Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Lucru cu Gratia Hanneman

Mesajde cristi82 » 30 Ian 2018, 11:48

cristi_vidican scrie:Să gândim puțin ...
Extragem salcâmul.
Vine iunie cu un cules de întreținere (la unii).
Etajele sunt pe stupi, că doar nu o să ții stupul doar pe 10 rame în cuib.
Dacă etajul nu se umple de miere, mai ales dacă nu ai coroane de miere pe ramele din cuib, ghici unde va ponta regina în iunie.
Nu toate, dar majoritatea în cazul meu urcă cu puietul dacă nu are hanneman.
Dacă e MER, e și mai și.

Eu din fericire anual in iunie dupa extractia la salcam am cules la poliflora si fac miere ca si la salcam. La inceputul lui iulie storc poliflora, ce culege din acel moment le las lor, deobicei isi strang miere deajunsa pana in septembrie pentru a le ajunge pentru iernat. Floarea soarelui eu nu fac, la pomi fructiferi conteaza de an si de dezvoltarea famililor, fiind intr-o zona cu foarte multi pomi fructiferi mi se dezvolta foarte bine familile de albine intrand foarte dezvoltate la salcam cu toate ca la noi aici in nord-vestul romaniei primaverile sunt putin mai reci (de exemplu din noiembrie nu am mai avut zbor de curatare fata de alti apicultori care se lauda pe net cu zboruri si mult polen), incep greu dar recupereaza.
Eu am stupi pe stationar!

Cristi sa sti ca si la mine e acelasi scenariu ca si la tine.
cristi82

Mesajde mellis » 30 Ian 2018, 12:14

[quote="cristi82"
Legat de curiozitatea " cate rame 1/1am cu oua in C1 in momentul in care matca urca in cat " pot sa iti spun ca de multe ori aveam 5 rame cu puiet si restul fara in C1 si ea deja urca in magazie, parca ii placea mai mult sa depuna ponta in magazie :), sa sti ca in C1 doar pe ramele din margine aveau putin nectar, deci avea loc de ouat, deobicei saptamanal le fac verificari in cuib sa vad cum sta treaba, si binenteles ca faceam rocada aducand ramele cu puiet din magazie in cuib si celelalte le duceam sus, deci nelasandu-le de izbeliste in voia sorti. Am observat si este cert ca le place la matci sa depuna mai mult ponta in magazie. Din aceasta cauza as dori sa folosesc gratie incepand cu pomi fructiferi/salcam pana dupa poliflora.[/quote]

Deci saptamanal pui ramele din C2 in C1(cam des - multa munca ce ai putea sa o limitezi)...
cate familii ai?
...in magazie este mai cald (mai ales primavara) - si nu avem conflictul matca - albina (nectar/polen)..
PS : Anul trecut la salcam (dupa rapita) au urcat cativa sus in C3 - dar de obicei - daca respect "schema" - nu urca..(fara hanemann).. greseala - nu am stors rapita inainte de salcam..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristi82 » 30 Ian 2018, 12:22

Deci saptamanal pui ramele din C2 in C1(cam des - multa munca ce ai putea sa o limitezi)...
cate familii ai?
...in magazie este mai cald (mai ales primavara) - si nu avem conflictul matca - albina (nectar/polen)..
PS : Anul trecut la salcam (dupa rapita) au urcat cativa sus in C3 - dar de obicei - daca respect "schema" - nu urca..(fara hanemann).. greseala - nu am stors rapita inainte de salcam..[/quote]

Facand aceasta meserie din hoby am doar 10 famili si 4 roi destul de buni, daca raman si trec bine iarna in primavara voi avea 14 familii.

Exact asta faceam saptamanal, asa e, e multa munca si de aceea vreau sa le pun gratie. Noroc ca am putine familii, altfel nu as putea face fata si cu serviciu pana la ora 16 si cu albine :).
cristi82

Mesajde Balian » 30 Ian 2018, 13:08

Când am trecut pe MER, un interval de timp am avut în stup rame amestecate 1/1 și 1/2 și în cuib de credeam că treptat scot cele de 1/1. Nici vorbă. Puteam pune oriunde rama 1/1 tot în ea oua.
Ca să rămân la subiect. Cine folosește izgonitoare fără Hanemann rămâne puiet în magazii și ai de suflat. La mașini de descăpăcit de orice fel fără gratii nici nu merge. Decapiteză puietul și intră zeama în miere.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde mausica » 30 Ian 2018, 13:42

Balian scrie:Ca să rămân la subiect. Cine folosește izgonitoare fără Hanemann rămâne puiet în magazii și ai de suflat..

Da cat ai de munca zi tu daca nu e gratia. Bonus poate mai sufli si matca prin iarba sau mai stiu eu pe unde :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Balian » 30 Ian 2018, 15:24

Am trecut prin acelea. Am început invers. Prima dată am avut suflător, izgonitor și peripeții. După care automat am trecut pe gratii. :shock: :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cristi82 » 30 Ian 2018, 16:53

cornelioandanciu scrie:
cristi82 scrie:
mellis scrie:Cat 1/1 - esti tanar Cristi ;)!
DB comparat cu ME sau MER - spatiul de dezvoltare este prea mic!
Si de ce l-ai ingradi?
Cules puternic de afara - polen si nectar - cuibul devine mic, insificient pt nevoi...
Ar trebui facut loc in cuib periodic - sa nu mai ai aceasta problema.
Curios - cate rame 1/1 ai cu oua in C1 in momentul in care matca urca in cat, cate cu pastura si cate cu nectar?
Ce actiuni faci in cuib - verifici / folosesti rama claditoare (desi la 10 rame nu ai loc..) / urci rame din C1 in C2?
Sanatace buna!

Cu stima, intr-adevar spatiul este mic, folosesc 1/1 ca si caturi, ti se pare o prostie dar pentru mine apicultura este un hoby si ma folosesc de ce am, in viitor o sa imi comand si magazi 1/2. Legat de curiozitatea " cate rame 1/1am cu oua in C1 in momentul in care matca urca in cat " pot sa iti spun ca de multe ori aveam 5 rame cu puiet si restul fara in C1 si ea deja urca in magazie, parca ii placea mai mult sa depuna ponta in magazie :), sa sti ca in C1 doar pe ramele din margine aveau putin nectar, deci avea loc de ouat, deobicei saptamanal le fac verificari in cuib sa vad cum sta treaba, si binenteles ca faceam rocada aducand ramele cu puiet din magazie in cuib si celelalte le duceam sus, deci nelasandu-le de izbeliste in voia sorti. Am observat si este cert ca le place la matci sa depuna mai mult ponta in magazie. Din aceasta cauza as dori sa folosesc gratie incepand cu pomi fructiferi/salcam pana dupa poliflora.

Pai stati asa, ca eu cred ca dumneavoastra puneti catul prea repede, astfel ca regina inca nu si-a facut treaba in catul de jos. Dar asta nu este o problema asa de mare, pentru regina ramele din mijolcul corpurilor sint ca si cum ar fi o singura rama mai inalta, de aceea depune oua pe mijloc doar pe cateva rame de sus pana jos. Ca ea nu are de unde sa stie ca acolo aveti doua corpuri, ea stie ca in corpul de sus este mai cald decat jos, asadar va urca acolo cat de repede are ocazia, iar domnul Vidican ar avea dreptate, dar mai sus nu urca deoarece si albinele lucratoare depun miere in celule de sus in jos, astfel se formeaza coronite de miere pe rame, pe care regina arareori le lmai depaseste, dar sint si exceptii..Asadar, pentru a nu mai avea probleme, eu zic sa lasati regina sa-si faca treaba cum trebuie in corpul de jos, iar cand cere cat doar atunci sa-i puneti catul, nu mai repede. Astfel toate ramele de jos vor fi pline cu ce trebuie, nu veti mai avea rame marginase pline doar pe sfert.
Nu va descurajez sa cumparati gratii hanneman, sint foarte utile , va ajuta sa gasiti mai repede matca, o opreste sa urce in cat, puteti face roiuri artificiale mai rapid luand corpul cu matca fara sa o mai cautati, etc.

Chiar din contra am pus caturile și anul trecut cu câteva zile de cules. Fiind familie puternice vreo 3 au și intrat în frigurii roirii deoarece am așteptat prea mult .
cristi82

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2018, 17:10

Al dracu' si albina asta...
Cum nu intelege, mai frate, ca are "cuib" si loc de adunat pentru mine...?!?
Pai, sa-si vada de "cuibul" ei si sa ma lase sa-mi fac treaba, ca de aia sunt prieten cu Daea...
ignatov andrei

Mesajde mellis » 30 Ian 2018, 17:29

Deci sa pui magazia mai tarziu sa fie plin C1 - dar nu prea tarziu pt ca este prea plin C1 si roieste ;)..
Este atat de frumoasa apicultura ... daca vrei sa te dezvolti - sa te gandesti serios pe stationar la 12 R sau ME/MER. De la 14 la 30 nu este mult si iti va fi greu sa umblii asa des in cuib - si nu este nici sanatos pt ele..

DB 10 rame sunt folosite cu success in pastoral pt economie de spatiu - dar in stationar merg foarte bine cele de 12 R sau sicriele.
Iti recomand sa incerci ME sau MER - cica este "stupul puturosului" ca nu stai toata ziua in el "ca in butoiul de varza"...sau stupul cu spatiu suficient pt explozia de sezon.

Sanatace buna!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristi82 » 30 Ian 2018, 18:04

mellis scrie:Deci sa pui magazia mai tarziu sa fie plin C1 - dar nu prea tarziu pt ca este prea plin C1 si roieste ;)..
Este atat de frumoasa apicultura ... daca vrei sa te dezvolti - sa te gandesti serios pe stationar la 12 R sau ME/MER. De la 14 la 30 nu este mult si iti va fi greu sa umblii asa des in cuib - si nu este nici sanatos pt ele..

DB 10 rame sunt folosite cu success in pastoral pt economie de spatiu - dar in stationar merg foarte bine cele de 12 R sau sicriele.
Iti recomand sa incerci ME sau MER - cica este "stupul puturosului" ca nu stai toata ziua in el "ca in butoiul de varza"...sau stupul cu spatiu suficient pt explozia de sezon.

Sanatace buna!

Mulțumesc pentru sfaturi
cristi82

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE