Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum topim ceara !

Mesajde victor s » 30 Iun 2011, 21:28

noi vorbim aici de oamenii onesti si cinstiti , nu de matrapazlacurile ce se pot face de unii si altii.
din partea mea toata desconsideratia pt FALSII APICULTORI !
Se stie ca cea mai pura ceara este aceea din capaceala. din combinatia cu mierea extrasa odata cu aceasta rezulta un tratament naturist in diverse afectiuni ale ficatului si stomacului.
chiar profesorul Ursu dadea cateva exemple cum falsifica unii aceasta capaceala prin maruntirea fagurilor. deci, hai sa nu vorbim de falsificatori (impostori, in opinia mea)
sanatate va doresc , voua apicultorilor CINSTITI !
victor s

Mesajde victor s » 30 Iun 2011, 21:31

Bee Happy scrie:Daca tin fagurii in apa 24 de ore, inainte de fierbere si daca am rabdare la mestecat, nu mai ramane ceara in bostina aproape deloc.

salut Bee Happy... vrei sa dezvolti un pic modul tau de lucru? este cumva de apa cu sare? sau asta e alta mancare de peste?
te salut cu respect !
victor s

Mesajde Bee Happy » 30 Iun 2011, 22:49

Rup fagurii si ii indes in oala, pana in buza. Incap cam 20 de faguri 1/1.
Torn apa de la robinet, tot pana in buza. Se recomanda apa de ploaie sau apa distilata. Sincer, nu stiu de ce.
Timp de o zi, camasuiala din celule se imbiba cu apa. Altfel s-ar imbiba cu ceara, in timpul fierberii.
Dupa ce pun oala pe foc si fagurii se topesc partial, pun sita, care are un agitator pe mijloc (se vede in poza)
De cand incepe fierberea, mai dureaza cam juma. de ora, timp in care mestec des in bostina de sub sita.
Nivelul apei, trebuie sa fie, bineinteles, peste sita, dar destul de jos ca sa nu dea in foc (cum am patit-o odata :( )
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde gica » 01 Iul 2011, 08:03

Metoda lui Bee Happy este buna.Nu am folosit-o dar vin cu cateva completari din ''citite''
1. fagurii se tin in apa pentru ca bostina sa absoarba apa cateva zile.In acest timp apa se schimba de cateva ori.In acest fel ceara nu se va mai lega de bostina si randamentul de extragere va fi mai bun.Ceara va iesi mai curata.
2. Toate recomandarile sunt asa cum spune si omul sa se foloseasca apa de ploaie intrucat nu are saruri care sa faca reactie cu ceara sa dea sapunuri insolubile.Merge si apa de robinet.Nu merge apa dura.
3. In apa in care se vor topi fagurii se recomanda sa se puna putin otet pentru a preveni saponificarea cerii care duce la pierdere de ceara.Incalzirea amestecului sa se faca pana aproape de fierbere.Fierberea amestecului micsoreaza cantitatea de ceara extrasa.
Eu fac extractie cu ajutorul unei mici prese improvizate si sunt multumit.Pe langa cele scrise mai sus,la extractie folosesc paie.Un strat de paie,un strat de bostina,primul si ultimul strat este mai gros si de paie.
gica

Mesajde danut » 01 Iul 2011, 13:24

perfect curata
Fişiere ataşate
Imagine0209.jpg
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde gica » 01 Iul 2011, 13:42

danut scrie:perfect curata

Salut maestre.Asta-i si din racire foarte lenta.
gica

Mesajde fcvaslui » 01 Iul 2011, 19:35

Facut zilele trecute. In asteptarea unor vremuri mai bune.
http://mimiana.sunphoto.ro/vara_2011/40429502
fcvaslui

Mesajde balasbebe » 19 Noi 2013, 08:03

La sfarsitul filmului se poate vedea si un topitor cu abur pentru ceara.
balasbebe

Mesajde namzeb » 19 Noi 2013, 16:34

SAM_0514 (Copy).JPG
Cu sita si palaria cu gauri dedesupt pe unde iese aburul,urmeaza sa pui ceara si capacul si sa-i dai foc
SAM_0517 (Copy).JPG
cu sita si orificiul pe unde pui apa
SAM_0518 (Copy).JPG
intreg
Uite aici un topitor de ceara cu aburi din 1980 ,usor de facut si sa te tina o viata cu rezultate f.bune.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde balasbebe » 20 Noi 2013, 08:09

De cateva zile m-am apucat de topit ceara. Am un randament destul de slab. Fara presa nu am nici o sansa sa scot mai mult de 100 de grame de la un fagure. Pana acum eu predam fagurii vechi si primeam o foita buna de cladit. Deoarece am nevoie doar de ceara naturala am vrut sa incerc. Metodele sunt bune dar numai pentru capacele.
balasbebe

Mesajde gabi bee » 20 Noi 2013, 16:09

daca improvizam o presa , e suficient ca bostina sa fie calduta pt a iesi ceara la presare sau trebuie sa fie fierbinte ? cum anume se procedeaza ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde balasbebe » 21 Noi 2013, 08:00

balasbebe

Mesajde akmm » 21 Noi 2013, 09:59

Un topitor electric de ceara.Conexiunea electrica in stanga jos.
Are o rezistenta electrica si un termostat ce nu permite incalzirea apei peste punctul de fierbere. Este din inox, presa face toata treaba.
Poza de la Kiev.
Fişiere ataşate
DSCF4759.jpg
Topitor electic de ceara integral din inox.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde proapis13 » 21 Noi 2013, 10:25

dogvet scrie:... ce curge din cresterea temperaturii ,curge,ce nu, pui presa deasupra topitorului si presezi bostina :roll: ?

Au sirbii un model asemanator numai ca in timp ce se topeste ceara invirti un cilindru pe un surub melcat ca la teasc si-ti preseaza toata bostina.
La sfirsit ramane un calup de bostina ce-l poti folosi la centrala termica ca si combustibil.Daca ai timp cauta-l la mine la poze
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde akmm » 21 Noi 2013, 13:36

dogvet scrie:....acest topitor pe care l-ati fotografiat e dotat si cu presa ?...

Pai nu se vede tija?
Pe fundul topitorului se vede un soi de capac mobil.Ala se ridica,se incarca bostina, se acopera la loc peste si se da la parghie.Principiul de coborare este exact ca la pistolul de silicon la tub.Presezi pana la sange.Ceara se ridica sus si se scurge printr-un robinet.Completezi cu apa pana nu mai ramane ceara deloc.
Rolul termostatului este sa nu faca apa bulbuci/spuma si sa dea pe afara.Oricum ceara se topeste undeva la 65 grade.
Spun ca se pune bostina si nu faguri pentru ca punand faguri, in contact cu apa calda se diminueaza in volum imediat si e lipsit de sens sa incalzesti atata volum de apa.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Dila Daniel » 26 Noi 2013, 12:36

namzeb scrie:Uite aici un topitor de ceara cu aburi din 1980 ,usor de facut si sa te tina o viata cu rezultate f.bune.Cu respect

si unul din 2007 dar ceva mai mare... :)
Fişiere ataşate
Photo004411.jpg
Photo00511.jpg
pe foc.jpg
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE