de cristi_vidican » 27 Apr 2012, 07:07
Paul, sa-ti zic varianta mea reala cu ce ai tu de gand sa faci.
eu am un prieten care s-a apucat de albine (e si tamplar cu atelier bine pus la punct), dar dupa primul an m-a lasat cu cei 6 stupi ai lui si a plecat in UK. M-a rugat sa am grija de ei. El ma ajuta si cu tamplaria la stupi cand vine in tara de 2 ori pe an. Atunci trag de el.
Acum are 5 stupi la mine (azi iarna mi-a murit un singur stup. Ghici al cui era? O moarte ciudata, era cel mai tare dar probabil ca isi pierduse matca. Avea un corp de 1/2 plin cu miere. Mi-a fost o ciuda. Daca murea al meu nu era nimic. Pala la urma in toamna ii dau alt stup din ai mei)...
Intelegerea mea cu el a fost ca ii dau toata mierea cat o extrag din stupii lui, iar roii sunt ai mei. El mai contribuie la cheltuieli, dar un lucru important, ma ajuta sa-mi fac stupii si imi pune la dispozitie atelierul de tamplarie. Eu ma aleg cu inca 5 stupi (4 anul asta), iar el cu mierea ce va fi. Poate e o intelegere paguboasa pentru mine, dar ma ajuta foarte mult atelierul, intr-o vreme cand am nevoie de asa ceva.
Anul trecut a fost un an de exceptie la productie, anul acesta nu stium ce va fi. Am albine de prin 2003. N-a fost an sa nu extrag. Chiar si in 2010 am extras ceva la FS. In trecut eu ma bazam doar pe FS, dar anul trecut la noi FS n-a prea dat nimic.
Daca te plimbi cu stupii faci productii mai mari, daca stai cu ei intr-un loc risti sa extragi mai putin. Dupa ce faci roii, nici cu familiile de unde ai luat, nici cu roii nu mai faci productie prea mare. Poate ceva la FS daca isi revin familiile de baza si le stimulezi prin iunie, cand de multe ori se instaleaza seceta si familiile dau inapoi, iar la FS parca albinele dispar din stupi.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a