Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 05 Apr 2025, 13:54

Ai mei sunt carnice. Se dezvoltă bine în primăvară pot pregăti pentru cules pe mijlocul lui aprilie. Sunt pe muchie de cuțit. Dacă e vreme bună dau atac de mă rupe. Și la rapiță și în continuare la salcâm și amorfă. Dacă e vreme proastă nu ies din stup. Clocesc. Finalul clocirii este piu noi ieșiți. :lol: Dacă totul merge binișor după salcâm le slăbesc că iau 2-3 corpuri de albină din magazii și fac roiuri la pachet. Nu este variantă bună dar totuți slăbește bine. Și imediat dau pregătire pentru fs. Acolo e jale. 2-3 runde și mai rămâne full pentru iernare. Sirop 0%. Numai turtă proteică să ocolesc efectul ambrozia. Aia nu este bună la nimic, dar este cât oceanul în jurul meu. Și înflorește al dracului în orice vreme. :?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Apr 2025, 14:31

Balian scrie:Ai mei sunt carnice. Se dezvoltă bine în primăvară pot pregăti pentru cules pe mijlocul lui aprilie. Sunt pe muchie de cuțit. Dacă e vreme bună dau atac de mă rupe. Și la rapiță și în continuare la salcâm și amorfă. Dacă e vreme proastă nu ies din stup. Clocesc. Finalul clocirii este piu noi ieșiți. :lol: Dacă totul merge binișor după salcâm le slăbesc că iau 2-3 corpuri de albină din magazii și fac roiuri la pachet. Nu este variantă bună dar totuți slăbește bine. Și imediat dau pregătire pentru fs. Acolo e jale. 2-3 runde și mai rămâne full pentru iernare. Sirop 0%. Numai turtă proteică să ocolesc efectul ambrozia. Aia nu este bună la nimic, dar este cât oceanul în jurul meu. Și înflorește al dracului în orice vreme. :?
stupii se slabesc inainte cu doua sapt de cules....nu dupa cules...
Dupa cules nu roiesc stupii daca au fost pregatiti de cules si au si adunat minim.un cat1/1...deci risc zero de roit...
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Apr 2025, 14:51

Este f corect ce spuneți. Rapița primul cules semnificativ pentru mine vine la mijlocul lui aprilie. În aceste zile
(înlorirea prunului și a cireșii) slăbesc familii sărite în față luând puiet căpăcit cu albine și dat la mai slabi.
Adică egalizare. Acum este momentul. Roi nu-mi trebuie că și așa am prea multe. După salcâm fac roi pentru
intinerirea stupinei. Familiile bătrâne le vând. (nu anul ăsta, acum experimentez restartarea) :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Apr 2025, 15:30

Balian scrie:Este f corect ce spuneți. Rapița primul cules semnificativ pentru mine vine la mijlocul lui aprilie. În aceste zile
(înlorirea prunului și a cireșii) slăbesc familii sărite în față luând puiet căpăcit cu albine și dat la mai slabi.
Adică egalizare. Acum este momentul. Roi nu-mi trebuie că și așa am prea multe. După salcâm fac roi pentru
intinerirea stupinei. Familiile bătrâne le vând. (nu anul ăsta, acum experimentez restartarea) :)
daca rapita infloreste la 15-20 aprilie asta insemna ca trebuie sa faci egalizarile acum si din acest moment nu trebuie sa mai extinzi spatiul la ouat al matcii ..asta pentru ca in maxim o sapt familia de albine sa treac din stadiu de dezvoltare in stadiul de acumulare...

eu am culesuri intruna pana la salcam si merg asa prin ele dar cu structura pentru salcam..acolo imi e gandul...
dar nici nu extind cuibul prea mult deja am 4 rame de puiet din care 3 capacite 100 %..deci eu mai dau o rama maxim pana la 15 aprilie....depinde de clima posibil 6 rame de puiet pana la 15-20 aprilie..si dupa aceasta data numa extind in sus..caturi si FA....
pe 10 aprilie dupa valul de frig pun caturile ...unii deja numi plac dar sa treaca frigu....
Fişiere ataşate
1ae7309b-fc43-437a-b375-1c5e04f9ef95.jpg
c4f6fca5-3767-446c-a365-1dba0dded3b5.jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Apr 2025, 17:10

F frumos și polenul și puietul. Despre ce vorbim și ce se întâmplă până acum, cumva este conform
calculelor. Deci planificăm pentru ce este și va fi mai bun. Așa să fie! Dar trebuie să avem scenariu
și pentru planul B. Sau mergem, ”va fi ce va fi”. Dacă pe perioada înfloririi urmează vreme nepotrivită
intrăm în scanariul de criză. Nici producție nici valorificare de resurse, plus o situație pe care urmează
să știm gerstiona. E un plan complet diferit față de ce dorim. Trebuie neapărat să dăm înainte că poate
urmează o perioadă potrivită și până atunci suntem nevoiți s-o îndreptăm situația. E greu să fii pregătit
pentru două situații diametral opuse. Ferestrele de vreme numai nuanțează nu rezolvă problemele.
Pentru un cules se pregătește cu cca. 35 de zile înainte. Prognoze meteo cât decât sigure nu avem numai
max. 2 săptămâni. Restul este aleatoric la care nu mai poți să faci schimbări majore de direcție. Va fi
sitruație de criză. Sperăm că nu. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Apr 2025, 19:05

Dupa cum vad eu mai mult va focusati pe planul B ...asta se cheama frica de a o da in bara..... :lol: mentalitate de pierzator...apoi planu C..si D... :lol:

Ori mergi maxim pentru A si iei podium...ori laso balta..

Eu stiu de pe acum ca fac un cat la pomii fructiferi...20 de zile deacum tre sa fie cateva zile bune...deja iti rupe nasu mirosul de cires...si 2 rame sunt la fata...si a inflorit de joi
3-4 zile o sa fie zero apoi 2 bune..iar 3 nasoale ...si inca 2 bune si gata catu :lol: ...la sfarsit se vede....

Nu imi dau cu parerea dinainte despre rezultatul unui cules...mai ales negativ si cand stiu ca am si albina....nu se face asa cva...!
yuonyuon

Mesajde Balian » 05 Apr 2025, 19:31

Cheia succesului să calculezi și cu diferit de optimal. Aia e rezervat pentru naivi, visători.
Argument că și așa cum sunt de calculat cu diferit de ”lapte și miere” sunt mulțumit. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 05 Apr 2025, 20:52

Balian scrie:Cheia succesului să calculezi și cu diferit de optimal. Aia e rezervat pentru naivi, visători.
Argument că și așa cum sunt de calculat cu diferit de ”lapte și miere” sunt mulțumit. :)
eu cred ca daca cineva se gandeste prea multla planul B pana la urma asta ajunge sa faca doar planul B ..iar planul A ramane un vis frumos.....

eu zic c a planul A este totul si realizabil...
lafel ca si in cazul bolilor...e bine sa invatam prevenirea nu toate bolile....
sa stim doar imunitatea si sanatea stupilor....nu tratamentele si bolile pe derost....

ati vazut pe youtub se vorbeste constant de problemele legate de apicultura ...(schibari climatice....boli...mortalitae...seceta....roire...tratamente...etc) eu zic ca e manipulare ...vrajeala pentru a seta perceptia apicultorilor pentru esec....eu nu cred in esec nici cand am parte de el....acu 20 de ani pierdut toata stupina si am considerat cel mai mare avantaj si reusita ca mam apucat de invatat....deci orice lucru rau are o parte pozitiva si rezultat bun

mereu in pastoral se adunau apicultori si se "plangeau "..sau cea ce credeau eu ..povesteau despre factorii negativi ai apiculturii...dar mie mi se pare lafel in fiecare an..."ai stupi faci miere punct si de la capat"....
planul meu este cires ..salcam...jumate din stupina bucati si roiuri cat de multe iar cealalta jumatate tei/fs....ca intodeauna....nu am plan B...legat de apicultura...
nici nustiu cum arata la voi planul B..sau e o metafora??
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 05 Apr 2025, 20:57

e adevarat ca tre sa calculezi riscurile dar le dimuiezi din reuseite focusandute pe A...
exemple: avand stupi puternici si pregatiti cresti sansele reusite chiar si daca clima e nasoala...
sau pregatirile cu stocuri de hrana si echpament te salveaza de la o seceta.....etc
nu am avut cules din cele principale sa ma dezamageasca pana acum din cauza climei ..ci mereu din cauza mea.... :lol: ..asta pentru ca subestimam mereu puterea albinelor ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 07 Apr 2025, 10:08

O temă de actualitate, rama cu foițe. În mod normal perioada care urmează este cea mai potrivită pentru construit faguri. E bine dacă este pregătită înainte numărul de foițe planificate de luat în construcție. Legat de ”modernitate” și informația luată de pe rețele… cu ani în urmă m-am uitat la toate filmele puse pe youtube de Dan Mărgărit din Canada. Între f multe lucruri interesante am văzut că folosește numai foițe de plastic. Cu o simplă căutare tot pe rețele am aflat că anemic, dar există și la noi de vânzare. În urmă cu 50 de ani nici măcar nu s-a discutat despre așa ceva. Performanța lui Dan Mărgărit se pare SF pentru noi, dar de ce nu, mai învățăm ce reușim de la el. Am experiență de aproape 10 ani de când folosesc foițe de plastic, și numai de bine pot spune despre ele. Ușurința în lucru, rezistența mărită la deformări, lipsa celulelor de trântori, construcția integrală a suprafeței foiței, ceara rezultată din topire de faguri vechi integral o pot vinde. Plus am ajuns în faza de nu mai trebuie să cumpăr foițe de plastic toate le refolosesc. (sunt care deja erau luate în lucru de 6-7 ori). Pentru ceruire pot selecta ceara de cea mai bună calitate rezultată din RC. Totate aceste lucruri, fără accesul informației de pe rețele nu am fi avut de unde să obțin. Internetul este o realizare minunată care te poate ajuta extrem de mult, dar cuplat ca poate și să strice. Depinde numai de internaut dacă are discernământ să aleagă ce este mai potrivit cerinței lui. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 07 Apr 2025, 11:29

cum poti sa compari pe DM cu youtubari de azi...ai ales asa ceva extrem ca sa aperi ce nu trebuie....
DM a fascut o serie de lectii...si gata ...nu a facut youtub....adica influiencereala.si generare de vanzari....
adica voi nu vedeti diferenta intre cele doua lucruri ...si le puneti la gramada ....dar cand dati exeple stiti :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 07 Apr 2025, 12:01

yuonyuon scrie:cum poti sa compari pe DM cu youtubari de azi...ai ales asa ceva extrem ca sa aperi ce nu trebuie....
DM a fascut o serie de lectii...si gata ...nu a facut youtub....adica influiencereala.si generare de vanzari....
adica voi nu vedeti diferenta intre cele doua lucruri ...si le puneti la gramada ....dar cand dati exeple stiti :lol:

Chiar asta spun youtube-ul poate fi ff bun, (argument că DM a postat acolo nu la Taraf TV) :lol: precum și fs, depinde de
să știe să aleagă. Poate d-voastră nu știți să alegeți, de aia invocați zi și noapte youtube-ul. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 07 Apr 2025, 12:28

un lucru bun descoperit recent acum 2025 ??...pe youtub in materie de apicultura....

hai 2024!! :lol:

nu mai da exemplu cu DM ca nu e reprezentativ ca "youtuber"...la ce ma refeream eu
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 07 Apr 2025, 13:26

cred ca o sa se faca o liniste de cateva zile...pana gaseste balian ceva nou esential in materie de apicultura....(nu ma refer la apa in punga :lol: )...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 07 Apr 2025, 13:34

in cazul lui Dm probabil ca dansu a fost un pic naiv...traint in anturaje mai elevate si plecat in tari mai dezvoltate ...a uitat ca romanul de acasa inca nu a evoluat si se comporta ca un grup de babuini...si nui poti civiliza sau educa prin filmulete ...DAR ii poti manipula si prostii ..ceea ce au facut altii dupa el...care sunt dispusi sa primeasca "hate" in schimbu "subventiilor"....
deci probabil ca nu o sa vedem un exemplu bun in mediu online in urmatorii 10 ani ...tocmai din aceasta cauza....nu suntem destul de evoluati sa percepem un lucru nou ca ceva util ..
yuonyuon

Mesajde Balian » 08 Apr 2025, 14:20

WhatsApp-kép, 2025-04-08, 08.51.14_68c8cee3.jpg

Am amintit că trebuie să-mi pregătesc planuri multiple.
Planul A: și rapița și salcâmul își revin (practic imposibil)
Planul B: rapița revine salcâmul off
Planul C:pomii fructiferi, rapița, salcâmul și amorfa off și pot să mă pregăresc din timp la fs.
Primul lucru, mă aprovizionez cu F40! :?
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE