Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incep sa roiasca?

Mesajde badguy_goodguy » 29 Mai 2012, 15:09

Din pacate nu isi fac mai mult de 2-3 botci / familie .... mi-au dat impresia ca vor sa se schimbe linistit... insa in ultima clipa au zis ca mai bine roiesc. Matcile au ouat pana in ziua cand au roit. Acuma se sparg ouale si devin larve ... deci , nici nu si-au incetat ouatul inainte de roire.

Mi-e frica sa nu roiasca din nou... am vazut ca aduc in nestire ceva polen de culoare rosie, si au tendinta de-a umple in jur de 3-4 rame cu pastura. Pun polenul parca in grab a daca ridici/intorci rama cu pastura polenul efectiv cade din ea. De la ce e acel polen pana la urma?

Daca rup familia in doua, si sa zicem intr-un loc raman 2 matci (din 2 botci) atunci ele se vor bate intre ele sau vor roi?
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 29 Mai 2012, 16:23

badguy_goodguy scrie:Daca rup familia in doua, si sa zicem intr-un loc raman 2 matci (din 2 botci) atunci ele se vor bate intre ele sau vor roi?

Si eu am experimentat ceva similar zilele acestea. 2 stupi intrati in friguri care isi cresteau botci. I-am surprins chiar cand aveau oua in botci. Cand sa-i divizez, abia am gasit o botca in stup si nu era de schimbare. Daca urma sa roiasca sau nu, nu voi mai sti ca i-am divizat.
Stupii unde ai sanse sa roiasca ii rupi in 2 (daca nu te prea intereseaza culesul) si lasi in roi 2 botci, ideal ar fi una necapacita. Prima matca o elimina pe a doua din botca, daca ies simultan va fi ca la Bute contra Froch.
Daca albina e mai putina, un stup nu mai da roi secundar. Dar, daca ramane matca in familia de baza, atunci, mai ales daca nu se ia multa albina, exista riscul sa reintre in friguri. De regula nu intra. Dupa ce faci divizarea, sa te mai uiti peste 2-3 zile sa vezi daca n-au ramas botci.
In perioada asta, cand ai un stup cu botci si mai ales daca e stup care te-a multumit, fa nuclee ca sa ai matci la rezerva. Pana spre toana mai pica cate una, sau se pierde la imperechere si prinde bine o rezerva
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde badguy_goodguy » 29 Mai 2012, 17:57

[quote="cristi_vidican"][quote="badguy_goodguy"]
Prima matca o elimina pe a doua din botca, daca ies simultan va fi ca la Bute contra Froch.
Daca albina e mai putina, un stup nu mai da roi secundar. /quote]

Eu tot nu inteleg... chestia asta... prima matca care iese ar trebui sa le intepe pe restul,inainte ca ele sa iasa din botca, da? Poi ... atunci ce rost are sa mai rup botci, sa le culeg,etc?
De unde stiu daca botca a fost intepata sau nu de matca?
badguy_goodguy

Mesajde cristi_vidican » 29 Mai 2012, 18:06

badguy_goodguy scrie:Eu tot nu inteleg... chestia asta... prima matca care iese ar trebui sa le intepe pe restul,inainte ca ele sa iasa din botca, da? Poi ... atunci ce rost are sa mai rup botci, sa le culeg,etc?
De unde stiu daca botca a fost intepata sau nu de matca?

Daca botcile sunt in roi, nu e problema, cea mai tare ramane, nu trebuie sa te chinui cu ruptul botcilor. Dar, daca raman mai multe botci intr-un stup mai populat, exista riscul ca prima matca sa plece. E teoretic, dar posibil. Asta e apicultura, trebuie sa stii ce si cum la momentul respectiv.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde badguy_goodguy » 29 Mai 2012, 23:30

Bravo...
Am incercat sa scot niste botci din stupul care a roit, are o matca tanar si mai multe botci (cu matci neiesite, am spart una si era alba inca matca). Sper sa am matci la cele 5 familii nou infintate cu ajutorul acestor botci.
badguy_goodguy

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE