Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: dilema

Mesajde catalin_valenii » 30 Dec 2011, 21:25

Intr-adevar ideea expusa inainte de inmultire a stupilor este buna ca si metoda dar dupa parerea mea asta se face cand doresti dublarea efectivului mai ales cand asta e o urgenta.
catalin_valenii

Mesajde andrei_calinescu » 30 Dec 2011, 23:22

Tocmai asta era ideea mea Catalin.
Sa nu-i divizezi pe toti sau sa-i slabesti.
Faci o crestere de matci si cu 2 zile inainte de eclozionare a matcilor faci roii.
1 rama de puiet si 2 rame de acoperire cu coroane de miere si sirop.
Scuturi albina de pe trei ramede puiet, fara matca desigur. Ideal e sa-i duci pe alta vatra, in felul asta nu ai nici urma de depopulare.
Ai 50 de stupi da? Dedici 10 pentru inmultire.
In perioada cand faci roii (dupa salcam 1 sazicem) ai in cuib 8 rame de puiet teoretic.
Asta face 80 de rame de puiet. Poti face 80 de roi da?
Albina de scuturat in roi va fi cea din cei 10 stupi de "sacrificiu" si caturile acestora. Daca ai nevoie poti sa mai iei cate o rama de albina si din ceilalti 40.
Nu ti se pare o schema buna?
Cateva observatii:
- ideal e sa ai botci capacite de bagat in roi. Si mai bine e cu matci fecundate, depinde de tine.
-ideal e sa-i duci pe alta vatra.
-vatrebui sa ai cateva sute de litri de sirop ca sa ii ajuti.
andrei_calinescu

Mesajde catalin_valenii » 31 Dec 2011, 19:28

Andrei vrei sa zici ca cele 10 familii sa le bag in frigurile roitului eu sau sa vad care intra in friguri si sa le las pana aproape de eclozionarea botcilor? In urma cu 2 ani am vrut sa fac ceva de genul acesta dar m-am gandit ca ies roii prea slabi si nu au timp sa se intareasca pana la toamna daca ii fac dupa salcam pentru ca eu am invatat de la un apicultor batran cu care am mers cativa ani in pastoral ca roii sa ii fac pe 3-4 rame si am facut vreo 2 ani asa dupa care am renuntat pentru ca ori trebuia sa ii unific in toamna ori iniernam cate 2 dar primavara nu aveam cu cine sa culeg dupa care am renuntat la metoda asta si am facut cativa roi dar buni adik pe 5-6 rame cu care puteam sa culeg chiar si la fs daca ii mai ajutam cu cate o rama de puiet.
catalin_valenii

Mesajde andrei_calinescu » 01 Ian 2012, 14:01

Salut Catalin,

Eu am punctat in contextul evocat de tine: detii 50 fam si vrei sa te extinzi pentru a accesa masuri sau a produce mai multa miere.
Nu sunt pentru inducerea roitului in cei 10, prefer roirea artificiala.
Desigur ca roii formati prin metoda evocata de mine nu vor culege in anul respectiv.
Vei pastra insa 40 de fam de productie.
Avantajul e ca toti roii vor avea matci tinere. Pe tine te vor interesa doar hranirile si tratamentele inainte de iernat.
La roii tineri formati faci dezvoltarea numai cu rame cu coroana de miere pe care le introduci dupa ce eclozioneaza o generatie de puiet anterior. Poti introduce si una-doua ramecu puiet capacit.
Capital este insa sa-i duci pe alta vatra si vreme de o luna la interval de o saptamana sa hranesti. Nu mult, 1 l pe roi/hranire.
Daca unesti in toamna cativa nu-i nimic, una e sa unifici cand faci 10 roi si alta e cand faci 50 sau 70.
andrei_calinescu

Mesajde catalin_valenii » 05 Ian 2012, 19:24

Intr-un final nu m-a lamurit nimeni care din masuri este mai buna. Multumesc lui Andrei pentru sfaturi si sper sa ma mai ajute daca mai am neclaritati.
catalin_valenii

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE