Mircea_63 scrie:Acest topic tinde sa devina creator de mituri! Consecinta? Va propaga informatii posibil adevarate sau posibil neadevarate. Lucreaza stuparii dupa ureche?
I-auzi, daca stai la umbra nucului batran, te loveste reuma

Uite, eu am tupeul sa afirm ca daca STAI la umbra unui "batran", te loveste negandirea, asta fiind un termen ceva mai elegant pentru prostie!
Am rugamintea personala pentru colegii de forum, care posteaza in acest topic, sa aduca informatii serioase. Ori din documentare si atunci sa prezinte sursa, ori sa ne spuna din experienta lor personala. Altfel avem de-a face cu afirmatii gratuite si riscam sa devenim creatori de mituri stuparesti.
Eventual sa-si insoteasca afirmatiile cu "se zice ca..." sau "dupa parerea mea" !
Le zice fitoncide...nu "fintocide",iar "marasminele" sunt produse de metabolismul ciupercilor si al bacteriilor si au efect inhibitor asupra PLANTELOR. Albinele nu sunt plante!
Mai deunăzi..., sau în vremuri imemoriale, acum cca. 40 ani, soția mea, copil nesupravegheat, fiica unui cadru medical și alții asemenea, colegi de joacă (cu vârste de cca. 4-5 ani) s-au gândit să încropească o amenajare gen cort la umbra unui nuc din curtea socrilor, unde se jucau.
Era vară...foarte cald, iar contrastul de temperatură a fost de impact pentru doi dintre ei, astfel că au avut nevoie de doctor.
Copil fiind, soția a făcut multă vreme moldamin, pentru că atunci a fost diagnosticată cu reumatism. Este nevoită să facă tratament injectabil cu moldamin și la ora actuală (de ex. ieri).
Probabil mulți știu ce efect are acest medicament la administrare, câte înțepături și câtă durere induce. Cât despre reumatism... ce să mai spunem?
Uitându-mă acum peste postare nu pot să nu remarc că exprimarea mea a lăsat loc de echivoc... Se poate interpreta că cine stă sub nuc automat face reumatism.
Oricum bătrânii spun că sunt de evitat alternanțele expunere și lucru în soare urmate de popas la umbra nucilor. Ar fi trebuit să exemplific strict aceste aspecte cu trimitere la sensul topicului.
Dar, este tot la fel de adevărat că nu la toți ne place să dăm exemple de acest gen din curtea proprie.
La diversele discipline de drept, înainte de 89,... dar și actualmente, profesorii recomandau/recomandă să fie evitate ambiguitățile, echivocul, conținute de expresiile "se zice că...!". Bașca... era notorie o perlă, des citată, despre intervenția unui student, care s-a trezit să spună la un examen: "după părerea mea și a altor specialiști...!"
Mea culpa...., mai fac o filologie, mai bag o postuniversitară, mai învăț apicultură și poate scap de urecheli
Alea cu fitoncide/fintocide/marasminele nu-mi aparțin.
Am văzut stupari bătrâni fără carte, dar care sunt "doctori în apicultură" și nu pot posta pe diverse site-uri de profil pentru că nu le au pe astea cu fitoncide/fintocide/marasminele ș.a.
Numai bine!