Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura incotro?

Mesajde MIHAI BALS » 29 Mai 2012, 23:34

Bee Happy scrie:PLOAIA INSEAMNA BELSUG!!!
Nu doar pentru agricultura, ci si pentru apicultura. Mai aveti putina rabdare. Daca salcamul a fost un esec pentru cei mai multi, urmeaza inainte de tei flora autohtona (faneata) care are toate conditile sa fie bogata. Adica, sa nu pui un picior jos fara sa strivesti 10 flori melifere.
Si daca cautati zone unde se mai practica transhumanta ( 'a munte si de 'a munte). Cei din Marginimea Sibiului stiu la ce ma refer :idea: ) atunci faneata poate sa fie o punte poleita cu aur pana la inflorirea teiului.
Deocamdata albinele mele recupereaza (iarasi) pierderea de pe cantar, cu salcamul care mai este inflorit. Intr-o saptamana infloreste faneata. O sa vad eu daca am avut dreptate sa o laud anticipat :lol:

perfect de acord.
faneata anul asta va da mai bine ca salcamul.
ce intra in roire e bine=divizari.
ce nu intra in roire e bine=miere.
personal, profitul pe 2012 e deja in buzunar!
papica intr-o stupina trebuie sa fie TOT TIMPUL.
daca nu trebuie primavara-vara o folosim toamna.
MIHAI BALS

Mesajde Mircea_63 » 30 Mai 2012, 09:35

Am vazut un articol in Bussines Magazin...cred, intitulat: "Cele 10 slujbe care nu vor disparea niciodata". Ei bine, stuparitul nu era printre ele.
Sunt convins ca Stuparitul nu va disparea niciodata! Cel putin cata vreme va exista albina, iar daca albina nu va mai exista...vezi citatul lui Hodis din Einstein "Daca albinele ar disparea, in 4 ani va disparea si omenirea"
Hai sa zicem ca dispare tamplarul, brutarul etc datorita industrializarii si automatizarii, dar cel putin din ce cunoastem acum, stuparitul nu se preteaza la industrializare-automatizare. Poate doar segmente din aceasta activitate.
Nu exista produs care sa concureze mierea in privinta calitatii. Nu cu adevarat! DAR, din proasta informare apar imitatii, iar din saracie acestea au trecere.
Dusmanii Stuparitului -mai exact dusmanii vanzarii mierii- sunt saracia si proasta informare. Cu saracia nu ne putem pune. Cand bugetul e pe avarie, omul alege ce e mai ieftin. Cu informarea putem face cate ceva.

In agricultura -sora buna cu stuparitul- anii buni duc la scaderea preturilor, anii rai duc la cresterea preturilor concomitent cu scaderea productiei. Dificil va fi cu "mondializarea"! Daca in China e un an bun...vai de noi.
Mi-as permite sa spun ca anii rai intaresc apicultura! La fel ca selectia naturala, poate raman mai putini apicultori, dar raman cei puternici si priceputi.
Am asistat la situatia unui examen-concurs, adica sumedenie de candidati si numar limitat de locuri. Un prof, supraveghetor le ureaza "subiecte usoare", iar unul dintre elevi spune ca dimpotriva el spera sa fie cat mai grele.
Cum asa? :o "Simplu -zice el- eu sunt bine pregatit, iar subiectele grele vor face diferenta" La discutia asta am asistat foarte personal :)

Acuma... eu am doar trei stupi, dar asta nu ma impiedica sa am o parere. Sper sa nu deranjeze fara argumente!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Mai 2012, 09:46

Ai dreptate , Mircea !!! dar in tara asta aproape nimic nu mai este normal !!!
cronicarul spunea " omul traieste sub vremuri si nu vremurile sub om " !!!
aste-as vremurile , astea le traim !!!
daca ne nasteam in Somalia aveam vreo 20 de muste pe langa nas !!!
daca ne nasteam in Germania ............
suntem pe la mijloc !!!
durerea este ca ar putea fi mult mai bine la noi daca n-ar fi atata hotie , coruptie si alte magarii la nivel inalt !!!
la politicienii nostri se manifesta o foame de bani teribila !!!
daca cei ce conduc tara asta ar respecta doar cele 10 porunci , atunci am trai in alta tara !!!
traim cu speranta la mai bine !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde pab » 30 Mai 2012, 13:20

La noi la Bz faneata infloreste odata cu FS, adica dupa 20 iunie. O arata ea frumos, dar niciodata nu mai stau la faneata (am facut prostia asta de 2 ori in viata) si sa renunt la FS. Buna rea, din 1-2 mutari, la FS ne-am scos intotdeauna parleala.
Teiul de Bz se suprapune la fel cu faneata si cu FS. Deci pa si la tei. ma duc la primul lan de FS care infloreste mai intai. Cam in 15 iunie ii gata.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde fanella » 30 Mai 2012, 23:39

pab scrie:La noi la Bz faneata infloreste odata cu FS, adica dupa 20 iunie. O arata ea frumos, dar niciodata nu mai stau la faneata (am facut prostia asta de 2 ori in viata) si sa renunt la FS. Buna rea, din 1-2 mutari, la FS ne-am scos intotdeauna parleala.
Teiul de Bz se suprapune la fel cu faneata si cu FS. Deci pa si la tei. ma duc la primul lan de FS care infloreste mai intai. Cam in 15 iunie ii gata.

Dl. Pab. Anul acesta in zona mea singura speranta a ramas la floarea soarelui. Problema este ca aproape toata floarea soarelui din zona este de la Paionier dar este din cea modificata genetic sau mai bine spus din cea rezistenta la anumite ierbicide in vegetatie. Aceasta cultura poate fi buna sau merg cu stupi si ca acum doi ani revin acasa pe minus. Aveti cunostinta cum putem sti care este floarea soarelui buna si care nu este buna pentru albine. Multumesc.
fanella

Mesajde pab » 06 Iun 2012, 20:04

Salutare la toata lumea.
Jale mare la stupi, weekend-ul trecut am facut ce n-am facut in viata mea: sa hranesc albinele in plina vara. Pt ca nu am posibilitatea sa ajung la stupi decat la sfarsit de saptamana, am luat decizia sa pun la fiecare pe rame cate un kg de apifondant, ca sa nu isc vreun furtisag in lipsa mea, plus ca le dau preocupare de lunga durata. Puietul a scazut de la 7-8 rame acum 3 saptamani la 5-6. Putine oua, putine larve, putin laptisor depus in jurul tinerelor larve. Coroanele din cuib nici nu zici ca au fost vreodata.
Trecem noi si peste asta, mai greu e de albine.
Ma si gandesc, daca nu da floarea soarelui, cam cate tone de inlocuitori tre sa cumpar ca sa asigur necesarul pe august, sept, oct si toata iarna.
Ma ia cu frig pe sira spinarii.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde cristi_vidican » 06 Iun 2012, 20:50

Cam aceeasi situatie e si la mine. Rezervele sunt pe terminate. La familiile de albine nu a trebuit sa intervin, dar la roi, fara stimulare nu se face nimic. Cred ca 2012 seamana tot mai bine cu 2010, cand a fost un an ploios si tare ma tem ca va continua in acelasi ritm in care a inceput.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde teinegru64 » 06 Iun 2012, 21:08

pab scrie:Salutare la toata lumea.
Jale mare la stupi, weekend-ul trecut am facut ce n-am facut in viata mea: sa hranesc albinele in plina vara. Pt ca nu am posibilitatea sa ajung la stupi decat la sfarsit de saptamana, am luat decizia sa pun la fiecare pe rame cate un kg de apifondant, ca sa nu isc vreun furtisag in lipsa mea, plus ca le dau preocupare de lunga durata. Puietul a scazut de la 7-8 rame acum 3 saptamani la 5-6. Putine oua, putine larve, putin laptisor depus in jurul tinerelor larve. Coroanele din cuib nici nu zici ca au fost vreodata.
Trecem noi si peste asta, mai greu e de albine.
Ma si gandesc, daca nu da floarea soarelui, cam cate tone de inlocuitori tre sa cumpar ca sa asigur necesarul pe august, sept, oct si toata iarna.
Ma ia cu frig pe sira spinarii.

Nu credeam ca voi trai sa o vad si pe asta...http://www.youtube.com/watch?v=HvMObp1a ... ture=g-upl
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde ionut vlv » 06 Iun 2012, 22:40

bine ca ati prins in cadru trandafirii si merele.asta sa nu se creada ca e inceput de martie.e de pus la manual-exista si astfel de an apicol-.
la mine criza asta a fost acum o saptamana jumate.
În dictatură, cineva te foloseşte cum vrea. În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.
ionut vlv

Mesajde balanciprian » 06 Iun 2012, 23:35

vai curu' nostru, mai ales cei care depindem in mare parte de ce scoatem intr un an apicol!. nu ne ajuta natura, nu ies nici banii, cat ai fi de priceput, inventiv etc.
balanciprian

Mesajde cristi_vidican » 07 Iun 2012, 13:36

In mare parte, productia de anul acesta e comprimisa. Chiar daca apar minuni, minuni nu mai faci cu stupii. Ma refer aici in cazul in care am mai facut si roi. Pentru culesul de la tei si de la FS nu vom mai avea albina. FS, si chiar si teiul in anumite conditii, uzeaza albina. Anul trecut dupa 2 sapmtamani de FS m-am speriat cand am vazut ca prin etaje nu mai era albina. Depopularea a fost masiva.
Probabil ca doar daca s-ar opri ploile acum si ar veni un val de caldura, atunci ar mai fi ceva sperante. Dar, ma tem va continua tot cu ploi in fiecare saptamana.
Daca vrem sa mai facem ceva si nu avem cules, trebuie stimulat serios.
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 19 Iul 2012, 15:59

Pana la urma cum-necum sezonul acesta nu a fost compromis total. Fata de altii (Germania) unde mor familiile in august daca nu sunt hranite si unde a fost cel mai slab sezon din ultimii 25 de ani stam chiar binisor!
http://www.swp.de/geislingen/lokales/geislinger_alb/Honig-koennte-bald-knapp-werden-Imker-Schlechtestes-Trachtjahr-seit-25-Jahren;art5567,1548716
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 19 Iul 2012, 16:29

O concluzie am tras-o clar dupa ultimii 2 ani. Daca nu stimulam familiile dupa salcam (cand e seceta sau ploi multe si in general conditii ca anul acesta), culesul de la tei si FS nu mai ai cu ce sa-l realizezi. E o practica care trebuie insusita de apicultor, altfel, ne vom plange mereu ca nu scoatem miere. Anul acesta teiul a dat bine cam peste tot. FS da si ea bine. Daca stupii sunt buni, nu e chiar asa de greu, dar trebuie schimbate niste obiceiuri, ca nu mai merge asa. Stiu, imi vine foarte greu sa dau sirop in iunie, dar asta e. Daca nu-l dau in iunie, n-am albina cu care sa culeg si cine pierde. In bugetul unui apicutor, o suma importanta trebuie sa fie pusa de-o parte pentru sirop.
cristi_vidican

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE