Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cate familii pe o vatra ?

Mesajde gabi bee » 25 Aug 2011, 21:53

a-si vrea sa ma sfatuiti si pe mine din experienta dv , cam cate familii maxim pot fi tinute pe o vatra permanenta in stationar in conditiile in care in zona sunt asigurate culesurile de rapita , salcam si floare ? stiu ca in carti se recomanda cam 50 de familii . in localitate mai sunt cca 150 de stupi ! :?: :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Re: cate familii pe o vatra ?

Mesajde adriann » 25 Aug 2011, 22:55

daca ai o raza de 3-4 km pana la vecinii din "sat" , in functie de cum e baza melifera poti mergi spre 100...parca asa am citit
adriann

Mesajde gabi bee » 26 Aug 2011, 07:33

pai vatra este in sat la un loc cu ceilalti apicultori , care adunati fac cca stupi !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde dorindafi » 26 Aug 2011, 21:42

:mrgreen: unii colegi spuneau ca e bine sa fie cam la 30 de fam. pe vatra
dar nu putem sa interzicem vecinilor sa dezvolte aceiashi afacere pt. ca sunt prea aproape vetrele
dorindafi

Mesajde lucky5strike » 26 Aug 2011, 23:00

gabi bee scrie:a-si vrea sa ma sfatuiti si pe mine din experienta dv , cam cate familii maxim pot fi tinute pe o vatra permanenta in stationar in conditiile in care in zona sunt asigurate culesurile de rapita , salcam si floare ? stiu ca in carti se recomanda cam 50 de familii . in localitate mai sunt cca 150 de stupi ! :?: :P

Depinde foarte mult de vatra.

In functie de polenul disponibil, poti tine sute sau zeci.

Daca ai aceste culesuri disponibile in raza de 1,5 km de vatra, calculeaza suprafetele, imparti la nr de stupi si in functie de incarcatura, vei sti potentialul.

O vatra este insa importanta mai cu seama pentru dezvoltarea de primvara si pentru pregatirea de iernare. :idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde FLORINELU » 02 Oct 2011, 16:49

din experienta mea de 15 ani in meseria asta supernobila si foarte placuta,cam 30 de familii pe o vatra. amavut si 60,si :ugeek: rezultatul nu a fost mai bun. am aceiasi situatie cu alti stupati in sat. :lol:
FLORINELU

Mesajde jenica67 » 02 Oct 2011, 20:15

Teoria ca teoria, dar practica ne omoara. Teoria aia cu inventarierea plantelor melifere, dupa mine este pura teorie. Parerea mea personala, despre determinarea numarul de stupi pe o vatra, este mai simplu prin constatare. Adica, cresti an de an numarul de stupi si notezi cata miere recoltezi. Cand constati, ca desi ai marit numarul familiilor si nu a mai crescut cantitatea de miere recoltata, inseamna ca ai ajuns la limita bazei melifere si ar trebui sa iti faci, o a doua vatra. Mai simplu de atat, nu se poate. Sustin teoria mea, cu stupari care au 250 de stupi pe o vatra si sunt multumiti. Oricum, este o parere personala. Si inca ceva, daca familiile tale, sunt mai puternice, decat a celorlati din sat, iei si o felie si din ce ar putea recolta albinele lor.
jenica67

Mesajde lucky5strike » 06 Mar 2016, 23:55

O vatra poate sustine 100+ familii in cateva momente ale anului.. in rest, si 30 familii se pot dovedi prea mult...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde thomas » 09 Mar 2016, 21:56

Ultimele 2 comentarii foarte bune. Pot spune si eu ca pentru a putea produce ceva in stationar, pe o vatra unde nu sunt alti stupi, si zona e cat de cat buna, adica ofera cel putin 2 culesuri. Mai mult de 30, 40 de familii n-au ce cauta. Daca zona e extraordinar de buna, se poate creste numarul dupa cantitatea recoltei. Cand stupii nu mai fac miere.. insemna ca ai prea multi :))
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE