buna,
in cele ce urmeaza doresc sa vorbesc despre un anumit tip de relatie care mie mi se pare foarte importanta, deoarece incepe chiar de la stadiul de ou.astfel pe viitor albina,se va comporta asemeni membrilor familiei din care provine(eu cred ca este o relatie asematoare cu cea din familia noastra a oamenilor/parinte-copil)
-relatia intre larvele albinelor si acestea.
Studii stiintifice au aratat ca intre albine si puiet exista numeroase relatii de interdepenta.Astfel s-a constatat ca, prin ridicarea larvelor din cuibul familiei de albine,activitatea lucratoarelor se reduce pana la 88%(parerea mea ca aceasta dereglare a echilibrului familei afecteaza destul de serios familia,lasand la o parte dezavantajele care decurg din reducerea culesului).Se stie ca albinele poseda insusirea de a crea si mentine conditii optime cu privire la hranirea, regimul termic si umiditatea relativa a aerului din cuibul familiei de albine. In lipsa puietului, temperatura in cuib oscileaza intre 14-25grade, in functie de temperatura exterioara,insa odata cu aparitia puietului,temperatura in cuib se mentine intre 34-35grade, indiferent de temperatura exterioara.
se observa asadar cum prezenta puietului echilibreaza foarte bine temperatura optima din interiorul stupului,(pentru desfasurarea tuturor operatiunilor familiei de albine),indiferent de vremea de afara
Relatii de interdependenta exista si intre intensitatea de crestere a puietului,ritmul acestei cresteri si cantitatea de miere adusa in stup,intensitatea de crestere scazand pe masura ce puterea familiei creste.
MARIAN BURA/SILVIA PATRUICA/VLAD ALEXANDRU BURA-TEHNOLOGIE APICOLA
va multumesc
numai bine