Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Distanta dintre centrele fagurilor

Mesajde livas » 07 Mar 2012, 12:17

horia, eu as fi curios sa-mi spui, ce zice ' mnealui despre avantajul unui inch si jumate in cazul iernarii, oare e mai bine sa fie 2-3 randuri de alb. stranse pe 5 rame cu hrana, sau aceasi cantitate de alb. sa acopere 6 rame cu hrana, din cauza dist. mai mici dintre rame!!!
....acu sa nu crezi ca intrebarea mea o consider retorica, pt ca vezi doamne, adevarul ar fi la mine, nuuuu!!!
...mai degraba ma gandesc ca ar trebe niste masuratori cu termometre cu sonde bagate in centru si aproape in margina ghemului, sa vedem, mentin aceasi temp. in ghem , in ambele cazuri, sau unul are probleme cu frigul si unul cu hrana sau mai stiu eu ce!!
....ecsperentze si iar ecsperentze cum zice nenea janese si notat tot, ca altfel tre sa vorbim de Hofman si altzii ca el care au batut cu capul de distantza asta, cu palaria in mana!!!!....si ridicat in 2 picioare :lol:
...d.p.m.d.v eu am avut 2 motive sa trec la rama 33mm;
- am spus mai sus ca aceeasi cantitate de alb. ocupa in ghem o rama in plus;
- si in sezon in stupul pe 10 rame intra si rama 11 care este capcana si la fel la cel de 12rame, intra ...........!!!!!!!!!
Dupa ce voi face niste masuratori de temp. , de cantitate de albina intrata la iernat, de consum de hrana, de dezvoltare, la 2 stupi identici in toate astea, dar cu rame diferite va va voi spune eu ce si cum!!!
...numa sa nu imi ceretzi mai devreme de un secol :lol: :lol: !!!!!!!!!!
.........si nici nu indemn pe nimeni sa faca ca mine, ci pur si simplu asa am facut ....eu!!!!!!!!!!
Ultima oară modificat de livas pe 07 Mar 2012, 12:44, modificat 1 dată în total.
livas

Mesajde livas » 07 Mar 2012, 12:33

Kamy monsher, da de ce vorbesti, scrii.....mizerabil :?: :lol:
eu nu am zis ca asa ai fi facut tu si daca asta ai crezut de tzi sa umflat vena, eu i-mi cer scuze monsher!!!!
...si ca sa fii mai linistit ;) uite recunosc de fatza cu totzi aici ca eu am facut asa, bine :?: :lol:
livas

Mesajde kamy » 07 Mar 2012, 13:14

mizerabil si cum vrei mi se pare cand te musca cineva sa dai cu picioru-n pisica recte io,mai citeste odata postarile anterioare si vezi care are printre dinti bumbac de la muscaturi pe acest topic,si spune-mi apoi cu ce am gresit si-mi cer mii de scuze,dar te rog n-o mai tine de coarne spunand ca-i suta.
kamy

Mesajde kamy » 07 Mar 2012, 13:17

nu cumva m-ai confundat cu indy smd?
kamy

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 13:21

De ce 32mm?? Simplu, priviti imaginea..
Ma surprinde Livas ca de fiecare data, a ajuns cu practica si teoria unde eu nici nu am gandit mai departe de acum o saptamana, sunt la nivelul de studiu teoretic si ma bucur ca in afara de Maximus mai sunt si altii care merge pe drumul spre natural.
Ce am mai zis si pe forum ca nu e ok e ca aplicam disparat niste lucruri care in esenta sunt bune, ori in apicultura tot tabloul tre sa arate bine.
Si aici ma refer la faptul ca desi Max a revenit la celula naturala, nu mai foloseste foite de 3-4 ani din cate stiu, nu si-a pus problema revenirii la distanta naturala dintre faguri, sau poate si-a pus aceasta pb si a aplicat-o si nu stiu eu.
Livas pe de alta parte a redus distanta intre faguri dar dupa stiinta mea inca foloseste foite...ca treaba sa mearga pe drumul bun trebuie revenit la natural sub toate aspectele, si am detaliat de ce pe topicul despre mortalitatea in 2012...acolo am deviat putin discutia spre asta sper ca nu se supara nimeni.
Am pus linkuri..este informatie garla trebuie doar studiat.
Desi sunt doar la nivel de eorie acum, din momentul infloririi pomilor nu mai bag foite si toate cadrele care le mai bag in stupi vor fi cu laterala de 32...incep reconversia spre sistemul natural inca din aceasta primavara, iar pt la anul voi pregati 100 de stupi Delon.
Priviti poza..si explicatiile de pe topicul cu mortalitatea din 2012.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 13:23

Nu s-a incarcat poza..uitati...
Fişiere ataşate
CombSpacing30.JPG
CombSpacing30.JPG (73.45 KiB) Vizualizat de 11803 ori
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 13:27

horia_ch scrie:Chiar!
Ştie cineva (dar din sursă sigură, măsurători sau cărţi de valoare) care este distanţa NATURALĂ între centrele fagurilor? Eu mai jos de secolul 19 nu am putut coborî (presupunând că mai aproape de începuturile stupului cu rame mobile oamenii au făcut ceva măsurători). Distanţierul Hoffman (îl cunoaştem toţi) din ce am citit avea la origine 35 mm (1 şi 3/8 inch). Quinby, urmându-l pe Dzierzon a adoptat însă măsura de 38 mm (1 şi 1/2 inch). Dadant, adoptând modelul Quinby, a adoptat, după spusele sale, şi spaţierea sa, de 38 mm, însă recunoaşte că în cazul fagurilor de cuib cu celule de lucrătoare distanţa între doi faguri alăturaţi este de 1/2 inch, ceea ce ar corespunde, spune el, unei distanţe de 1 şi 3/8 inch (35mm) între centre. Langstroth, la fel ca şi Berlepsch la mijlocul sec. 19, considerau ca şi măsură corectă distanţa de 35 mm (1 şi 3/8 inch) între centrele fagurilor.
Julius Hoffman are şi o explicaţie pentru distanţa mai mică :albinele de pe fagurii alăturaţi pot încălzi mai bine puietul în cazul în care stau spate în spate decât dacă ar mai avea de încălzit şi aerul dintre ele (ceva de genul ăsta).
Distanţa de 32mm trebuie să recunosc că nu am găsit-o nicăieri. Mi-e să nu se treacă de la o extremă la alta, prin micşorarea sub natural a acestei dimensiuni, după ce sute de ani a fost ţinută peste natural. N-ar fi corect.

Uite pe topicul mortalitate 2012..sunt linkuri si toate explicatiile.
Natural este 30-32mm, ce e peste nu e bun, fagurele de puiet trebuie sa aiba in mod natural 20mm.
BUNKA

Mesajde horia_ch » 07 Mar 2012, 14:13

livas scrie:horia, eu as fi curios sa-mi spui, ce zice ' mnealui despre avantajul unui inch si jumate in cazul iernarii,

"Când sezonul de creştere a puietului se încheie, albinele care trăiesc între fagurii distanţaţi la 1 1/2 inch pun mai multă miere în fagurii cuibului având mai mult loc şi netrebuind să mai păstreze celulele la lungimea exactă a crisalidei, precum în timpul creşterii. Aşadar fagurele, sau acea parte a sa care este umplută cu miere este îngroşată astfel încât va rămâne doar spaţiul necesar pentru trecerea albinelor. Acest lucru are ca rezultat o cantitate mai mare de miere faţă de fagurii înguşti, albinele iernând astfel mai bine." (Dadant - 1920, citat aproximativ)
Acum e puţin depăşit Dadant, nu?
Vă rog să ţineţi cont că nu am făcut altceva decât sa expun părerea sa. Părerea mea o voi păstra pentru mine.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde horia_ch » 07 Mar 2012, 14:14

BUNKA scrie:Nu s-a incarcat poza..uitati...

Am senzaţia că fagurii aceia nu sunt paraleli. :? Deci nici distanţa dintre centre nu e constantă.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde BUNKA » 07 Mar 2012, 15:02

Aia nu, dar Dee Lusby si Ed Lusby au avut la dispozitie o viata ca sa vada ce si cum, p[lus ca ei luau albina din roiurile salbatice si le puneau in lazi, si au avut cred suficiente ocazii sa vada fagurii naturali..Dadant a fost un tamplar care a facut un stup netinand cont de nevoile coloniei de albinei, nerespectand nimic din ce e natural. La momentul ala era curentul Baudoux care ridica in slavi albina mare, fagurii artificiali...era revolutia stupului cu rama mobila etc...atunci s-au pierdut din vedere lucruri esentiale si greseala a persistat pana azi.
Cu mierea nu stiu daca se sustine ipoteza pt ca pe o anumita latime sa zicem intra mai multi faguri deci cred ca si cantitatea de miere se pastreaza, dar mai sunt aspecte de luat in calcul...s-a constatat ca la iernare scade consumul la stupii cu fagurii distantati la 32mm intre centre. Se pastreaa mai usor temperatura in ghem.
BUNKA

Mesajde livas » 07 Mar 2012, 15:56

Kamy frate, te rog inca odata sa ma scuzi, ai dreptate , directzia :D , era pt Indy ca el a zis-o cu cititul din cartzi :mrgreen:
...ce sa-i faci, cand nu esti atent mai ramai si cu lana printre dintzi!!!!!!!!!!..........sa fie din cauza varstei oare :?: :roll:
livas

Mesajde kamy » 07 Mar 2012, 17:58

am mai spus ca nu ma supar,dar nici dator nu raman imi cer scuze dar ai catat-o cu lumanarea si pe nedrept.da numa atata bai sa fie.PACE!
kamy

Mesajde indy_smd » 07 Mar 2012, 21:14

domnule livas daca va uitati mai sus de postarea mea se vede clar cum va bagati aiure incepeti cu nene indy_smd si ma luati in ras eu vam raspuns corect? ma opresc aici din respect ...dumneavostra cum stati cu respectul?
indy_smd

Mesajde livas » 07 Mar 2012, 21:22

Asha e Kamy, PACE NOUA!!!!!!!!!!!! ;)
livas

Mesajde indy_smd » 07 Mar 2012, 21:38

bunka vezi ca pe layens poti sa aplici si merge brici eu am mostenire de la bunicu aaaaa ps mai folosesti micronucleele alea? ;)
indy_smd

Mesajde livas » 07 Mar 2012, 22:08

Bine d-le Indy, m-am bagat aiure, te-am suparat si pe d-ta!!!!!!!!!!
....recunosc shi drept dovada am sa ma retrag ..in linishte!!!!!!!! ;)
...dar nu inainte de a va spune ca nu am avut nici cea mai mica intentzie de mishto, sa vrut o postare sub spirit de gluma, daca sa intzeles altceva i-mi pare rau!!!
Treaba cu ...nenea, e modul meu de a ma adresa ciuva pe care nu il cunosc .Si ca sa nu mai caut prin ...profile sa vad ce varsta are fiecare, spun pur si simplu nene!!
Respect reciproc!! ;)
livas

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE