Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stup bezmetic

Mesajde izavoianu » 09 Mai 2012, 13:18

Cred ca asta mi s-a intamplat si mie, pentru ca majoritatea celulelor aveau cate un ou pe fund, erau mai putine cele care aveau mai multe oua depuse. Dar, cum am spus, am crezut ca este bezmetic, am scuturat stupul la vreo 40 de m si am pus alta rama sa-si traga regina. Am observat o continuare a ouatului. Oare este posibil, daca a fost regina sa se intoarca in stup??? De vazut, n-am vazut-o.
izavoianu

Mesajde rocco76 » 09 Mai 2012, 21:09

multumesc stroe
multumesc adi
asa am sa fac chiar daca am stupii la bunici (40km)
rocco76

Mesajde Adi Hodis » 09 Mai 2012, 21:15

izavoianu scrie:... Oare este posibil, daca a fost regina sa se intoarca in stup??? De vazut, n-am vazut-o.

Sigur ca se intoarce regina in stup si atita timp cat exista regina, nu apar albine ouatoare, deci nu este bezmetic.

Daca regina are probleme, albinele vor creste cateva botci de schimbare linistita, de la 2 pina la 5 - 6 buc, de regula pe centrul unei rame s-au doua, in mijlocul cuibului.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde izavoianu » 10 Mai 2012, 09:32

Eu stiam ca daca regina ajunge intamplator afara din stup nu se mai intoarce?
izavoianu

Mesajde Adi Hodis » 10 Mai 2012, 09:53

Sint cazuri cand regina nu se mai intoarce in stup dar scuturarea in fatza stupului, nu prea o elimina. Se intoarce.

Nu se intoarce cand se rataceste in timpul zborului de imperechere si din greseala intra in alt stup, ori daca o prinde o pasare insectivora.
Cam astea-s cauzele in care nu se mai intoarce dar din fatza stupului, sint f. putine shanse sa rateze.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde delux111 » 10 Mai 2012, 15:05

Rocco76 - un stup besmetic este un stup care nu are matca si albinele preiau rolul matcii , crezand ca pot si ele sa faca acelasi lucru . In momentul in care devin asa-zise matci false, incep ouatul si datorita faptului ca nu au sac spermatic , din aceste oua vor iesi numai trantori .
In situatia ta nu e cazul ... Tu ai un stup cu putina albina care nu poate acoperi puietul. Din aceasta cauza nici nu oua, pt ca vede situatia din stupul ei .
Te sfatuiesc sa iei o rama cu puiet capacit , gata de eclozionare, cu albina cu tot dintr-un stup puternic (cu 6-7 rame de puiet in cuib), si s-o introduci in asta slab (dupe ca le-ai stropit cu tuica sau otet si ar bine ca operatiunea s-o faci pe inserate).
Dupa doua zile vezi daca a mers si poti repeta acest lucru cu alta rama luata din alt stup puternic .
Eu , personal sunt de parere ca in stupina nu trebuie sa ai stupi foarte puternici si stupi slabi (cum am si eu ... :oops: ) , ci este bine sa-i egalizezi , sa ai o stupina uniforma (cat se poate) .
O matca ineficienta va fi schimbata linistit , fara probleme .
As fi curios sa ne spui cum ai rezolvat .
Numai bine !
delux111

Mesajde rocco76 » 10 Mai 2012, 21:17

salut delux azi am fost sa cumpar protofil ...si nu aveau ba mai mult ca nici nu primesc curand ca nu au pe stoc nici la institut.
asa ca mai caut...
ps nici eu nu am crezut ca ar fi besmetic dar recunosc ca m-am temut sa nu fie vreo boala .....am zis ca-i inutil sa deschid un topic nou asa ca am postat aici scuze
rocco76

Mesajde paul » 25 Iul 2012, 23:13

S-ar parea ca am si eu o familie bezmetica . Spun ... s-ar parea ,pentru ca o astept sa capaceasca puietul si sa fiu sigur . Undeva , in adancuri , mai sper sa fie o tinerica care nu si-a reglat tirul ...
In varianta cea mai naspa , m-am gandit sa procedez in felul urmator : scutur toata albina bezmetica intr-o lada fara rame prevazuta cu podisor din sita . Inchid urdinisul . O pulverizez cu apa si o duc intr-un beci . Separat , intr-o alta lada pun rame cu miere si o matca imperecheata cu albina insotitoare . Cand matca incepe sa oua am sa iau cate o canuta cu albine bezmetice si am sa le introduc in stupul cu matca . Mizez pe faptul ca perioada in care le-am lipsit de hrana va duce la atrofierea ovariolelor albinelor lucratoare ,cunoscut fiind faptul ca o matca hranita mai putin va oua mai putin spre deloc ... Mai mizez si pe feromonul matcii care,din cate stiu are efect inhibitor . Oare am vreo sansa ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde aliuta2000 » 26 Iul 2012, 15:59

paul scrie:S-ar parea ca am si eu o familie bezmetica . Spun ... s-ar parea ,pentru ca o astept sa capaceasca puietul si sa fiu sigur . Undeva , in adancuri , mai sper sa fie o tinerica care nu si-a reglat tirul ...
In varianta cea mai naspa , m-am gandit sa procedez in felul urmator : scutur toata albina bezmetica intr-o lada fara rame prevazuta cu podisor din sita . Inchid urdinisul . O pulverizez cu apa si o duc intr-un beci . Separat , intr-o alta lada pun rame cu miere si o matca imperecheata cu albina insotitoare . Cand matca incepe sa oua am sa iau cate o canuta cu albine bezmetice si am sa le introduc in stupul cu matca . Mizez pe faptul ca perioada in care le-am lipsit de hrana va duce la atrofierea ovariolelor albinelor lucratoare ,cunoscut fiind faptul ca o matca hranita mai putin va oua mai putin spre deloc ... Mai mizez si pe feromonul matcii care,din cate stiu are efect inhibitor . Oare am vreo sansa ???

ca sa nu mai aștepți pana capaceste puietul, poți sa observi nr de oua de 1-2 zile in celula . dacă e doar cate unul în centrul celulei înseamna ca e matca care face acest lucru (oua) dacă ai de la 2 în sus înseamna ca e albina cea care oua și stupul tău e bezmetic . observa asta cat mai rapid ... ca de acum timpul contează cu adevărat
A.D.
aliuta2000

Mesajde dorindafi » 26 Iul 2012, 18:03

shi eu ma mai ratacesc cateodate dar nu spun nimanui :lol:
dorindafi

Mesajde paul » 26 Iul 2012, 19:25

Aliuta ... bineinteles ca erau mai multe oua in celula . Ba ,parca mi s-a parut ca o albina se cam scremea ... era cu fundul in celula . Trebuie sa astept sa capaceasca ca sa fiu sigur . Si era unul dintre recordistii mei ...
Dorineeee , ce sa fac daca asa-s eu mai vocal ? :lol: Incerc sa descopar poteca ... Poate reusesc ! Daca nu ... lucru manual se cheama ! :?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde dorindafi » 26 Iul 2012, 21:29

la ce sa ashteptzi sa capaceasca atata timp cat se vede oul depus dacva e de trantore ori ba ?
cata hrana consuma timp de 9 zile pana la capacire s-au le lashi pana cand alungesc celula ca sa strice rama? :roll:
dorindafi

Mesajde paul » 26 Iul 2012, 21:52

Dorine , m-a indus in eroare un fapt ... am puiet larvar cate unul intr-o celula . Am si cate doua larve in celula , ce-i drept larve abia ecluzionate . Am fost marti la ele si maine primesc 3 matci imperecheate . Cel tarziu maine seara sau sambata dimineata sunt la ele ,atunci ar trebui sa fie ceva capacit si sa-mi dau seama .
paul

Mesajde aliuta2000 » 26 Iul 2012, 22:20

paul scrie:Dorine , m-a indus in eroare un fapt ... am puiet larvar cate unul intr-o celula . Am si cate doua larve in celula , ce-i drept larve abia ecluzionate . Am fost marti la ele si maine primesc 3 matci imperecheate . Cel tarziu maine seara sau sambata dimineata sunt la ele ,atunci ar trebui sa fie ceva capacit si sa-mi dau seama .

daca intelegei intrebarea mea si ceea ce Dorin ti-a zis direct ... de ce mai astepti ???? cu cat mai tarziu cu ata mai rau , deci baga tare cat de repede
A.D.
aliuta2000

Mesajde albinuta1980 » 15 Oct 2012, 16:23

izavoianu scrie:Buna ziua,
Am un stup care a ramas fara regina, ulterior si-a tras botci, a scos alta (am vazut-o) dar intre timp nu a mai ajuns in stup (probabil a disparut cand s-a imperecheat). Au inceput sa apara oua in celule, mai multe in unele. Atunci am scutura stupul la vreo 50 de metri si am dat o rama cu puiet sa-si traga botci. Ieri cand am verificat am vazut ca au aparut botcile pe rama noua (unele chiar inchise), dar albina continua sa oua in celule.
Ce se intampla dupa ce iese regina?? Este ok?

Salut,
te rog sa-mi zici si mie cum ai rezolvat probelma cu stup bezmentic ...sunt si eu in aceeasi situatie. Eu am gasit 2-3oua intr-o celula ,iar stupul are regina :(
pot sa aplic aceeasi operatiune inainte de iernat?
multumesc
albinuta1980

Mesajde mary77 » 16 Oct 2012, 20:11

Daca sigur ai matca nu ai nici o problema acea chestie e alceva , umpic mai greu de explicat dar nui nici o problema.
mary77

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE