Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum topim ceara !

Mesajde thomas » 04 Ian 2017, 19:26

cate grame de ceara trebuie sa rezulte din topirea fara pierderi a unei rame 1/1 Dadant? Ati gasit informatia asta prin vreo carte de apicultura?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde kiloz » 04 Ian 2017, 20:04

Nu o sa gasest in nici unul. Concret nu se poate determina. Depinde de o gramada de factori si inprejurari. Materialul prelucrat-fagurii-vechimea,continutul de camasi nimfal,reziiduri de miere,pastura,propolis. Cu cit mai veche cu atit mai putin fata de greutatea initiala a fagurelui.Dar totdeauna sint surprize. O fagure de magazie sau crescute noi, aproape virgine se poate transforma 100%in ceara iar cele negre,de cuib cam 50-60%.Dupa masurarea a 3 sarje a cite 10 faguri selectate corespunzator se poate determina cu destula exactitate!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde cristi_vidican » 04 Ian 2017, 20:16

thomas scrie:cate grame de ceara trebuie sa rezulte din topirea fara pierderi a unei rame 1/1 Dadant? Ati gasit informatia asta prin vreo carte de apicultura?

Depinde câtă parafină a avut foița originală. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde thomas » 04 Ian 2017, 21:08

stiu ca sunt o gramada de factori care influenteaza greutatea unui fagure. dar sa gandim in mod optimist si serios.
eu am presupus ca la fiecare fagure topit trebuie sa scot minim greutatea unui fa. dar ma gandesc ca albinele crescand fa.ul, trebuie sa fie peste 1 fa ceara. poate chiar 1.5.
parafina o excludem chiar daca anul acesta mi.au cedat si niste faguri de la o firma de renume in ro.
thomas

Mesajde Avram » 04 Ian 2017, 21:43

thomas scrie:cate grame de ceara trebuie sa rezulte din topirea fara pierderi a unei rame 1/1 Dadant? Ati gasit informatia asta prin vreo carte de apicultura?

La cata parafina , cerezina , seu si alte tampenii ce se baga prin fagurii artificiali nu se stie cam cata ceara poti scoate dintr-un fagure.
Daca vorbim de faguri exclusiv din ceara ... studiaza tabelul de mai jos.
Ceara - autor Traian Volcinschi 1988
Fişiere ataşate
faguri.jpg
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde kiloz » 04 Ian 2017, 21:44

Cele mai performante instalatii ajung cu randamentul de pana la 90% care in grame poate sa ajunga la 1,9-2 fa.,dar fagurele respective trebuie sa fie aproape 3 buc la kg.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Avram » 04 Ian 2017, 22:25

Din aceeasi carte ...
Fişiere ataşate
randament prese ceara.jpg
Avram

Mesajde Arhivistu » 05 Ian 2017, 09:29

Daca nu ai scule bune,fagurii is vechi si nu iti faci tu foitele acasa atunci mai bine dai la schimb la bostinari..un fagure vechi pe o foita,parerea mea.am incercat si cu topitor pe aburi din ala mai mic si cu ceva presa dar mai mult de 100 de gr din fagure eu nu am scos.
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde cristi_vidican » 05 Ian 2017, 11:11

Arhivistu scrie:mai bine dai la schimb la bostinari

sunt ultimii oameni cu care aș mai dori să am de-a face.
Nu contest că sunt și de încredere printre ei, dar nu mă mai risc.
așa că, prefer să topesc eu și să dau ceara la schimb, până mă fac mare și am și eu ceară suficientă să fac o șarjă din a mea, la un producător de aproape, care s-a dovedit a fi serios.
cristi_vidican

Mesajde cobi » 05 Ian 2017, 13:37

cristi_vidican scrie:așa că, prefer să topesc eu și să dau ceara la schimb, până mă fac mare și am și eu ceară suficientă să fac o șarjă din a mea, la un producător de aproape, care s-a dovedit a fi serios.

Producatorul iti da foi 100% din ceara ta?
cobi

Mesajde cristi_vidican » 05 Ian 2017, 14:01

cobi scrie: Producatorul iti da foi 100% din ceara ta?

Dacă duci cantitatea cerută de el, dacă stai lângă el când face fagurii, dacă nu pleci din cameră altundeva, posibil că da. :lol:

Dar, am luat de mai multe ori de la el faguri, nu din ceara mea și au fost singurii care m-au mulțumit.
Apropo, sunt cam cei mai scumpi pe piață.
Asta spune ceva
cristi_vidican

Mesajde Hunbee » 05 Ian 2017, 15:04

Adevarul e ca bagam rahat in stupi incepand cu foitele. Si hai ca parafina ca parafina, iti atrica fagurele, dar problema e cat amitraz este acumulat acolo? La cum tratam in nestire, te mai miri de ce iti pica matca in primul an.
Hunbee

Mesajde cobi » 05 Ian 2017, 15:22

Hunbee scrie:Adevarul e ca bagam rahat in stupi incepand cu foitele. Si hai ca parafina ca parafina, iti atrica fagurele, dar problema e cat amitraz este acumulat acolo? La cum tratam in nestire, te mai miri de ce iti pica matca in primul an.

Varianta cu ceara din stupina proprie si foi din plastic nu pare mai fezabila?
cobi

Mesajde thomas » 05 Ian 2017, 17:37

@Avram multumesc pt articole. Vreau sa impart cantitatea de ceara obtinuta, la nr de rame topite ca sa aflu randamdntul. Bineinteles, totul e estimativ.
La varianta cu bostinarii ma gandesc si eu. Problema lor e ca dau la schimb faguri uneori foarte contrafacuti.
Pana acum n.am gasit o metoda optima de topit ceara, decat clasica fierbere in apa si strecurarea.
Referitor la ce zice colegul cu fagurii de plastic, sunt la fel cu probleme, ca si cei contrafacuti. Prima data, nu.i cresc albinele mai deloc. Dup.aceea nu sunt nici eco, bine, si cei cu parafina samd sunt total anti bio, eco. In afara de asta, la canicula creeaza probleme, deformand ceara. Eu am gasit pareri mai mult contra decat pro fagurii de plastic. Si pe deasupra, si acestia trebuiesc reformati dupa un timp.
thomas

Mesajde Avram » 05 Ian 2017, 23:18

Pentru cine nu stie ......
Fişiere ataşate
1.jpg
2.jpg
Avram

Mesajde thomas » 06 Ian 2017, 13:51

In urma topirii ramelor mi.a rezultat statistic 122g ceara/rama. Mi se pare cam putin, dar nu am avut cu ce stoarce bostina foarte bine.
Tinand cont ca 1fa are 100g, nu e nici chiar asa rau.
thomas

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE