Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Momente critice in dezvoltarea stupinei

Mesajde Florin Dobre » 12 Noi 2013, 02:01

gigibecalul scrie:...prietene....ce faci, mă descrii pe mine?...în afară de botcile de salvare nu ai greșit nimic!... :lol:

M-a excitat nervos topicul asta deschis de Mircea. Eu doar ma spovedesc. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ioan Guist » 12 Noi 2013, 08:31

Rascruce? Rascruci?
Florin o descris aidoma inceputurile majoritatii stuparilor.
Pentru mine, pe langa mortalitatiile din primii ani, cand eu am crezut ca e ...normal sa cumperi in fiecare primavara :lol: , cea mai mare rascruce a fost cand am investit major in treaba asta si au urmat probleme de pret si /sau cules pe mai mult de un an.
Ce am facut? Mai mult ca oricand , in momentele astea , am ridicat privirea in sus, ca apoi imediat sa-mi sprijin barbia pe piept constient de supraincrederea in fortele mele.Esecul si blocajul vin (cel putin in cazul meu) cand ne incredem prea mult in noi.

Ce 'tzi si cu omu asta!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde redoo » 12 Noi 2013, 08:44

Fix azi am de facut ceva si nu prea stiu cum....am unificat un nucleu cu un stup ramas fara matca. Noua matca a ouat pe doua rame sa impresioneze. O rama am traso in afar cuibului ca eclozase puietul,dar a mai ramas una pe care a continuat sa oua si e fix in mijloc,dar nu are miere deloc pe ea.cum scot rama de acolo daca sa strans ghemul?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde paul » 12 Noi 2013, 09:58

Ioan Guist scrie:.Esecul si blocajul vin cand ne incredem prea mult in noi.

Asta ar trebui sa fie trecuta ca ... motto, pe pagina 1 a fiecarei carti (bune) de apicultura :!:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 12 Noi 2013, 10:00

redoo scrie:Fix azi am de facut ceva si nu prea stiu cum....am unificat un nucleu cu un stup ramas fara matca. Noua matca a ouat pe doua rame sa impresioneze. O rama am traso in afar cuibului ca eclozase puietul,dar a mai ramas una pe care a continuat sa oua si e fix in mijloc,dar nu are miere deloc pe ea.cum scot rama de acolo daca sa strans ghemul?

Pur si simplu ... o scuturi (usor) ! Pui pe mijloc rame pline si cu temperaturile ce vor sa vina ai rezolvat problema.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica.mosu » 12 Noi 2013, 10:44

Daaa,ce sa zic, ce sa mai scriu(io) cind au facut-o altii:
Mircea _63-popa...Nepotul"suca)Fl.D-poietul...Paul-primarul... :lol: Restul....
Pt Mihalache-curaj omule....Si eu am dormit primii ani de pastoral in cort(umblau gindacii pe la urechi),stupi inundati,roata la remorca rupta(fuzrta) si altele...Un sfat"cupleazate" cu inca un apic si totul va fi mai usor-bafta!!!
Pt -Paul-D-om primar pregateste o zarzarata daia de zici ca are 45 de focuri...ca te (calc)fac o(deviate) de traseu la intoarcere-prin Lacu rosu siiii....ne spovediiiim :lol:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde topy » 12 Noi 2013, 11:11

nu spune nimeni nimic de traseul cu obstacole strabatut de cateva ori pe zi pentru a scapa de albinele furioase?
sau impasul ca nu ai masca...si te descurci cu o perdea? apoi cumperi masca si o gauresti cu afumatorul...? :D
topy

Mesajde Mircea_63 » 12 Noi 2013, 13:30

Cred ca pasul spre primul pastoral este unul dintre acestea.

Ai doi-trei stupi, faci eforturi sa te dezvolti, cumperi lazi, inmultesti. Vine toamna. Productie n-ai prea facut, ca ai mers pe inmultire.
Bani de sirop, nema, ca ai cheltuit rezervele ca sa te dezvolti. Dar la 20 de stupi nu mai e vorba de 20-30 de kile de zahar sau sirop.
Apoi vine primavara si ai nevoie de foi, de "siroape", caturi, rame.

Inca nu traiesti din stuparie si ai un job. Te intrebi cum sa faci ca sa faci un pastoral. Iti iei liber de la serviciu, dar nu intotdeauna se poate. Poate n-ai cu ce sa ii transporti. Cu bani te-ai descurca, dar i-ai bagat deja pe toti in albine si inapoi n-a venit inca mare lucru.
Sa iei un credit? Te codesti...daca nu "scot" si n-am de unde-i da inapoi?
Daca imi iau zile libere si ce am castigat intr-o parte am pierdut in cealalta?

Ramai numai pe stationar, dar productia e departe de ceea ce sperai. Roiesc in draci si acuma nu mai e unul, doi. E nevoie de lazi, e nevoie sa fii langa ei. Ai putea vinde o parte din stupi, dar nu te lasa inima. Pana acuma ai neglijat treaba cu matcile si din cauza frigurilor roitului, productia e varza.
Ceri sfaturi pe forum. Fa aia si aia...dar tot de bani te lovesti. Gata, vinzi ce ai produs si cateva familii, dar constati ca daca pana atunci parea batalie pe familiile de albine, cand e sa vinzi nu prea se inghesuie nimeni. Vinzi cu borcanul, dar banii vin cu taraita si cum au venit, asa s-au dus. Incepi sa te intrebi:
-Ba, io`s mai prost si nu m-am prins inca? Caci nu e de ici de colo sa fii prost si sa-ti dai seama de acest lucru.

Si la fel de bine se intampla sa ai un an bun, lucrurile sa mearga ca unse. Zece kile de salcam ori douazeci de stupi, vandut ca pita calda, bani de mers la tei, apoi la FS, oau ce grozav sunt. Ce m-am mai ...asa pe mine cu iernare si boli si alte alea. Sunt stupar dom`le. Uite, am facut 40 de kile pe stup si inca n-am aratat tot ce pot. In bani te bagi cu capul inainte. Ca banii vin, curg.

O clipa de neglijenta, delasare si luat lucrurile prea usor, te da peste cap de nu mai stii cum te cheama. Cu psihicul la pamant, nevasta, pana atunci multumita, incepe sa se uite urat, in loc sa te sprijine incepe sa caraie si sa te demoralizeze si mai mult.
Daca mai apar pierderi peste iarna, basca te loveste vreo nenorocita de boala, esti in pom.

-Nu-i nimic, zice nevasta. Aplici planul B.
- Planul B :shock: . Care-i ala? intrebi cu speranta ca are ea o solutie.
-Cum, tu nu ai un plan B??? :shock: Fiti-ar albinele si capul tau ala...
:lol:

Concluzie, deseori planul B este chiar mai important decat planul A. Altfel e salt la trapez, fara plasa. Adevarul e ca nu intotdeauna ai posibilitatea unui plan B. Si o iei de la zero, ca deja te-a prins microbul.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde perma » 12 Noi 2013, 14:20

Cum spusera si colegii inainte, prima rascruce e cand deschizi stupul si nu stii la ce naiba te uiti. Care-i trantorul si care-i matca. Sa identifici ouale de o zi nici nu se poate pune problema. La inceput esti in lipsa de rame, de cutii, de centrifuga. Daca pierzi o matca, de unde iei rame cu puiet? Te gasesti in ograda cu 4 cutii si 5 tipuri de rama. Ce sistem de stuparit alegi? N-ai rame si ti se blocheaza stupul. Nici sa faci extragere nu poti, ca n-ai centrifuga. Extragi cu lingura si cerni mierea prin tifon. Dar mananci mierea ta, e lucru mare, si e mai buna decat orice alta miere pe care ai gustat-o.
De mortalitate in primul an m-a ferit soarta. Sper sa ma fereasca si in anul asta. In schimb am stagant cu dezvoltarea si d'abia am reusit sa-mi mentin numarul de stupi constant din cauza unui furtisag care mi-a nenorocit sezonul.
Spre rusinea mea n-am luat nicio intepatura de albina in doi ani de avut grija de ele. Am hanorac apicol si manusi, cumparate odata cu stupii. Da, munca e mai grea cu manusi, dar nu imposibila. Si in plus, am luat prima pereche ce mi-a cazut sub ochi. Daca as sta sa caut o pereche de manusi mai rasarita, aproape n-as simti ca le am in maini.
O mare problema de-a mea e ca pe timpul cat stau in hanoracul ala nu pot sa aprind o tigara.
Eu in schimb nu pricep de ce e rascruce cu dezvoltarea. Sa presupunem ca ai 10 stupi. Ei, chiar cu o productie minima, de 10 kg/stup produc mult mai mult decat ai tu nevoie. Daca surplusul nu-l poti comercializa, de ce te-ai extinde? Sa faci stive de miere? Sa bagi banii in cutii? Daca pana la urma il dai la procesator si constati ca ai bagat mai multi bani decat ai scos, de ce te-ai extinde mai mult? Doar ca ai mai multe griji? Eu cred ca o extindere a stupinei trebuie sa mearga mana in mana cu o extindere a pietii de vanzare. Altfel nu-si are rostul.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde paul » 12 Noi 2013, 15:16

@ Mircea 63 ... " bai" cum le stii tu !!! N-as fi putut descrie mai bine ca tine !!! :idea:
Ieri am luat salariul. Cu aproape o treime am achitat apipixu cumparat in octombrie (aprox. 600 lei), mi-am mai achitat rata si am ajuns acasa cu o jumatate de salariu ... :o Si a urmat ... sedinta ! " Vinde-i, apuca-te de crescut oi sau viermi de matase daca tot te chinuie ... pasiunea" :o Si m-am tot chinuit sa-i explic ca o sa fie bine si la vara cald ... :oops: Da' oare o sa fie bine :?:
@ perma ... partea naspa-i la mine ca am piata si ... n-am marfa ! Ca asa-i la noi ... cand ii branza nu-i butoi ! La mine butoi ii, branza nu-i ...
paul

Mesajde Mircea_63 » 12 Noi 2013, 16:10

Stai hodinit ca e mai bine asa. Putea sa-ti spuna cu mila si intelegere:
-Lasa, nu-i nimic. Ai incercat si tu. ;)

Ca si cum tu esti mic si prost, te-ai jucat cu jucariile baietilor mari, dar nu-i de tine. Te iubeste mama si asa... :lol: Oricum nici nu se astepta sa faci tu mare branza. :?
Cred ca era mult mai rau.

Sper ca ai simtul umorului la tine si nu o interpretezi ca referitoare la persoana ta.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde IGNITE » 12 Noi 2013, 16:51

ai cheltuit puţin. alţii se duc la băute! o viaţă întreagă.

era o vorbă: decât mult şi prost, mai bine puţin şi ... prost. e mai rentabil decât mult şi prost. :) uite şi rentabilitatea!

trebuie evidenţiată şi partea bună a lucrurilor. decât să cheltuim pe tot felul de tâmpenii o grămadă de bani...mai bine aşa (o treime...păi ce e domnule aia o treime? mai nimic :D ).
soţiile să se mulţumească cu faptul că facem ceva, da? şi că nu mai facem şi altele, da? :) acu...că nu iese...e altă problemă. dacă nu te scremi niţel...nu iese. în primii ani...nimeni nu poate avea pretenţii la rezultate.

e simplu să ni se scoată ochii, dar nu orice iniţiativă aduce câştig sau satisfacţie din prima. ce ştie lumea?

şi eu...am fost luat la întrebări. mi s-a spus: iar bagi banii în cutii, dar pe nu ştiu ce dracu...nu dai! ia...cât ai băgat anul ăsta (primul an - în care, oricum ai da-o nu ai profit, sigur eşti pe minus) şi cât ai scos mă? ă? ia zi! te mănâncă în...păi să spui tu cine cheltuie banii aiurea! aici sunt banii...în cutiile astea! :) ş.a.m.d. geloase, ividioase pe albine...e ca şi cu maşina.

concluzie: nu e vorba despre cât cheltuim ...ci e vorba de mania controlului. :) dacă le luăm la întrebări...ele cum fac? aşa trebuie să facem şi noi!
IGNITE

Mesajde IGNITE » 12 Noi 2013, 17:02

revenind la topic.

unul dintre momentele critice: furtişagul. ăsta nu ţi lasă prea multe opţiuni.

ar mai fi: lipsa de organizare, sincronizare cu etapele anului apicol, ca să zic aşa. spre ex. am făcut stimularea, completarea, cam târziu. şi mai târziu, am pus turte proteice.

dacă în primăvară, am început uşurel, cu lipsa de rame, cu roitul, ulterior, în vară, a venit furtişagul, în toamnă...mi-e frică de ce o să fie la iarnă. nu ştiu dacă au suficient polen, dacă am organiat cuiburile bine, dacă le-am împachetat corect. nu ştiu când trebuie să le pun turte, nici cum să-mi dau seama de treaba asta ş.a.m.d. acum, mă mai gândesc la faptul că trebuia să fi comandat deja cutii pentru la anul...parcă văd că, în primăvară, abia pun mâna pe ele şi vor fi ... din lemn verde.
IGNITE

Mesajde laura » 12 Noi 2013, 18:13

Pe la inceputul lui octombrie, a fost o perioada mai rece. Ne-am dus la tara. Primul lucru pe care il facem ne uitam daca sunt stupii in regula. Se duce sotul meu si ridica capacul la un stup (subarul era scos in totalitate, acum l-am bagat partial). Se uita si-mi spune ca nu mai sunt albine in stup. Era sa-mi stea inima. Ne-am uitat si in alt stup, la fel nu se vedea picior de albina. Am crezut ca a fost furtisag, depopulat. Am ridicat folia si ne-am uitat mai bine, erau foarte jos pe rame, cateva inghetate pe plasa dupa diafragma. Noi obisnuiti cu ele sus pe rame, credeam ca nu mai avem albinute. Bineinteles ca ne-a revenit inima la loc.
laura

Mesajde paul » 12 Noi 2013, 18:49

IGNITE scrie:ai cheltuit puţin. alţii se duc la băute! o viaţă întreagă.

era o vorbă: decât mult şi prost, mai bine puţin şi ... prost. e mai rentabil decât mult şi prost. :) uite şi rentabilitatea!

trebuie evidenţiată şi partea bună a lucrurilor. decât să cheltuim pe tot felul de tâmpenii o grămadă de bani...mai bine aşa (o treime...păi ce e domnule aia o treime? mai nimic :D ).
soţiile să se mulţumească cu faptul că facem ceva, da? şi că nu mai facem şi altele, da? :) acu...că nu iese...e altă problemă. dacă nu te scremi niţel...nu iese. în primii ani...nimeni nu poate avea pretenţii la rezultate.

e simplu să ni se scoată ochii, dar nu orice iniţiativă aduce câştig sau satisfacţie din prima. ce ştie lumea?

şi eu...am fost luat la întrebări. mi s-a spus: iar bagi banii în cutii, dar pe nu ştiu ce dracu...nu dai! ia...cât ai băgat anul ăsta (primul an - în care, oricum ai da-o nu ai profit, sigur eşti pe minus) şi cât ai scos mă? ă? ia zi! te mănâncă în...păi să spui tu cine cheltuie banii aiurea! aici sunt banii...în cutiile astea! ş.a.m.d. geloase, ividioase pe albine...e ca şi cu maşina.

concluzie: nu e vorba despre cât cheltuim ...ci e vorba de mania controlului. dacă le luăm la întrebări...ele cum fac? aşa trebuie să facem şi noi!

IGNI, PRIETENE ... AI PERFECTA DREPTATE !
Numai ca ... lunar au zburat intre 400 si 500 lei pe albine. Ba mai cumpara niste cutii ME (ca deh ... incercam liga 1), ba rame, ba foite, tratamente, zahar, apipipixuri ... Si undeva in capul ei se contabilizeaza. Si mi-o serveste ...
Stii cum am patit eu ? Ca la poker ! Am jucat si eu odata si am castigat... In primul sezon am facut aproape 300 de kile de miere si s-au mai intors ceva bani. Bineinteles ca am programat investitia pe anul asta functie de rezultatele anului trecut. Si ... surprise! N-am mai intrat ... full-ul :lol:
Acum serios vorbind ... daca nu scot familiile bune in primavara, am pus-o original !
In concluzie ... un moment critic in dezvoltarea stupinii este ... NEVASTA !!! :o
Ultima oară modificat de paul pe 12 Noi 2013, 19:03, modificat 1 dată în total.
paul

Mesajde paul » 12 Noi 2013, 18:52

Mircea_63 scrie:
Sper ca ai simtul umorului la tine si nu o interpretezi ca referitoare la persoana ta.

"Bai", acuma ma ... inervezi ! :lol:
Am rezervorul full ! :lol:
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE