Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Unde shi cu ce am greshit asta iarna

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 20:34

ioanpuiu scrie:A fost o soluţie "de avarie" şi stau cu teamă pentru că în timp ce unul din cei doi iernaţi aşa se prezintă normal, la unul am observat prin sita de fund o mortalitate mult mai mare decît la celălalt (sau ceilalţi) încă de la începutul iernării.

Si eu am iernat 2 asa: Am vrut sa-i trec pe MER si asa cum am mai facut, primavara cuibul ajunge in etajul de 1/2 si apoi il continui pe sistemul MER.
Din 2 stupi iernati asa, unul a trecut in etaj, celalalt nu. Mentionez ca cel care nu a urcat a preferat sa moara de foame jos, chiar daca nu avea deloc puiet. Si era unul dintre cei mai tari stupi (7 intervale).
Ce trebuia sa fac in toamna? Trebuia sa descapacesc putin in partea de jos ramele din centrul etajului. In cuib trebuia sa pun pe centru 2 rame goale. In felul acesta ghemul se forma intre corpuri si nu mai aparea problema.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 20:37

Ioan Guist scrie:Am mai gresit ca am plecat de la polen abundent (12 august) la ...ghici in lunca Dunarii.Seceta se pare ca a lasat amprenta in familii.

Nu mai bine veneai tu la un suc cu mine atunci cand am fost eu in Cisnadie (din cate imi aduc aminte, atunci am fost prin zona ta)? Treubia sa consideri telefonul meu un semn sa nu pleci acolo, dar deja erai in camion.
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 19 Feb 2012, 20:41

ioanpuiu scrie:
Ioan Guist scrie:Unde am gresit in toamna.

Eu am lăsat după culesuri un cat de 1/2R peste cuiburi pînă foarte tîrziu, în ideea să aibă loc mare pt. pontă.
Pe seceta din toamnă m-am mai şi lăudat că ale mele umplu rame şi le căpăcesc iar în cuiburi nu m-am uitat considerînd că merg bine şi nu are rost să le deranjez.
M-am limitat să le urmăresc la urdiniş, aveau activitate bună şi aduceau şi polen.
La restrîngerea în vederea iernării am constatat că ramele de cuib nu prea aveau toate o cantitate mulţumitoare de miere dar aveam multe rame de cat căpăcite integral.

Situaţia asta m-a forţat să fac o improvizaţie la doi dintre stupi: i-am iernat cu cat (rame 1/2R pline) peste cuib dar de teama că nu vor depăşi spaţiul dintre caturi, am ridicat o ramă din cuib între cele din cat (central)

A fost o soluţie "de avarie" şi stau cu teamă pentru că în timp ce unul din cei doi iernaţi aşa se prezintă normal, la unul am observat prin sita de fund o mortalitate mult mai mare decît la celălalt (sau ceilalţi) încă de la începutul iernării.

Am avut si eu de astia.Fiind pe fund mobil, am pus catul jos si peste el cuibul .Au descapacit si ridicat in 2 zile tot.Au umplut cuibul si...iernare uscata.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cristi_vidican » 19 Feb 2012, 21:01

Ioan Guist scrie:Am avut si eu de astia.Fiind pe fund mobil, am pus catul jos si peste el cuibul .Au descapacit si ridicat in 2 zile tot.Au umplut cuibul si...iernare uscata.

Deci sa inteleg ca nu ai descapacit ramele din etaj? au tras ele fara sa descapacesti?
cristi_vidican

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Feb 2012, 21:02

mi-am pus si eu intrebarea asta , dar cristi a fost mai rapid !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Bambucha » 28 Feb 2012, 22:23

Din cauza ca am dorit sa "ard" mai repede lumanarea dacat normal, nu am izolat foliile cum trebuie in partea superioara la capac, componentele dedicate acestui uz fiind folosite in alte scopuri. Urmarea a fost ceva condens pe sub folie mai ales in extremitatile ghemului (la contactul cu recele). Nu a contat fundul integral AV sau partial de care sunt multumit.
Prin urmare am sa mai tin banala folie sub observatie inca pe 2 ierni, daca va continua sa ma dezamageasca voi renunta la ea pe timp de iarna.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Nebunu_R » 29 Feb 2012, 00:37

am bagat un roi mult prea slab in iarna. acum nu mai exista.
Nebunu_R

Mesajde Nebunu_R » 29 Feb 2012, 00:42

proapis13 scrie:Eu unul cred ca atunci cind temperatura exterioara o sa depaseasca 12-14 grade cateva zile consecutiv o sa scutur toata albina in cuib si o sa iau catul sacruficind eventuala bruma de puiet.
Asta e o parere personal si daca se mai poate adauga ceva va raman indatorat plus ca,cu totii avem ceva de invatat

nea Gica nu inversa corpurile multietajatilor. daca scoti folia dintre cat si corp, tinand cont ca urmeaza sa se incalzeasca, albina cand va ocupa catul nu va cobora?
Nebunu_R

Mesajde proapis13 » 29 Feb 2012, 16:59

Nebunu_R scrie:nea Gica nu inversa corpurile multietajatilor. daca scoti folia dintre cat si corp, tinand cont ca urmeaza sa se incalzeasca, albina cand va ocupa catul nu va cobora?

Eu ma refeream la situatia de aici
viewtopic.php?f=10&t=164#p46732
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde badguy_goodguy » 29 Feb 2012, 17:05

Eu personal cu tratamentele...am sa ma las de chestii naturiste...si am sa incep cu Varachet Forte...

Si totodata cred ca 4-5 kg de miere in plus in stup nu le strica.
badguy_goodguy

Mesajde jonny_it » 29 Feb 2012, 17:17

Probabil titlul era mai bun sub forma aceasta: "Unde si cu ce am greshit in toamna(2011)"

1. am lasat/sau nu miere suficienta pentru iernare
2. avem albine in stupi sau doar 2-3 rame si alea pe jumatate
3. restrangem cuiburile sau nu
4. facem tratamente sau nu
5. le stresam inca din ianuarie cu turte .. doar ca sa fim noi "linistiti" sau nu

Folie, fund anti varooa, rame .. amanunte

Daca nu stiati pregatirea pentru iernare se face la sfarsitul verii/toamna si nu in mijlocul iernii.
.. era doar o parere
jonny_it

Mesajde stuparul2011 » 02 Mar 2012, 20:09

buna,
la mine cred ca a fost lipsa de stimulare in toamna plus o uriasa problema condensul...........
sa vad anul acesta cum voi rezolva problema condensului.
va multumesc,
numai bine
stuparul2011

Mesajde Geangu Cristian » 03 Mar 2012, 20:08

stuparul2011 scrie:buna,
la mine cred ca a fost lipsa de stimulare in toamna plus o uriasa problema condensul...........
sa vad anul acesta cum voi rezolva problema condensului.
va multumesc,
numai bine

Problema condensului am avuto si eu in anii trecuti si am gasit mai multe postari pe forum despre acest subiect ( viewtopic.php?f=4&t=931 , viewtopic.php?f=4&t=168 ) foarte interesante consultandu-ma si cu alti apicultori mai experimentati din zona am tras urm concluzie am lasat urdinisul deschis total pentru o mai buna ventilatie ,o impachetare simpla am asezat 4foi de ziar peste podisor care are sita de aerisire pe tuata suprafata atat, mentionez ca nu lucrez cu diafragma,si nu am mai vazut gram de apa la culesul de floarea soarelui am lasat in magazii aproximativ 3 rame 3/4 pline cu miere +ce au avut in cuib de care nu ma-m atins asta a fost si stimularea si complectarea de hrana au carato in cuib(1/1) si sau autostimulat probabil ..... au intrat in iarna destul de populate dupa acestea am mai observat ca decand nu am mai facut complectari cu zahar(sirop)si nu am mai avut condens mucegai....nu am mai avut nici o urma de nosema mai bine las ceva miere toamna ca si asa a ajuns de ras ca pret mai are un pic combustibilul la pompa si o ajunge k valore pe unitatea de masura ,turtele cumparate sunt mai scumpe decat mierea de floarea soarelui mierea nu uzeaza etc . Ieri am umblat in 12 stupi le-am facu curatenie am inlaturat albina moarta si resturile de ceara la deskpacitcare in total de la 12 familii insumand cc 800ml volum iar la majoritatea am gasit cel putin doua palme de puiet capacit chiar eclozionau la unii iar in general mai aveau si ceva rezerve de hrana si pastura mau surprins placut si ceilalti panala 34 sunt in viata si de sub podisor arata la fel cand mi-o mai prmite temperatura continui operatiunea sper sa gasesc aceeasi situatie . Bafta la tuata lumea!
Geangu Cristian

Mesajde stuparul2011 » 04 Mar 2012, 19:56

buna,
cristian,
la mine urdinisul era de vreo 3-4 cm.
eu nu am stimulat deloc in toamna,am lasat multa miere.nu vreau sa dau zahar,pentru a nu distruge albinele,sper sa nu fiu nevoit deloc sa dau zahar.
marian,
este posibil ca,cuibul format sa fi fost prea mare,dar in toamna eu am avut albina destula pentru cat am format cuibul.
ramele au fost in regula,nu am spatiu intre speteaza si fagure(e lipit de speteaza superioara),in partea de sus aveau miere multa,pana jos aproape sau daca nu,cel putin jumatate.
de metoda cu materialul textil nu am auzit,dar probabil ca voi incerca.
va multumesc,
numai bine
stuparul2011

Mesajde pin » 05 Mar 2012, 11:45

Am facut stimulare la inceput de septembrie (2l sirop cu protofil dat cate 250 ml la 2 zile).
Nu am facut niciun fel de completare.
Nu am restrans prea tare cuibul (am lasat 8 rame in cuib).
Am pus catul (de 1/1) sub cuib.
Fundul cu sita pe toata suprafata neobturat si urdinisul deschis ca vara.
Folie peste cuib cu marginila taiate la nivelul stupului (fara sa atarne peste) acoperita de podisorul din dotare.
Polistiren de 2 cm in capac.

Acum sa va spun unde am gresit: Am stat si am pierdut vremea pe forum citind tot felul de nazbatii si ingrijorari ale altora in loc sa stau linistit in banca mea si sa las albinele sa ierneze. M-am panicat fara rost citind marile nenorociri din iarna asta ale altora. La mine zapada si acum e de 1 metru si jumatate in curte dar dupa o saptamana de stat cu fundul in zapada complet bazaiau foarte frumos si dupa ce i-am dat zapada de jur imprejur trebuia sa stau linistit. Cum insa pe aici discutiile sunt aprinse despre puiet si hraniri cu turte n-am avut ce face si am deschis ieri stupul la 8 grade ca eram ingrijorat. Ce am gasit: 4 rame cu miere neatinse, una golita complet dar cam asa o lasasem pe post de diafragma, trei rame cu 1/3 miere. Am vazut larve si am inchis repede stupul. Problema e ca am omorat inutil cel putin un pumn de albine care nu au mai reusit sa intre in stup.

Concluzia: O sa raresc vizitele pe forum deocamdata.
pin

Mesajde cristi_vidican » 05 Mar 2012, 12:09

pin scrie:Concluzia: O sa raresc vizitele pe forum deocamdata.

Nu tot ce zboara se mananca. Zonele in tara noastra difera foarte mult ca si temperaturi si moduri de iernare. O metoda practicata de Pupe, care face pastoral intensiv, s-ar putea sa nu dea rezultate la mine, care ma misc doar la 2 flori.
Plus ca unii au facut greseli in toamna, iar acum trag semnale de alarma, care-i alarmeaza si pe cei mai experimentati. Fiecare-si stie stupina si ce are in ea la ora asta.
Tu bucura-te ca stai bine.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE