Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Schimbarea tipului de stup

Mesajde florinapi » 24 Noi 2012, 00:48

La inceput am avut stupina de stranguitura,tot felul de lazi.Am cumparat de unde am putut.Cand am avut 40 de stupi,mi-a luat doua zile sa le pun magaziile.Nu puteam sa continui asa,trebuia sa schimb ceva si am schimbat.De la inceput am avut si stupi ME,i-mi placea sistemul dar erau foarte greu de transportat si nu i-am inmultit prea mult.
Cand am cumparat pavilioane,am inmultit Dadantul cu magazii.O alta schimbare a fost atunci cand am renuntat la pavilioane.
Cea mai mare schimbare a fost inceputa anul trecut si terminata anul acesta,am renuntat la Dadant,motive intemeiate.Acuma am ME si cativa MER.Daca ma lasa spatele o sa renunt si la ME.
Toate schimbarile le-am facut din mers,cu bani facuti tot din stupi,alti bani nu am avut,ma ocup numai de asta.
De fiecare data cand am schimbat ceva am avut un motiv,acela de a-mi usura munca,nu doar de dragul schimbarii.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Adi Hodis » 24 Noi 2012, 01:25

Kostas scrie:Tocmai datorita indeciziei nu au romanii randament!. Ce sa ne mai spuna Adi ce fac americanii acum? Fac ce au facut de peste 100 de ani, adica au folosit un singur tip de lada si aceeasi tehnologie pe care au adaptat-o si au perfectionat-o continuu. De aceea au americanii randament.

Sigur ?.
E o certitudine s-au o parere ?.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Kostas » 24 Noi 2012, 19:11

Adi Hodis scrie:
Kostas scrie:Tocmai datorita indeciziei nu au romanii randament!. Ce sa ne mai spuna Adi ce fac americanii acum? Fac ce au facut de peste 100 de ani, adica au folosit un singur tip de lada si aceeasi tehnologie pe care au adaptat-o si au perfectionat-o continuu. De aceea au americanii randament.

Sigur ?.
E o certitudine s-au o parere ?.

Mie cartile mi-au format aceasta certitudine!. Dumneavoastra, care lucrati mai aproape de ei, poate vedeti si alte detaii mai proaspete, pe care literatura nu a apucat sa le popularizeze.
Coroborand informatiile de aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Langstroth_hive cu informatiile proaspete preluate din diverse videoclipuri recente, sau cu ceea ce a prezentat de curand Dan Margarit, inclin sa cred ca afirmatia mea are un fundament logic. Totusi, sunt foarte curios sa aflu si informatii proaspete de la dumneavoastra. Asta pentru ca sunt si un americanofil convins!
Kostas

Mesajde Adi Hodis » 24 Noi 2012, 21:40

Kostas scrie:...
Totusi, sunt foarte curios sa aflu si informatii proaspete de la dumneavoastra. Asta pentru ca sunt si un americanofil convins!

Bine, iata ce tipuri de rame se mai folosesc:
1. rama Dadant, numita 1/1 pe forum.
2. rama Illinois, nu este folosita in Romania.
3. rama de magazie/recolta.
4. rama aproape identica cu rama MER 162 mm.
5. rama Langshtroth ( mentionata de dumneavoastra ) dar trebuie sa precizez ca aceasta este utilizata la scara larga si alaturi de celelalte tipuri, toate mi-au trecut prin maini.
Rama Dadant se utilizeaza in alte zone.

ps
Randamentul americanilor consta in mecanizare, industrializare si stabilitatea economiei de piata, nu neaparat in tipul de rama.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Kostas » 24 Noi 2012, 22:20

Adi Hodis scrie:Randamentul americanilor consta in mecanizare, industrializare si stabilitatea economiei de piata, nu neaparat in tipul de rama.

Multumesc pentru raspuns!
Dar totusi, gradul de tehnologizare in apicultura este impus de tipul de rama. Una este sa lucrezi cu Langstroth(3/4) sau MER(1/2) si alta cu Dadant(1/1).
S-o lucra cu multe tipuri de stupi, dar dupa cat de pragmatici ii stiu pe americani, sigur Langstroth(3/4) este majoritar.
Kostas

Mesajde Adi Hodis » 24 Noi 2012, 22:33

Cu placere.
Asa este, am mentionat ca e folosita la scara larga, nu numai in SUA ci si in alte tari.
Adi Hodis

Mesajde Florin Dobre » 02 Oct 2013, 01:30

Fiecare dintre noi si-a pus la un moment dat intrebarea: Cu ce tip de cutie voi lucra?
Stim ca investitia cea mai mare o reprezinta lazile. Iar lada iti va dicta un sistem de lucru.
Majoritatea am inceput prin a creste albine in lazi care s-au nimerit a fi disponibile in acel moment. Ulterior, unii au continuat pe acelasi tip de lazi, altii au schimbat modelul. Multi vor sa treaca pe un tip nou de cutie. Unii chiar inventeaza modele noi de lazi.
Am constatat ca fiecare isi sustine tipul de stup cu care lucreaza. Sunt mai multe topicuri x vs. y, y vs. z, etc. Se aduc argumente pro si contra. Foarte frumos si instructiv.

Din cate am vazut, ar fi doua mari modele folosite: Dadant si Langstroth. Si multe variatiuni ale acestor modele.
N-as vrea pareri de genul: nu lada face miere, lada potrivita e aia pe care o ai, etc. Daca ar fi fost asa, ramaneam la stadiul de buduroaie.
Nu caut lada ideala. Nu am gasit nicaieri o centralizare din care sa reiasa procentual care sunt tipurile de cutii folosite la noi si in ce pondere. Si care este tendinta? Si de ce?

Eu vad ca potrivita lada Dadant cu 2 magazii de 1/2 redus. Ierneaza bine, poti aloca spatiu corelat cu puterea familiei, usor de manevrat in pastoral. Si imi pare a fi in voga. Cu incovenientul ca trebuie sa lucrezi cu 2 tipuri de rama.

p.s. Initial am vrut sa fac un topic nou, dar am dat un search si am gasit aceasta discutie. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde kamy » 02 Oct 2013, 06:38

Amu ma scuzati daca ma bag in discutiune ca musca-n.......lapte,da schimbarea tipului de lada nu inseamna doar ca la nevasta schimbarea culorii parului si schimbarea coafurii!
Ca sa schimbi tipul de lada inseamna pierdere de timp si de bani,care timp si el la randul lui=bani!daca cumva te mananca rau de tot sa schimbi si tipul de rama apoi dicstractia-i serioasa rau!
Asta vi-o spune unu care-i pa la a 4-a repriza,dar fac acelasi tip de lada din anul 2000,ca-s cam obosite saracele,doar cu mici cosmetizari(vertical de 12 rame 1/1 plus 1 cm loc pentru diafragma pentru folosirea cu 2 matci!
Daca as spune ca e cea mai buna lada as fi nerod de-a binelea!sau as fi ca mosu ala care are aceeasi bicicleta de 30 de ani si spune caare o bicicleta atat de buna ca nu o da pe una noua!
Decat sa cauti lada ideala mai bine cauti elixiru tineretii!
Orice lada e buna,dar depinde care ti se potriveste si e bine sa gandesti oleaca mai peste deal adica sa fac astazi pasii in directia unde vreau sa ajung peste 10 ani!
Orizontala,cea mai buna lada,dar la peste 300 iti rogi moartea la pastoral cand e de extras
Verticalu,daca ai miere in cuib incat sa trebuiasca extras cuibu,e un orizontal prost dispus pe verticala!dar daca vrei sa tii 1000 de stupi poti sa-i lasi fara miere in timp util cu niscai scule mai industriale!
Cu lazi din alea cu caturi cu ca in fata nu am lucrat da au lucrat altii si nu au fost prea ,,roitoare,,(nu au inmultit numarul de lazi ba dimpotriva)
Acu faceti lazile care credeti ca vi se potrijesc,depinde cum va ajuta metru cum stati cu hidraulica si mai important e sa gasiti lada pe care o sa o stapaniti cel mai bine in urmatorii 10 ani,cam asta e durata de viata a unei lazi botezata cu paleta de la tren pentru pastoral!
kamy

Mesajde Trantorul@ » 02 Oct 2013, 18:56

Pentru mine si probabil pentru inca multi altii stupul Dadant este cel mai de rahat sistem si cu cea mai multa munca si manopera toamna /primavara dar din cauza ca, costurile sunt foarte mari sa treci de pe un sistem pe altul multi inca mergem pe ce avem .
Eu am inceput sa trec pe altceva asa usor , usor da costurile sunt destul de mari si cine stie cand o sa reusesc trecerea complecta.
Asa ca aviz incepatorilor care nu au zeci sau sute de lazi si mii de rame construite cacascati bine ochii la inceput si alegeti cu mare grija sistemul pe care vreti sa mergeti asta si in functie de nr. de familii pe care verti sa le detineti.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Adi Hodis » 03 Oct 2013, 00:22

kamy scrie: ...
Cu lazi din alea cu caturi cu ca in fata nu am lucrat da au lucrat altii si nu au fost prea ,,roitoare,,(nu au inmultit numarul de lazi ba dimpotriva)
... !

Pai dacă ai verticali cu caturi de 1/2, e foarte simplu sa-ţi faci nişte stupi din aia cu caturi de 1/2 ... cu ca in faţă, desigur.

In Romania, sint puţini cei care au stupi d'aia dar dacă priveşti un pic şi pe la alţii, o să vezi ... dacă vei avea ocazia sa vii aici, cu mine la muncă ... o sa pleci cu păreri schimbate despre stupii cu "ca" in faţă.
Chiar aş vrea din toată inima, să vezi cu ochii proprii şi să participi la făcut de roi, ori la alte lucrari ... ca sa te convingi ce diferenţă este. Doi oameni, facem lejer 400 de roi într-o zi.
Faci din verticali atîţia ? ... cu transportul inclus, desigur. Nu ramin roii pe aceeaşi locaţie.

Şi pt. "ca"-ul ala pus la mişto ( ca sa nu zic, batjocora ), a-m face 700 de roi.
Aşa, dee ... nu ma uita.
Adi Hodis

Mesajde pin » 03 Oct 2013, 09:35

Ce e cu "ca" in fata ca eu nu inteleg nimic din discutia voastra? ME?
pin

Mesajde oliviub » 03 Oct 2013, 11:20

pin scrie:Ce e cu "ca" in fata ca eu nu inteleg nimic din discutia voastra? ME?

ca......caturi de 1/2. Cred ca e vorba de MER :roll:
oliviub

Mesajde Adi Hodis » 03 Oct 2013, 14:16

Da, s-a referit la MER numai ca din moment ce specifică exprimarea ... caturi cu ca in faţă, reiese alta expresie. Adică, stup cu cacaturi de 1/2 ... de parcă dumnealui nu are peste stupii verticali tot ... cacaturi.
Nu dom'le, dumnealui are stupi cu caturi de 1/2 dar fără "ca" in faţă, ca deh, sint stupii săi, cei mai ... aşa şi aşa ... iar MER -ii sint ... cacaturi.

Dacă bine imi amintesc, e a doua oară cind face chestia asta si nu înţeleg care-i satisfactia, care-i rostul ... mai ales ca, nu a lucrat cu tipul asta de stup.
Daca in Romania nu este folosit de catre multi apicultori, asta nu inseamna ca in alte tari este la fel. Deasemenea si performantele ... dar asa e cate unul, ce are altii, e de. ... c*cat. Ce are el, e de aur ... numa' ca-i scapa-se un aspect ... tot caturi cu "ca" in fata are si dumnealui.
Adi Hodis

Mesajde pin » 03 Oct 2013, 14:21

Nu trebuie sa te consumi degeaba. Si eu mi-am dat cu parerea pe tema fagurilor de plastic ca n-ar fi buni si acum ma bate gandul sa pun in caturi din plastic. Ca maine il vezi si pe el cu MER.
pin

Mesajde ignatov andrei » 03 Oct 2013, 17:35

Adi Hodis scrie:Daca in Romania nu este folosit de catre multi apicultori, asta nu inseamna ca in alte tari este la fel. Deasemenea si performantele ... dar asa e cate unul, ce are altii, e de. ... c*cat. Ce are el, e de aur ... numa' ca-i scapa-se un aspect ... tot caturi cu "ca" in fata are si dumnealui.

Sa traiesti Adi si sa nu ne faci de ras!!! Cu scuze, iti spun ca nu are caturi de "ca" in fata... ci in SPATE!
ignatov andrei

Mesajde kamy » 03 Oct 2013, 19:42

No stati o,eaca sa ne lamurim ca de la pomeneala me de caturi cu ca in fata cam pute topicu,io am incercat sa fiu elegant,am avut cateva rame de jumate,are un coleg caturi de jumate si il trag dupa mine din cand in cand de vo 10 ani,si spui drept cu mana pa tyept ca urasc caturile respective daca voi spuneti ca nu le cunosc hai fie cum spuneti!da nu inteleg ce patirati,v-am jigarit cumva in amoru propriu?eu unu am M.E.N(adica multietajat neredus) ramele de jumate le consider ca atare,voi nu aveti pasarele sau doar pasareaua mea nu mai incape?
Io nu am contestat avantajele,dar va rog nu spuneti ca mer-ul e numai avantaje ca n-am ase mare credinta!
Daca ar fi sa aleg lada ideala as inclina mai mult spre M.E.B,(multietajat bunka) da si aia are un sac de dezavantaje,instabilitate la turn,enevoie de o caruta de scandura!s.a.m.d!
Ar fi sanatos sa faceti oleaca de asanare prin topic ca e plin de cat cu ca si mai trist e ca e cazut de sus,ca de jos in sus e mai greu?!?!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE