Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

relatii intre membrii familiei de albine

Mesajde stuparul2011 » 14 Dec 2011, 02:12

buna,
in cele ce urmeaza doresc sa vorbesc despre un anumit tip de relatie care mie mi se pare foarte importanta, deoarece incepe chiar de la stadiul de ou.astfel pe viitor albina,se va comporta asemeni membrilor familiei din care provine(eu cred ca este o relatie asematoare cu cea din familia noastra a oamenilor/parinte-copil)

-relatia intre larvele albinelor si acestea.

Studii stiintifice au aratat ca intre albine si puiet exista numeroase relatii de interdepenta.Astfel s-a constatat ca, prin ridicarea larvelor din cuibul familiei de albine,activitatea lucratoarelor se reduce pana la 88%(parerea mea ca aceasta dereglare a echilibrului familei afecteaza destul de serios familia,lasand la o parte dezavantajele care decurg din reducerea culesului).Se stie ca albinele poseda insusirea de a crea si mentine conditii optime cu privire la hranirea, regimul termic si umiditatea relativa a aerului din cuibul familiei de albine. In lipsa puietului, temperatura in cuib oscileaza intre 14-25grade, in functie de temperatura exterioara,insa odata cu aparitia puietului,temperatura in cuib se mentine intre 34-35grade, indiferent de temperatura exterioara.
se observa asadar cum prezenta puietului echilibreaza foarte bine temperatura optima din interiorul stupului,(pentru desfasurarea tuturor operatiunilor familiei de albine),indiferent de vremea de afara
Relatii de interdependenta exista si intre intensitatea de crestere a puietului,ritmul acestei cresteri si cantitatea de miere adusa in stup,intensitatea de crestere scazand pe masura ce puterea familiei creste.

MARIAN BURA/SILVIA PATRUICA/VLAD ALEXANDRU BURA-TEHNOLOGIE APICOLA

va multumesc
numai bine
stuparul2011

Re: relatii intre membrii familiei de albine

Mesajde andrei_calinescu » 14 Dec 2011, 12:14

Stuparule uite am si eu o intrebare.
E tot despre relationalul dintre albine.
Avem o familie care e in friguri. Nu conteaza daca roiul primar a plecat sau nu. Avem botci gata de eclozionare.
Cand deschidem stupul respectiv observam ca mai multe matci ies chiar atunci din botci, spunandu-ne in sinea noastra "Mama ce norocos am fost, uite chiar acum am deschis stupul asta , exact in momentul eclozionarii".
Oare e chiar brodeala sau altceva?(vreaun relational aparte)?
andrei_calinescu

Mesajde XXL » 14 Dec 2011, 13:08

andrei_calinescu scrie:Stuparule uite am si eu o intrebare.
E tot despre relationalul dintre albine.
Avem o familie care e in friguri. Nu conteaza daca roiul primar a plecat sau nu. Avem botci gata de eclozionare.
Cand deschidem stupul respectiv observam ca mai multe matci ies chiar atunci din botci, spunandu-ne in sinea noastra "Mama ce norocos am fost, uite chiar acum am deschis stupul asta , exact in momentul eclozionarii".
Oare e chiar brodeala sau altceva?(vreaun relational aparte)?

in cazul asta avem o matca eclozionata,plecata sau nu la zbor de imperechere
si in agitatia produsa de interventia noastra profita celelante matci ca sa eclozioneze si ele
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde andrei_calinescu » 14 Dec 2011, 13:15

De acord XXL,
Dar eclozionarea lor e pur intamplatoare sau comandata?
Ca asta zice stuparul, ca a avut bafta sa deschida exact cand suratele ies din custi.
andrei_calinescu

Mesajde Ioan Guist » 14 Dec 2011, 13:53

Fara doar si poate ca armonia familiei de albine este de invidiat.La acest echilibru armonios conceput, toti indivizii coloniei sunt parte.
Puietul , pe toata durata evolutiei sale, elimina hormonul juvenil care pintre altele ,inhiba dezvoltarea ovarelor la albinele lucratoare.
Orice interventie externa, dezechilibreaza colonia de albine.
De noi depinde sa profitam de reactiile aparute in starile de dezechilibru. Vezi formarea unui banal Starter.

Acuma, in ecuatia lucrului cu albina, pe langa factorul (necunoscuta) orfanizarii de puiet sau dimpotriva incarcarii cu puiet excedentar,mai apare inca un factor.Acela ca familia cu pricina este mutata din locul ei , mai la sud cu 400 km si da cu nasu direct in plin mare cules.Albina primita in plus, va fi de real folos.
Pentru colonia ce ramane acasa, lipsa puietului (furat) se compenseaza prin faptul ca stuparul prin tehnica de iernare, tratament,stimulare a dezvoltat familia in avans fata de culesul principal al zonei.Deci ...familia sa zica merci ca nu le-am lasat sa moara de foame cu populatie peste puterea zonei la momentul de dezvoltare maxim al coloniei.

Ce vreau sa zic.Ca stuparul produce dezechilibre in colonie manat de dorinta exploatarii acesteia.De stupar depinde (omul este patron,raspunzator si nu despot peste animale) sa pastreze o stare suficient de rezonabila a sursei sale de venit.
Dezechilibrul e bun.Important este ca eu sa stiu de el si sa-l folosesc in avantajul coloniei si al meu.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde stuparul2011 » 14 Dec 2011, 14:10

buna,
domnilor daca se intampla acest lucru si eclozioneaza mai multe matci odata(este posibil sa fie la o comanda pe care noi oamenii nu am putut sa o descoperim pana acum?)atunci nu se intampla dezastrul in acea colonie? (in sensul ca,zic eu,aceste matci nu se vor lua la bataie omorandu-se intre ele?)
chiar daca familia a ramas fara o mare parte din puiet,o putem redresa prin hraniri,fara a dezechilibra foarte mult familia? sau daca facem acest lucru este posibil ca familia totusi sa ramana cu un anumit dezechilibru?(adica prin aceste metode putem readuce familia la o stare initiala pe care o aveau inainte de a lua cantitatile de puiet din cuib?)
noi daca urmarim doar sursa de venit,in acest fel, chiar daca ne ocupam de familii putem determina acest dezechilibru sa functioneze in favoarea noastra?(fara a afecta colonia)
va multumesc
numai bine
stuparul2011

Mesajde Ioan Guist » 14 Dec 2011, 14:35

stuparul2011 scrie:buna,
domnilor daca se intampla acest lucru si eclozioneaza mai multe matci odata(este posibil sa fie la o comanda pe care noi oamenii nu am putut sa o descoperim pana acum?)atunci nu se intampla dezastrul in acea colonie? (in sensul ca,zic eu,aceste matci nu se vor lua la bataie omorandu-se intre ele?)
chiar daca familia a ramas fara o mare parte din puiet,o putem redresa prin hraniri,fara a dezechilibra foarte mult familia? sau daca facem acest lucru este posibil ca familia totusi sa ramana cu un anumit dezechilibru?(adica prin aceste metode putem readuce familia la o stare initiala pe care o aveau inainte de a lua cantitatile de puiet din cuib?)
noi daca urmarim doar sursa de venit,in acest fel, chiar daca ne ocupam de familii putem determina acest dezechilibru sa functioneze in favoarea noastra?(fara a afecta colonia)
va multumesc
numai bine

Norocul nostru, al celor ce lucram , ne sustinem din colonia de albine este ca aceasta gaza traieste putin.(exceptie face regina).De asemenea avantajul nostru e ca gaza asta, are memorie destul de scurta.Maxim 5 -7 zile la orientare si mult mai putin in alte domenii de activitate.Lipsa matci de ex,mai multe ore, devine o straina pentru colonie.
Avantajeste si faptul ca colonia de albine o data dezechilibrata , nu ramane "handicapata" ci va "lupta" sa ajunga din nou la starea de echilibru.Conteaza cat costa asta. si ce sanse are pana s etermina sezonul.
Si aici intervine in discutia noastra echilibrul ,profilul stuparului.Daca asta (stuparul) este un despot, ramane fara "mulgatoare".Daca dimpotriva este un om eclibrat in stilul de lucru, va prospera.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde andrei_calinescu » 14 Dec 2011, 15:24

Ioan Guist scrie:Fara doar si poate ca armonia familiei de albine este de invidiat.La acest echilibru armonios conceput, toti indivizii coloniei sunt parte.
Puietul , pe toata durata evolutiei sale, elimina hormonul juvenil care pintre altele ,inhiba dezvoltarea ovarelor la albinele lucratoare.
Orice interventie externa, dezechilibreaza colonia de albine.
De noi depinde sa profitam de reactiile aparute in starile de dezechilibru. Vezi formarea unui banal Starter.

Acuma, in ecuatia lucrului cu albina, pe langa factorul (necunoscuta) orfanizarii de puiet sau dimpotriva incarcarii cu puiet excedentar,mai apare inca un factor.Acela ca familia cu pricina este mutata din locul ei , mai la sud cu 400 km si da cu nasu direct in plin mare cules.Albina primita in plus, va fi de real folos.
Pentru colonia ce ramane acasa, lipsa puietului (furat) se compenseaza prin faptul ca stuparul prin tehnica de iernare, tratament,stimulare a dezvoltat familia in avans fata de culesul principal al zonei.Deci ...familia sa zica merci ca nu le-am lasat sa moara de foame cu populatie peste puterea zonei la momentul de dezvoltare maxim al coloniei.

Ce vreau sa zic.Ca stuparul produce dezechilibre in colonie manat de dorinta exploatarii acesteia.De stupar depinde (omul este patron,raspunzator si nu despot peste animale) sa pastreze o stare suficient de rezonabila a sursei sale de venit.
Dezechilibrul e bun.Important este ca eu sa stiu de el si sa-l folosesc in avantajul coloniei si al meu.

Da, mare adevar legat de hormonul juvenil.
Secretia lui e raspunzatoare de flexibilitatea perfecta intre caste. Adica la nevoie albine batrane devin doici sau albine foarte tinere la nevoie devin culegatoare.
Este de neintalnit la alta vietuitoare.
Treaba legata de eclozionarea in acelasi timp a mai multor matci, e nicidecum datorata stuparului , ci faptului ca in timpul vizitei acestuia, ca urmare a stresului indus, lucratoarele emit sunete percepute de matcile respective ca sunete eliberatoare.
Si atunci , cea mai "proasta" albina care-i matca, se supune multimii si iese din custi.
andrei_calinescu

Mesajde stuparul2011 » 15 Dec 2011, 00:32

buna,
domnule ioan guist va multumsec pentru lamuriri.
domnule andrei, despre acest lucru in care albinele isi schimba rolul in stup datorita unor dezechilibre am citit si eu.
cum adica matcile eclozioneaza la anumite sunete emise de catre albinele lucratoare? acest lucru se intampla dupa o anumita perioada in care matca se dezvolta complet in botca?sau se poate intampla ca apicultorul sa intervina mai repede in stup si matca sa nu fie complet dezvoltata si atunci matca sa eclozioneze datorita fatului ca lucratoarele emit acele sunete care o determina pe aceasta sa eclozioneze?
va multumesc
numai bine
stuparul2011

Mesajde andrei_calinescu » 15 Dec 2011, 01:47

Stupar ,
In ceea ce priveste hormonuljuvenil, el are roluri capitale tocmai in perioade "delicate" ale coloniei.
spre ex daca vorbim despre perioada hivernala.
Albinele care au trecut iarna, sunt capabile datorita acestui hormon sa-si prelungeasca veleitatile de doica, caracteristica care ajuta enorm in succesiunea generatiilor.
In cazul matcilor vorbeam despre semnalele care influenteaza eclozionarea altor matci, dupa ce prima matca a iesit din botca. Controlul stuparului in acel moment, induce stress in urma caruia unele albine lucratoare emit anumite sunete care dau semnalul de eclozionare.
andrei_calinescu

Mesajde stuparul2011 » 15 Dec 2011, 03:36

buna,
deci chiar daca apicultorul intervine,in mod cert trebuie ca cel putin o matca sa fie eclozionata in acel moment......iar celelalte matci elozioneaza datorita sunetelor emise de lucratoare?dar numai in cazul in care familia are o matca eclozionata
va multumesc
numai bine
stuparul2011

Mesajde andrei_calinescu » 15 Dec 2011, 12:42

Da, partea concreta e ca daca stii ca ai astfel de familii, ar fi bine sa ai cateva custi de transport Nicot in buzunare, ca te alegi cu un pumn de matci , chit ca sunt de roire.
andrei_calinescu

Mesajde stuparul2011 » 16 Dec 2011, 23:45

buna
da,eu acum citesc aceasta carte, si am postat deoarece acest tip de relatie mi s-a parut un lucru interesant si deloc de neglijat.(parerea mea)
tocmai de aceea am postat si numele carti pentru a nu parea ca eu scot asta din capul meu......
va multumesc
numai bine
stuparul2011

Mesajde stuparul2011 » 21 Dec 2011, 00:39

buna,
daca intr-o familie nu exista faguri cu puiet tanar mai mult timp,albinele lucratoare vor fi hranite cu laptisor de matca de catre albinele doici.
acest lucru va determina pana la urma ca ovarele albinelor lucratoare sa se dezvolte,ele la randul lor depunand oua,nefecundate (din lipsa spermatozoizilor), din care vor iesi doar trantori
va multumesc
numai bine
stuparul2011

Mesajde stuparul2011 » 17 Ian 2012, 20:55

buna,
vreau sa va intreb ceva legat de genetica albinelor.am citit undeva.

trantorii homozigoti diploizi,nu ajung niciodata la maturitate datorita secretiei unui feromon care determina albinele lucratoare prezente in stup sa-i devoreze.acest fenomen canibalic este perceput de catre albinele lucratoare imediat ce larva tanara eclozioneaza.in celulele ramase goale in urma disparitiei trantorilor homozigoti diploizi matca depune oua din care vor iesi larve ce au cu 3-4 zile mai putin decat cele din depozitia anterioara.acest decalaj intre cele doua serii determina aparitia fenomenului de cuib lacunar(larve imprastiate printre celule capacite).
- din cate stiu acest fapt este considerat un defect al matcii(cel putin in practica).adica matca nu mai este considerata de calitate...?

este afectata calitatea matcii?in ce sens?
exista vreo metoda de corectare?sau trebuie ca imperecherea matcii sa se faca controlat?
ce efecte are asupra dezvoltarii familiei?
:?: :?: :?:

va multumesc,
numai bine
stuparul2011

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE