa fie si cate un trantore doi acolo
salve :D
proapis13

Mesajde popik50 » 22 Noi 2011, 23:09

Mai omule eu zic sa lasi albinele asa cum s-au asezat ele pentru ca le faci mai mult rau cand nu le dai pace. ;)
popik50

Mesajde ciptheman » 23 Noi 2011, 10:44

pai tocmai faptul ca nu se aranjeaza ma ingrijoreaza,aersire defictara nu este, iernez cu fundul gol iar sus folie si polistiren in capac mai degraba cred ca e vb de deranjul pe care l am facut cand am rearanjat ramele iar acum le ia ceva timp pana cand se aranjeaza cuibul pe noua pozitie, am avut 2 in situatia asta iar celalat sa potolit cu toate ca si el s a agitat cateva zile dupa ce am umblat in el,oricum ramane sub observatie.
ciptheman

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE