Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 28 Iun 2026, 19:03

Să nu vorbim tot despre alții. Să spunem ce facem noi și sau va fi ascultat sau nu. Care este problema? Am o părere, și ascult și alte păreri. Dacă vine ceva interesant modific părerea, doar și părerea actuală am furat de la alții. :lol: Cine sunt eu? Care inventează apa caldă? Ad absurd poate da, dar nu prea cred. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 28 Iun 2026, 21:32

lasand gluma l o parte...
de ce vorbiti mereu de dezinfectie si boli...cum ati ajuns la convingerea ca sunt multe boli in fam de albine...ati avut probleme?
yuonyuon

Mesajde Balian » 28 Iun 2026, 22:10

Da, așa este. Multe probleme am avut în ultimul timp cu boli. Boala puietului. Am test de locā americanā. E negativ. Test de locā europeanā nu gāsesc. În jurul meu stupine s-au lichidat cu totul. Cu proprietari de vârstā care nu mai îngijeau stupina cum trebuia. Nu mai sunt între noi, dar au lāsat moștenirea. Pentru asta dezinfectez. Mā descurc, dar stupii furtācioși nu au scāpat. Inventarul lor trebuie gestionat cumva. Anul trecut s-a lichidat stupina aia, dar mulți ani distribuia festivalul. Sunt care puiet vāros au. Eu nu am avut de 15ani. Sunt lucruri de care pot și de care nu sā mā apār. Nu vreau și nu mai pot pārāsi zona. Trebuie sā rezolv aici lucrurile.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 01 Iul 2026, 15:39

Pentru rezolvarea unei probleme există adesea mai multe soluții, iar noi alegem una sau alta din diferite motive. Însă, de cele mai multe ori, nu întrebarea „cum” contează cel mai mult, ci „la ce moment”. Am comis nenumărate greșeli de-a lungul timpului și majoritatea au fost cauzate de neexecutarea lucrărilor la timp.
Fie că vorbim despre pregătirea pentru iernare și completarea rezervelor, despre controale, dezvoltarea cuibului sau a magaziei, gestionarea roitului, fie că e vorba de extragere miere, formarea roiurilor, tratamente sau introducerea foițelor – totul depinde de moment, nu neapărat de metoda folosită. :)
Balian

Mesajde Balian » 04 Iul 2026, 14:56

Am stors recordul celor 50 de ani de apicultură de miere dintre salcâm și fs. E ciudat că habar nu am ce fel de miere. După salcâm a fost amorfă destul de bine, dar mierea ei este roșiatică. Asta e ca aurul. Flori nu am văzut nicăieri în afară de amorfă. Era deșert verde. După căldurile astea s-a transformat în deșert "fân". :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iul 2026, 16:03

Balian scrie:Pentru rezolvarea unei probleme există adesea mai multe soluții, iar noi alegem una sau alta din diferite motive. Însă, de cele mai multe ori, nu întrebarea „cum” contează cel mai mult, ci „la ce moment”. Am comis nenumărate greșeli de-a lungul timpului și majoritatea au fost cauzate de neexecutarea lucrărilor la timp.
Fie că vorbim despre pregătirea pentru iernare și completarea rezervelor, despre controale, dezvoltarea cuibului sau a magaziei, gestionarea roitului, fie că e vorba de extragere miere, formarea roiurilor, tratamente sau introducerea foițelor – totul depinde de moment, nu neapărat de metoda folosită. :)
deci nu e de ajuns sa ai bilet de tren...mai tre sa fi si prezent in gara la ora exacta....
foarte tare .....

cauza tuturor problemelor in biologie ..este subnutritia....ca sa rezolvi ...intai tre sa o accepti ca exista ...
dupa ce moare albina tratam
dupa ce trece culesul punem caturile
dupa ce intra in roit rupem botcile...
si tot asa spre infinit....

inca nu este lumea pregatita sa abordeze o problema din punct de vedere logic si tehnic...desii se fac demersuri extrordinare spre aceasta directie ...multi o vad ca o degradare a societatii....(daca atat se poate)
yuonyuon

Mesajde Balian » 07 Iul 2026, 15:40

Anii apicoli sunt diferiți. De a ține albine și a face produse apicole, nu este un lucru f complicat. E o meserie cu multă muncă fizică. Cu cât mai neinspirat este ales sistemul cu atât mai mult efort fizic necesită.
Organizare de rentabilizare îl califică individul în nivelul logic și tehnic. Întrun an rău sau f rău se vinde produse apicoile cel mai bine. Important să ai marfă când nu au alții. Cu cât mai rău cu atât mai bine pentru cei care, nu numai că au bilet și sunt prezenți la momentul potrivit în gară, dar și se urcă pe tren și parcurg un drum cât mai lung.
După shimbare de paradigmă în 89, societatea merge în zig-zag, dar uitând în jur, surprinzător de bine. Că s-ar fi putut și mai bine, întotdeauna este loc de mai bine.:)
Balian

Mesajde yuonyuon » 11 Iul 2026, 20:39

Balian scrie:Anii apicoli sunt diferiți. De a ține albine și a face produse apicole, nu este un lucru f complicat. E o meserie cu multă muncă fizică. Cu cât mai neinspirat este ales sistemul cu atât mai mult efort fizic necesită.
Organizare de rentabilizare îl califică individul în nivelul logic și tehnic. Întrun an rău sau f rău se vinde produse apicoile cel mai bine. Important să ai marfă când nu au alții. Cu cât mai rău cu atât mai bine pentru cei care, nu numai că au bilet și sunt prezenți la momentul potrivit în gară, dar și se urcă pe tren și parcurg un drum cât mai lung.
După shimbare de paradigmă în 89, societatea merge în zig-zag, dar uitând în jur, surprinzător de bine. Că s-ar fi putut și mai bine, întotdeauna este loc de mai bine.:)
daca esti mecanizat este o nimica toata....
yuonyuon

Mesajde Balian » 12 Iul 2026, 21:00

Mecanizarea deschide o cale total diferită față de ce am fost obișnuiți, dar munca de apicultor nici așa nu este de birou.

Am observat un lucru neobișnuit pentru mine. La un stup cu 6 corpuri 1/2 la care urdinișul este jos sub C1, am găsit multă albină cu ghemotoc de polen pe picioare în magazia superioară C6. Mă gândeam albina pentru ce parcurge un drum așa mare în stup, trecând și prin gratie când cuibul fiind alcătuit din 3 corpuri, în C1 de jos ar putea depozita ușor, cum și este destul de mult polen în C1? Sau are o explicație anume, sau și albina face prostii câteodată. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 12 Iul 2026, 22:16

ne spuneti dupa ce termina de carat ce este acolo... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2026, 11:45

la tei am avut seceta ..nu plouase de 3 saptamani...un cules nici nu l am observat...minim un cat 1/1...apoi 3 zile ploaie si sa declansat poliflora.....cules infernal....
acum a inceput folarea soarelui....cica?!!...albina nu prea e galbena de polen ca in alti ani...fagurii nu se ingalbenesc ...ce sa fie ...?
floare e sigur... ...
ce zic expertii de serviciu>?? :lol: ati observat diferente radicale la FS anu acesta?
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Iul 2026, 14:05

yuonyuon scrie:la tei am avut seceta ..nu plouase de 3 saptamani...un cules nici nu l am observat...minim un cat 1/1...apoi 3 zile ploaie si sa declansat poliflora.....cules infernal....
acum a inceput folarea soarelui....cica?!!...albina nu prea e galbena de polen ca in alti ani...fagurii nu se ingalbenesc ...ce sa fie ...?
floare e sigur... ...
ce zic expertii de serviciu>?? :lol: ati observat diferente radicale la FS anu acesta?

Nici în zona noastră nu a mers teiul. Se spune la 7 ani dă. Nu știu, cât pot vinde din tei cumpăr.
Ce înseamnă cules infernal la polifloră?
La mine fs este în desfășurare. Înflorește parcelă după parcelă. Am extras două rânduri. Ar mai fi cum văd încă două. Ceva s-a întâmplat că nu mai dă ca la început. Înainte băgau zilnic 3-4 kg, acum max 2 sau nimic. Aici bagă polen, și construcția de ceară în RC e galbenă. În acest an este f rapsodic fs.:)
Balian

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2026, 14:59

Balian scrie:
yuonyuon scrie:la tei am avut seceta ..nu plouase de 3 saptamani...un cules nici nu l am observat...minim un cat 1/1...apoi 3 zile ploaie si sa declansat poliflora.....cules infernal....
floare e sigur... ...

Nici în zona noastră nu a mers teiul. Se spune la 7 ani dă. Nu știu, cât pot vinde din tei cumpăr.
Ce înseamnă cules infernal la polifloră?
La mine fs este în desfășurare. Înflorește parcelă după parcelă. Am extras două rânduri. Ar mai fi cum văd încă două. Ceva s-a întâmplat că nu mai dă ca la început. Înainte băgau zilnic 3-4 kg, acum max 2 sau nimic. Aici bagă polen, și construcția de ceară în RC e galbenă. În acest an este f rapsodic fs.:)
teiul a mers dar a fost " pe furis" .....nu un cules intens...la cata floare avea ma asteptam sa fie aproape de 2 caturi ...dar nu prea..

poliflora a fost pana azi (si mai este).......pentru ca tot azi sau ingalbenit toate ramele si sau blocat si cuiburile... :lol: (mare afacere am facut)....am confundat poliflora cu FS..ca intensitatea culesului
am inceput sa pun catul 3 ...deci cum ar fi la voi (pe mer 7si 8 )

la poliflora ..rama de la perete tre sa o schimbi la 2 zile ca o gasesti ?"tabla " cu polen( pentru cei care vor sa faca rame cu polen pentru la toamna iarna ..pot face infinit.. ;) .)

niciodata nu seamana un an cu altu .. ma asteptam sa rupa teiul dar ma lovit poliflora si acum clar FS ...
yuonyuon

Mesajde Balian » 14 Iul 2026, 17:27

Captură de ecran_14-7-2026_17246_195.201.230.107.jpeg
Raport 2026 până la 14 iulie

Vatra se situează lângă un canal care leagă Crișul Repede de Crișul Negru. Jur-împrejur este teren agricol. Locația este o păduriță de salcâm situată la cca. 5km de soseaua asfaltată.

IMG_20210611_100114.jpg
Pădurița de salcâm

Spun asta că veniturile din toate părțile nu au obiceiul să intre mai depărtat de 1km de șosea. :D Ca dezavantaj este distanța de cca. 3-4km de capătul satului în care până anul trecut erau două stupine permanent muribunde. :lol:
Pe diagramă se vede că am avut două runde de extrageri (sărituri în jos, prin luarea de corpuri) la rapiță, două la salcâm, după care o pauză de cca 3 săptămâni. (despre care tot povestesc) Totuși atunci familiile aveau intrare masivă de polen și puțin nectar de amorfă. Am și extras de două ori cca. 10kg medie, după care a început fs. Pânăm acum am avut două runde și preconizez încă două, după care încep să le dau sirop de F40. Nu vreau să rămân numai cu mierea adunată care mi-a creat probleme anul trecut. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 15 Iul 2026, 15:27

toti pe stationar avem pauze ... :lol: e cva normal....

la mine intre salcam si tei nu numa ca e pauza.... dar a fost si seceta....
orcum este irelevant ... miere s a facut cu mult peste asteptari...
yuonyuon

Mesajde Balian » 16 Iul 2026, 07:26

yuonyuon scrie:toti pe stationar avem pauze ... :lol: e cva normal....

la mine intre salcam si tei nu numa ca e pauza.... dar a fost si seceta....
orcum este irelevant ... miere s a facut cu mult peste asteptari...

În urmă cu mulți ani am calculat cu media multianuală de 30kg medie pe familie și față de această cifră potriveam numărul necesar de familii în exploatare. Acum lejer merge 50kg dar și mai mult. Soiurile sunt mai rodnice cu secetă cu tot, albina este mai selectată pe producții mai mari.
Țin pe o vatră mai multe linii de genetice. Au producții simțitor diferite.
Și poate și noi am mai învățat ceva dealungul anilor, dar asta nu este sigur.:lol:
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE