Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

MER 8 rame

Mesajde sava » 20 Feb 2012, 00:25

Stimati colegi,
Vreau sa trec o parte a stupinei pe MER 8 rame, latime ext a corpului 345mm.
Lucreaza cineva pe acest sistem?
Personal vad avantaj la iernare si transport, pe palet de 220 cm mi ar intra 6.
Dezavantaj-dim atipice.
Ce credeti??
Multumesc.
sava

Re: MER 8 rame

Mesajde kiloz » 20 Feb 2012, 21:46

Cam 6 rame de puiet/cat ,presupune 3 caturi pt cuib.In cules la masive 3 caturi de recolta, stup instabil,inaltime mare.Caturi de rezerve mai multe ,depozitarea trebuie rezolvata.Presupune o tehnologie puse bine la punc.
In schimb dezvoltare fortata pe verticala ,cere caturile mai repede,se umple catul si mierea e capacita mult mai devreme decit in alt sistem,sanse de realizare miere monoflorala . Trebuie gasit echilibru cantitatea de puiet ,albina acoperitoare. Care o sa fie raportul intre puiet si albine? O sa fie puietul eclozionat suficient ptr acoperirea caturilor adaugate. La un cules mai slabuti de intretinere daca nu prinz momentul potrivit de adaugarea de cat, nu cunva roieste mai repede decit in stup de 9-10 rame? La recoltare de miere poti lasa familia foarte usor fara rezerva de hrana.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde sava » 21 Feb 2012, 21:11

Multumesc de raspuns.
Fiind prinsi de palet si asigurati cu chinga, nu s probleme. Baza materiala si logistica avem ceva si mai completam.
In privinta acoperirii, nu cred ca s probleme, volum mic pe cat, iar un cat in plus poate fi tolerat . Oricum de obicei le am dat cate una 1/2 si nu au roit, nefiind probleme cu racitul cuibului.
Cei ce folosesc MER ce cred de corpuri pe 8 rame??
sava

Mesajde moromete » 08 Mar 2012, 10:59

Si eu am aceasi intrebare cu MER pe 8 rame sau pe 10.
am mai citit aici pe forum, sau pe forumul vechi ca sunt unii care au ME pe 10, si folosesc 8.

In tineretea mea de amator, am vazut dezvoltare rapida pe stupi de rama de tip Kuntsch, care era jumatate cat cea normala.
moromete

Mesajde kamy » 01 Apr 2012, 08:41

e nevoie de 4 caturi ca sa ai 16 rame si uneori e mic pe trei caturi,instabil daca nu e ancorat,mai multa scandura consumata si mai mult lemn transportat in pastoral,la 3 caturi ar merge de 10-12 rame.se mai folosesc in caturi rame ingrosate pt magazie.parerea me.
kamy

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE