Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Vecine e buna mierea!?

Mesajde Cristian IONITA » 04 Iul 2011, 14:59

Roii sunt ai tai si ai putea intra pe propietatea vecinului sa-i recuperezi atat timp cat nu i-ai scapat din vedere si i-ai urmarit .... adica vezi ca roiesti si umbli dupa el .... daca nu l-ai vazut cand a plecat .... sau l-ai pierdut din vedere, si vecinul si l-a insusit .... norocul lui .... nu ai cum nici legal si nici moral sa dovedesti ca acel roi provine de la stupii tai.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Cipri S » 04 Iul 2011, 21:16

Cristian IONITA scrie:Roii sunt ai tai si ai putea intra pe propietatea vecinului sa-i recuperezi atat timp cat nu i-ai scapat din vedere si i-ai urmarit .... adica vezi ca roiesti si umbli dupa el .... daca nu l-ai vazut cand a plecat .... sau l-ai pierdut din vedere, si vecinul si l-a insusit .... norocul lui .... nu ai cum nici legal si nici moral sa dovedesti ca acel roi provine de la stupii tai.

ai dreptate , asa e.insa in zona nu prea mai sunt stupi,deci moral is de la mine roii.
Cipri S

Mesajde proapis13 » 04 Iul 2011, 23:09

Legea 131/2010 stipuleaza clar al cui e roiul din curtea vecinului
care nu e posesor de albine shi pe ce perioada de timp
Ai nevoie de un martor sau o declaratzie verbala ca este al tau
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 05 Iul 2011, 09:08

Cipri S scrie:Adi stii cumva unde gasesc aceasta lege?

Am zis eu ca e lege scrisa !!! :idea:
proapis13 scrie:Legea 131/2010 stipuleaza clar al cui e roiul din curtea vecinului

Mersi proapis13 :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Cipri S » 05 Iul 2011, 09:37

proapis13 scrie:Legea 131/2010 stipuleaza clar al cui e roiul din curtea vecinului

Mersi proapis!salve
Cipri S

Mesajde alt stupar » 05 Iul 2011, 10:33

Vedeti si Codul Civil (cel nou)
Sunt roii tai !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde mac72ro » 05 Iul 2011, 22:42

Salut.unded am eu stupina sunt inconjurat de batrine vaduve.in vara aceasta pe cind lucram la aductiunea cu apa la stupina o batrina chiar de linga stupina a iesit in drum sa ma certe ca nu poate sa inmtre in casa din cauza albinilor mele.Am mers cu ea in curte si am vazut intrun corcodus(zarzar) un ditamai roiu.Am actionat imediat cu un tovaras si el cu stupi si l-am luat.batrina a primit un borcan de miere apoi eu iam mincat ciresile de iunie dintrun cires din gradina si am ajuns prieteni,eu ammai ajutato si la traseul de apa. :D
mac72ro

Mesajde Liviu Sarbu » 08 Iul 2011, 14:13

Am recitit legea apiculturii si am citit si legea 131 din 2010 (care nu face altceva decat sa modifice cateva articole din legea apiculturii) si nicaieri nu exista nici o referire la proprietatea asupra roilor, care s-ar pune in gradina vecinilor. Daca in codul civil scrie ceva referitor la asta, domnule "alt stupar", va rugam sa ne dati articolul sa-l citim si noi. Desi din punct de vedere moral, roiul plecat de la tine, care s-a pus in gradina vecinilor, este al tau, din punct de vedere legal, roiul respectiv este al lui, pentru ca nu poti dovedi ca el a plecat de la tine. Pentru asta ar trebui sa ai doi martori, care sa fi vazut ca roiul respectiv a iesit de la tine si s-a pus in gradina lui. Chiar si in acest caz, vecinul nu ar mai avea dreptul sa recolteze el roiul, dar iti poate interzice accesul pe proprietatea lui, pentru al recolta tu.
Liviu Sarbu

Mesajde aliuta2000 » 08 Iul 2011, 21:20

Liviu Sarbu scrie:Am recitit legea apiculturii si am citit si legea 131 din 2010 (care nu face altceva decat sa modifice cateva articole din legea apiculturii) si nicaieri nu exista nici o referire la proprietatea asupra roilor, care s-ar pune in gradina vecinilor. Daca in codul civil scrie ceva referitor la asta, domnule "alt stupar", va rugam sa ne dati articolul sa-l citim si noi. Desi din punct de vedere moral, roiul plecat de la tine, care s-a pus in gradina vecinilor, este al tau, din punct de vedere legal, roiul respectiv este al lui, pentru ca nu poti dovedi ca el a plecat de la tine. Pentru asta ar trebui sa ai doi martori, care sa fi vazut ca roiul respectiv a iesit de la tine si s-a pus in gradina lui. Chiar si in acest caz, vecinul nu ar mai avea dreptul sa recolteze el roiul, dar iti poate interzice accesul pe proprietatea lui, pentru al recolta tu.

tocmai ca nu iti poate interzice accesul la roi chiar daca este pe proprietatea lui , adr treaba e sa fi atunci acolo ...
daca vi la 3 zile dupa ce l-a prins el ... atunci cred ca e bine sa fi sanatos ....ca se poate dovedi foarte greu ca a plecat de la tine si ca el si l-a insusit
A.D.
aliuta2000

Mesajde Cipri S » 09 Iul 2011, 09:58

Asa este..nu l-am vazut cand a plecat deci nu pot dovedi ca e al meu.Insa,ca si vecin era normal sa ma anunte pe mine primul.Eu asa as fi facut.
Cipri S

Mesajde gica » 09 Iul 2011, 10:20

Mai oameni buni,obiceiul pamantului zice ca ce pica din cer la tine in gradina e al tau.
Daca vrea iti da roiul daca nu nu si gata.Este al lui.Atentie,nu se da si nu se ia degeaba sau de pomana ca nu va fi bun.Obiceiul este cam cum este cu cateii.Daca iti trebuie caine la curte cumperi un catel de la cine are.Pretul este cel mai mic ban care circula.Nu se da si nu se ia gratis ca nu va fi caine bun.Asa zice traditia.
gica

Mesajde echo » 13 Iul 2011, 11:52

facand referire la "legea pamantului" de care aminteste nea Gica, de curand am citit dar nu mai stiu unde cum ca acea "lege" presupune ca roiul in zbor este al aceluia care il urmareste.
De aici s-a impamantenit ideea de a se bate in tingiri, oale, etc, cand zboara un roi (nu pt a-l determina sa se aseze), pentru a-i anunta pe toti ceilalti ca roiul respectiv, in zbor, are deja un stapan.
Asta asa... ca idee generala, ca nu cred sa aiba valoare juridica...
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE