Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 24 Apr 2025, 18:07

Nici vorbā. Albinele ocupā un loc important în activitāți, dar nu neapārat primul. Primul nici mācar nu este acelaşi. El depinde de prioritatea pe moment, sau perioadā nu f lungā. Nu merg la albine numai planificat pe calculator înainte cu activitāți precise. Nu caut dupā matcā absolut niciodată. Nici o siguranțā. Pun unitatea cu matcā slabă peste cea cu matcā nouā şi va fi ce va fi. De obicei va câştiga cea tânārā. Cum nu caut nici nu vopsesc mātci. Nu sunt maximalist. Ou sau vād sau nu vād cā nu am ochelarii potriviț la mine. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 26 Apr 2025, 19:37

Ceva despre planul A și B. Palnul A este cel optimal. Rapița înflorește și se termină de obicei înainte de salcâm.
Pot termina liniștit stoarcerea de rapiță și să mă ocup cu salcâmul. În jurul meu în acest an salcâmul este
înghețat 100%. Timp (pentru rapiță, deci planul A) ar pute fi cât vreau. Cum nu am rame suficiente (din vina mea)
sunt nevoit să storc că totul este full. Poate mierea nu este gata din punct de vedere de umiditate. Aici intră
posibilitatea planului B. Am tehnică să scad 2-3% din umiditate, să obțin rame goale pentru continuare și viața
merge mai departe. Altfel am fi nevoit să las mierea stoarsă în bidoane să se stratifice să iau suprafața să le dau
înapoi pentru maturate și stors încă odată. Complicat.
PS: dacă nu este salcâm următoarea înflorire ar trebui să fie amorfa. Tare mi teamă că și amorfa este off.
Planul B, F40 turtă proteică și speranță că fs va fi bine. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 26 Apr 2025, 21:46

eu nu trebuie sa dau f 40 pentru ca mai am cateva sute de rame pline cu meiere capacite de la ultimul cules 2024....deci la mine daca nu merge salcamul au manacare cum au avut si inainte de salcam...
daca planul A pica (salcamul) .... intra planul B 50 de roi ... tre sa termin ramele de anu trecut ...

dar inca nu e sigur...astept o ploaie :lol: ...(vrabia malai viseaza ..stiu :lol: ) duduie rapita si apoi paducelu...numa bine ca la salcam aproape ca nu mai ma intereseaza.....
deci ploile astea ...ne manaca zilele...ca in rest avem albina si rame....nu ca "altii" :lol:

dupa ziua de luni ca aici in zona am zero grade (asa pare)...va trebuii sa intervin cu catu 2 1/1 ca sa nu ma incarc de botci ...
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 27 Apr 2025, 07:57

yuonyuon scrie:...................
dupa ziua de luni ca aici in zona am zero grade (asa pare)...va trebuii sa intervin cu catu 2 1/1 ca sa nu ma incarc de botci ...

Parca ziceai ca la tine nu apar nici macar potirase, nicidecum botci. :)
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 28 Apr 2025, 07:38

Vasile_Bucovineanu scrie:
yuonyuon scrie:...................

Parca ziceai ca la tine nu apar nici macar potirase, nicidecum botci. :)
astept un pic sa se incalzeasca si ma apuc de botcarit...se cheama "operatiunea ruptul botcilor" ...lucrare obligatorie....!!! :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 28 Apr 2025, 09:03

Ieri am lucrat la albine. Mai leneș ca în acest an nu am fort, poate niciodată. Sau nu am avut timp la ele, sau vremea nu m-a lăsat.
În această primăvară am avut trei intervgenții:
1. reviza sumară la începutul lui martie
2. revizia mai amănunțită la sfârșit de martie
3. pregătire pentru rapiță și deplasare la mijlocul lui aprilie
Ieri cu oarecare emoții am deschis stupii. Surpriză, miere este suficient (nu exagerat), botci surprinzător de puține, adică la ce așteptam
după perioada lungă de clocire. Contrar obiceiului și recomandării celor cu microclimat ridicat am lăsat fundul deschis adică o deschidere
de 280x50mm= 1,4dm2. Merge. :)
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 28 Apr 2025, 23:48

Daca exista cules bun, albinele intra mai greu in friguri. Intra usor cand este numai cules de intretinere.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 30 Apr 2025, 20:00

Majoritatea lucrărilor apicole se consumă pentru gestionarea roiurilor, mătcilor crescute, îndreptarea familiilor diferite de optim, plus stoarceri și vânzări de produse. Volumul lucrărilor mai sunt mărite de greșeli comise de apicultor, de planificări greșite și în marea majoritate a cazurilor de formarea vremii. O oarecare contradicție este că la orice puct ochit în apicultură suntem obligați să acționăm cu cel puțin 35 de zile înainte. Ori prognoza meteo nu este precisă numai max. o săptămână înainte. În rest este hazard. Trebuie să fiim pregătiți la orice. Deci o grămadă de necunoscute și planuri.
PS: până acum lucrurile merg binișor. După înflorirea de primăvara devreme (la mine) urmează o perioadă f incertă din toate punctele de vedere. :?
Balian

Mesajde yuonyuon » 30 Apr 2025, 22:28

Balian scrie:Majoritatea lucrărilor apicole se consumă pentru gestionarea roiurilor, mătcilor crescute, îndreptarea familiilor diferite de optim, plus stoarceri și vânzări de produse. Volumul lucrărilor mai sunt mărite de greșeli comise de apicultor, de planificări greșite și în marea majoritate a cazurilor de formarea vremii. O oarecare contradicție este că la orice puct ochit în apicultură suntem obligați să acționăm cu cel puțin 35 de zile înainte. Ori prognoza meteo nu este precisă numai max. o săptămână înainte. În rest este hazard. Trebuie să fiim pregătiți la orice. Deci o grămadă de necunoscute și planuri.
PS: până acum lucrurile merg binișor. După înflorirea de primăvara devreme (la mine) urmează o perioadă f incertă din toate punctele de vedere. :?
asta e definitia omului sarac ...ce ai zis aici ....ala care vrea banii la sfarsitul zilei(putin si sigur).... :(

in apicultura e cu mai multe lupte mici care duc la castigarea sau pierderea razboiului....nu e hazard ...este rezistenta si planificare.....
seceta sau inghetul fac parte din apicultura ...cand v ati inrolat in aceasta mesereie nu stiati cu ce aveti deaface??..sau faceti propaganda emotionala(in asentiment) pentru cei in necaz :lol: iar dmneavoastra ati pus deja catu 6 sau 7 :lol:

la mine a prins la fix ciresul ...acum rapita merge cam la jumate(trebuia apa )...am ridicat vreo 2 caturi sa vad cate botci am si din pacate nu am ...deci e "an neroitor" .....asa ca lea m mai pus un cat ... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 30 Apr 2025, 22:43

Vasile_Bucovineanu scrie:Daca exista cules bun, albinele intra mai greu in friguri. Intra usor cand este numai cules de intretinere.

se pot dezvolta extrordinar cand este cule s de intretinere si roii exact in culesul cel puternic......
intra in roit dupa alte criterii....cum ar fi lipsa spatiului.....

daca familia de albine are spatiu si de lucru ...in ideea ca albina sa nu stea gramada peste matca iar matca sa fie activa ..adica puiet larvar se cheam faza " de dezvoltare " unde nu ai sa gasesti niciodata potirase ...iar botci nici atat....

cand se apropie culesul ii tragi o frana (ca sa blochezi spatiul de ouat si evident scade puietul larvar si spatiul matcii) ca sa i bagi in "acumulare" ...apoi dupa cules pana se refac uita si iar o bagi paia cu "dezvoltarea"...si tot asa .....tot anul ....
yuonyuon

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 01 Mai 2025, 00:07

Cand este cules intens se pune frana dezvoltarii deoarece se cam blocheaza spatiul pentru ouat si albinele neglijeaza de multe ori botcile, se poate chiar intampla sa distruga singure botcile.Cand exista numai cules de intretinere, majoritatea albinelor din colonie nu au de facut altceva decat sa creasca puietul si sa cloceasca botcile. Cred ca multi dintre dv a-ti intalnit cazuri cand un cules puternic a scos din friguri multe familii.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 01 Mai 2025, 08:06

Vasile_Bucovineanu scrie:Cand este cules intens se pune frana dezvoltarii deoarece se cam blocheaza spatiul pentru ouat si albinele neglijeaza de multe ori botcile, se poate chiar intampla sa distruga singure botcile.Cand exista numai cules de intretinere, majoritatea albinelor din colonie nu au de facut altceva decat sa creasca puietul si sa cloceasca botcile. Cred ca multi dintre dv a-ti intalnit cazuri cand un cules puternic a scos din friguri multe familii

.asta poate spune cine intra in cules cu stupi in friguri....la mine nu e cazul ....tocmai asta am grija sa nu i bag in friguri.
mereu sa fie in activitate si spatiu ...bineinteles cand incepe culesul si mai mult spatiu.....

dar daca intram in cules si familia este in friguri acel cules orcum este compromis...pentru ca doar jumate din albina aduna mierea..restu stau pe banca....la final tot ce aduna culegatoarea este consumat de puiet si familia direct in pom....
yuonyuon

Mesajde Shrek » 01 Mai 2025, 08:25

yuonyuon scrie:......
la mine a prins la fix ciresul ...acum rapita merge cam la jumate(trebuia apa )...am ridicat vreo 2 caturi sa vad cate botci am si din pacate nu am ...deci e "an neroitor" .....asa ca lea m mai pus un cat ... :lol:

Și minciuna-i vorba! Ca sa influențeze decisiv " înflorituri ciresului", trebuie sa ai o pădure de cireși ( câteva sute de hectare) sau doar câțiva stupi! Mai de folos este ...păpădia, care înflorește cam în aceeași vreme.
La cum " propovaduiesti" dumneata apicultura, cu biologia și morfologia albinei, nu înțeleg de ce te mai uiți după botci, înainte de cules. În timpul culesul, în nici un caz nu are rost! Poate către sfârșitul culesului când scandurica de zbor, nu mai arata ca un portavion cu avioane ce decolează și aterizează în viteza. Și atunci, doar sa stabilești ce rame de puiet sau hrana scoți.
Subscriu insa ideii ca, odată întrata în friguri înainte de cules, familia de albine nu va aduna miere în parametri normali, fiind compromis culesul! Chiar dacă nu roieste!
În sud, rapiță nu da cât ar trebui! Noaptea este frig! Salcamul pare compromis și la Resita! Cred ca anul acesta, prețul mierii se va ridica precum...ostile lui Ștefan cel mare!
S-auzim numai de bine!
Shrek

Mesajde Balian » 01 Mai 2025, 10:43

Merg pe drumul meu bātucit cu spațiu larg, dar încep sā pierd firul consecvenței pentru cei care pun accent pe restrângeri de spațiu. Treaba este nuanțatā, numai în anumite condiții se micşoreazā spațiul. :)
Ps: rapița la mine dā la cca. 60-70% fațā de cel obişnuit. Salcâmul nici nu mai iau în calcul. E de rezolvat perioada de pregātire de fs. Nu va fi un lucru uşor. Anul nu e roitor. :)
Balian

Mesajde Shrek » 01 Mai 2025, 12:02

Balian scrie:Merg pe drumul meu bātucit cu spațiu larg, ....
..... Anul nu e roitor. :)

Cred ca majoritatea celor ce au stupi de câțiva ani ( minim 5 , zic eu), folosim aceasta " tehnica" de prevenire a roitului și anume creare de spațiu și " dat de lucru" , adica foite și răscolit rame. Cu toate acestea, alarma data de " a șaptea rama cu puiet" ( rama 1/1, în stup dadant, ca să nu încurcat tehnica), rămâne universal valabila!
În ce privește ani roitori sau nu, eu personal nu cred în astfel de " premonitii"! În primul rand, nu cred nici în afirmațiile celor care au mai mult de 15-20 de stupi ca, dom'le, la mine nu roiesc! Un procent de 5-10% întra în friguri, sau " prefriguri" ( ca prediabetul), oricât de performanta este tehnologia folosita de stupar. A, ca nu se urca roiul in pom și îl sparge sau desființează, este cu totul altceva! Inclusiv schimbare liniștită de regina, tehnic este tot un roi, dar nah, nu se pune.
Deci " an roitor "sau nu, totul depinde de cum este dezvoltata familia de albine și condițiile meteo! Dacă " bubuie" înainte de cules și vin ploi sau vreme rece, deja o pune ( familia de albine) de alegeri anticipate și declararea independentei!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 01 Mai 2025, 12:24

Shrek scrie:
yuonyuon scrie:......

Și minciuna-i vorba! Ca sa influențeze decisiv " înflorituri ciresului", trebuie sa ai o pădure de cireși ( câteva sute de hectare) sau doar câțiva stupi! Mai de folos este ...păpădia, care înflorește cam în aceeași vreme.
La cum " propovaduiesti" dumneata apicultura, cu biologia și morfologia albinei, nu înțeleg de ce te mai uiți după botci, înainte de cules. În timpul culesul, în nici un caz nu are rost! Poate către sfârșitul culesului când scandurica de zbor, nu mai arata ca un portavion cu avioane ce decolează și aterizează în viteza. Și atunci, doar sa stabilești ce rame de puiet sau hrana scoți.
Subscriu insa ideii ca, odată întrata în friguri înainte de cules, familia de albine nu va aduna miere în parametri normali, fiind compromis culesul! Chiar dacă nu roieste!
În sud, rapiță nu da cât ar trebui! Noaptea este frig! Salcamul pare compromis și la Resita! Cred ca anul acesta, prețul mierii se va ridica precum...ostile lui Ștefan cel mare!
S-auzim numai de bine!
eu am padure de cires ...deasta si mancai "ciuperci"...e un fel de salcam cu o luna mai devreme....

daca a intrat in friguri o mare parte din albina nu participa la cules...chiar daca iese din roit in timpul culesulu ...tot nu e face mare branza....
cand stupii sunt pe acumulare (pe bune) atunci e altceva....cam rar la majoritatea....ba sunt in dubii ba in friguri si mai rar cate unu "de productie"....cica "matca buna".... :lol:

eu ma uitai pan cuib asa sa nu mor de plictiseala.... :lol:
yuonyuon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE