Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: problema ...

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 23:13

Nu Paul, nu am glumit. Am crezut ca esti prapastios din fire! Pe tine te-au furat viespile, sau distanta dintre polistiren si rama era prea mica.
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 22 Noi 2013, 23:17

paul scrie:@ Albinel, eu am crezut ca o asemenea cantitate administrata plus ce-au mai adus ele ma vor scuti de grija iernarii d.p.v. al hranei ! Se pare ca nu a fost suficient !!! :o Termenul ..."strans la chinga"l-am folosit pentru a evidentia faptul ca n-am lasat rame mai multe in cuib decat poate ocupa ghemul ! oops:

zambeam doar pentru faptul ca termenului asta i-am fost nas si m-am bucurat ca l-ai folosit.. :D
vreau sa-ti spun un lucru..si eu iernez cu ele in aceeasi situatie ca si tine .am miere destula in cuib dar rama de inchidere de la exrudat ,este goala..nu cred ca vom avea probleme si albina se va strange pe miere..
indicat era ca .."chinga sa fie chinga" ..cu miere si albina din belsug..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Trantorul@ » 22 Noi 2013, 23:21

Stai lin pana spre sfarsit de februarie - inceput de martie ( depinde cand incep sa puna puiet ) ca daca zici ca ramele centrale sunt 3 sfert ai in jur de 2,5 kg in una ori 3 plus macar cate 1 kg pe fiecare fata interioara ale marginaselor ( aprox 10 kg) , DAR tre sa le dai neaparat mancare la inceput de primavara si neaparat invertita ( in nici un caz turte ) de preferat apipix sau sirop invertit 4:1 sau chiar 5:1 depinde de vreme, asta daca totul decurge normal .Daca vor incepe sa puna puiet foarte repede in iarna e grele.
Ultima oară modificat de Trantorul@ pe 22 Noi 2013, 23:34, modificat 1 dată în total.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde paul » 22 Noi 2013, 23:24

ignatov andrei scrie:Nu Paul, nu am glumit. Am crezut ca esti prapastios din fire! Pe tine te-au furat viespile, sau distanta dintre polistiren si rama era prea mica.

Interesanta treaba cu ... distanta ! :idea: Intr-adevar nu sunt mai mult de 5 mm. intre fata exterioara a ramei si polistiren !
Nu cred ca m-au furat viespii ! I-am tot observat si cand intrau oarecum pe urdinis in secunda doi erau afara cu cate 2 albine in spate. Nu am observat mai mult de 1 sau 2 viespi care sa dea tarcoale la urdinisuri !
In concluzie ... cum sa procedez ??? Vezi, fac cum spui tu, da' daca nu-mi ies albinele in primavara, ce-ti aud urechile ... :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 23:55

Imi cumpar aparat auditiv, dar pe "invers" (sa atenueze, nu sa amplifice)!
Daca au miere in trompa, nu-ti fa probleme! Te invat eu cum se face un serbet, de spui ca e untura, asa de fin iese! Dar sunt convins ca rezista pana la prima interventie!
ignatov andrei

Mesajde dicu.ion57 » 23 Noi 2013, 08:03

paul scrie:@ Albinel, eu am crezut ca o asemenea cantitate administrata plus ce-au mai adus ele ma vor scuti de grija iernarii d.p.v. al hranei ! Se pare ca nu a fost suficient !!! :o Termenul ..."strans la chinga"l-am folosit pentru a evidentia faptul ca n-am lasat rame mai multe in cuib decat poate ocupa ghemul !
@ Andrei, daca-am inteles eu bine, tu ai glume-n program in seara asta ! :P Eu iti spun ca n-am miere suficienta si tu-mi vorbesti de extractia din ... martie ! :P
@ Florin, nu exagerez cu nimic cantitatile de hrana administrate ! Ce-or mai fi adus ele-i ... bonus ! ;)
Un lucru mi-a dat de gandit ! Inainte sa pun diafragmele de polistiren extrudat,aveam miere si pe fetele laterale ale ramelor marginase! Poate-i doar o ... coincidenta ! :oops:

Paul incerc sa-ti viu si eu in ajutor cu ceva sfaturi la problema ta .Cu siguranta asa cum spune si colegul Proapis ai stimulat la greu iar albinele s-au uzat foarte mult.Practic tie ti-a ramas in stup la ora actuala numai puietul care a eclozat mai tirziu ,iar albina care a prelucrat stimulentul sa dus .Cind ai strins cuibul te cred ca aveai albina mai multa ,dar acuma sa te convingi cita albina a ramas cind se raceste mai tare s-au chiar intr-o dimineata albinele se stringe mai mult ,si vezi sptiile care le ocupa si acelea ramin cu conditia sa aba si mincare.Chiar daca atunci cind ai pus diafragmele de poliester stupul avea mincare si albina in momentul cind a mai eclozat puiet ca tu spui ca ai stimulat pina tirziu ,mincarea au consumato .Daca nu a avut si polen suficient albinele care au iesit chiar si mai tirziu ,cu timpul moare ca nu a avut timp sa -si formeze corpul gras.Mergi pe sfatul care ti-l dau si ceilalti colegi ,scoate ramele goale stringe la cit a ramas si din ianuarie daca supravetuiesre pina atunci ,turtita in cap dar parerea mea daca ai numai miere.ca daca mai amesteci si zahar se uzeaza si mai tare.Ai incredere in colegi care ti-au raspuns ,ca toate sfaturile sint bune.Acuma o curiozitate cu poliesterul.Si eu am patit cam acelasi lucru cind a m incercat sa impachetez cu poliester,Albinele se trageau cit mai aproape de diafragma respectiva ,si facea ghemul acolo pentru ca este mult mai cald si cel putin o rama daca nu si mai bine r.aminea descoperita chiar daca stringeam cuibul bine.Poliesterul este un foarte bun izolator ,dar din pacate nu absoarbe condensul.Paul iti doresc succes si cu siguranta o sa iesi bine din iarna.
dicu.ion57

Mesajde paul » 23 Noi 2013, 10:19

dicu.ion57 scrie:Paul incerc sa-ti viu si eu in ajutor cu ceva sfaturi la problema ta .Cu siguranta asa cum spune si colegul Proapis ai stimulat la greu iar albinele s-au uzat foarte mult.Practic tie ti-a ramas in stup la ora actuala numai puietul care a eclozat mai tirziu ,iar albina care a prelucrat stimulentul sa dus .Cind ai strins cuibul te cred ca aveai albina mai multa ,dar acuma sa te convingi cita albina a ramas cind se raceste mai tare s-au chiar intr-o dimineata albinele se stringe mai mult ,si vezi sptiile care le ocupa si acelea ramin cu conditia sa aba si mincare.Chiar daca atunci cind ai pus diafragmele de poliester stupul avea mincare si albina in momentul cind a mai eclozat puiet ca tu spui ca ai stimulat pina tirziu ,mincarea au consumato .Daca nu a avut si polen suficient albinele care au iesit chiar si mai tirziu ,cu timpul moare ca nu a avut timp sa -si formeze corpul gras.Mergi pe sfatul care ti-l dau si ceilalti colegi ,scoate ramele goale stringe la cit a ramas si din ianuarie daca supravetuiesre pina atunci ,turtita in cap dar parerea mea daca ai numai miere.ca daca mai amesteci si zahar se uzeaza si mai tare.Ai incredere in colegi care ti-au raspuns ,ca toate sfaturile sint bune.Acuma o curiozitate cu poliesterul.Si eu am patit cam acelasi lucru cind a m incercat sa impachetez cu poliester,Albinele se trageau cit mai aproape de diafragma respectiva ,si facea ghemul acolo pentru ca este mult mai cald si cel putin o rama daca nu si mai bine r.aminea descoperita chiar daca stringeam cuibul bine.Poliesterul este un foarte bun izolator ,dar din pacate nu absoarbe condensul.Paul iti doresc succes si cu siguranta o sa iesi bine din iarna.

Domnule Dicu ... MULTUMESC FRUMOS PENTRU AJUTOR !!!
Cu acest prilej MULTUMESC FRUMOS TUTUROR COLEGILOR CARE S-AU IMPLICAT IN PROBLEMA MEA !!!
Unele precizari sunt absolut necesare:
-nu contest uzura albinelor datorita stimularilor si completarilor dar pot sa va asigur ca asa multa albina in stupi la final de toamna n-am avut in niciuna din cele 3 toamne de cand am albine ! Am stimulat si completat cu sirop de zahar invertit dupa metoda Romanescu si cu apipix care cica-i ...invertit!
- puiet mai aveam doar la 6 din 22 acum doua saptamani (era cam o palma pe ambele fete ale ramei centrale ! Intr-adevar aveam la unul din cei doi carora le-am ridicat capacele ieri dupa amiaza !
-polen aduceau si acum 2 saptamani cand i-am vizionat ultima oara, deci, ar fi avut cu ce-si face corp gras majoritatea dintre ele !
Momentan sunt doar 3 C ... afara ! Astept sa se mai incalzeasca si ma duc sa vad ce pot face . Presimt o zi ... dificila ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde glaliona » 23 Noi 2013, 10:38

Salutari tuturor .Daca nu este cu suparare postez pe aceasta pagina dar cu o alta problema .La ultimul tratament totul a decurs minunat la toti stupii ,mai putin la unul unde cam un pumn de albine era pe scandura de zbor foarte agresive .In zilele care permit ,aceasta familie este prima care iese si un pumn se albine se posteaza pe scandura de zbor cu comportament agresiv .Desigur am luat in calcul deranjul facut de viespi dar ma framanta o alta grija -mereu am auzit ca in toamna la tratamente cad matcile ,poata fi acesta un semn de lipsa a matcii ? Care sunt semnele de lipsa a matcii rezultat din comportamentul ghemului .Poate trece o familie peste iarna fara matca ?
glaliona

Mesajde Florin Dobre » 23 Noi 2013, 11:16

Comportamentul la urdinis in cazul lipsei matcii...intra-ies, fac perimetrul pe scandura de zbor ori pe fata stupului; cauta matca, sunt debusolate.
Comportamenul in timpul rece...cand deschizi stupul, vei stii ca-i orfan; bat puternic din aripi, sunt agitate pe rama si bocesc(este un sunet tanguitor).
Daca matca se pierde spre sfarsitul iernii, sunt sanse sa supravietuiasca familia. Altfel, ghemul e dezorganizat si consuma peste masura. De aici probleme...defeca in stup, mortalitate mare, boala.
Agresivitatea iti indica rezerve slabe ori ca stupul e sub asediu(viespi, furtisag). Un stup fara matca este o tinta facila.
Parerita mea! :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde glaliona » 23 Noi 2013, 11:59

Mersi mult pentru un raspuns prompt si foarte bine punctat .Mi-ati dat de gandit .
glaliona

Mesajde Florin Dobre » 23 Noi 2013, 12:09

Cu placere!
Insa asteapta si alte variante ale colegilor cu experienta mai bogata. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde kamy » 23 Noi 2013, 14:42

Nu e nici o problema,cate 2 gauri in fiecare rama(adica in toate ramele) aproximativ la 10 cm masurat de sus si din lateral!bagaliciul respectiv poti sa-l faci dintr-o creanga cu crac de grosimea respectiva si bine ascutit!fac asta de multi ani in fiecare iarna!
kamy

Mesajde ignatov andrei » 23 Noi 2013, 14:53

glaliona scrie:Salutari tuturor .Daca nu este cu suparare postez pe aceasta pagina dar cu o alta problema .La ultimul tratament totul a decurs minunat la toti stupii ,mai putin la unul unde cam un pumn de albine era pe scandura de zbor foarte agresive .In zilele care permit ,aceasta familie este prima care iese si un pumn se albine se posteaza pe scandura de zbor cu comportament agresiv .Desigur am luat in calcul deranjul facut de viespi dar ma framanta o alta grija -mereu am auzit ca in toamna la tratamente cad matcile ,poata fi acesta un semn de lipsa a matcii ? Care sunt semnele de lipsa a matcii rezultat din comportamentul ghemului .Poate trece o familie peste iarna fara matca ?

La tratament, ai avut un picut de furca cu acea familie (nu a decurs minunat), sau mai inainte de a face tratamentul si astfel familia a devenit un fel de caine care nu te uita! Daca-i dai pace, bine, daca nu, nu te uita nici la primavara!
ignatov andrei

Mesajde Dila Daniel » 23 Noi 2013, 15:08

paul scrie:Asta seara n-am ce face si ridic capacul la 2 stupi (2 roi pe 5 rame) ...
Constat cu stupoare ca pe fetele laterale ale primei si ultimei rame, pe exterior, inspre diafragmele de polistiren extrudat, am ceva mai mult de o palma cu albine, parte din ele bagate in celule ! Teoretic ar fi trebuit sa ma bucur ca am strans ..."la chinga", numai ca pe fetele respective ale ramelor nu mai era nici o celula cu miere, toata era carata pe ramele centrale !!! :o :o :o
Intrebare, ce pot face ???
LE ... precizez ca nici fetele interioare ale acelor rame nu au miere mai mult de o treime !!!
Rog, daca puteti sa ma ajutati ca doar maine mai pot interveni (de luni vine balana) !
Multumesc !!!

daca ai fi fost langa mine,te-asi fi ajutat,In sensul ca te-asi luat la o bere si ai fi lasat roiul in pace... :)
Stii care este ultima operatie care o aplic la un stup inaintea iernari?...zgarii cu furculita fata exterioara de la ultima rama(la mine are si rolul de diafragma).
Acolo nu am(nu au) nevoie de miere iarna!
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde dicu.ion57 » 23 Noi 2013, 19:32

paul scrie:
dicu.ion57 scrie:Paul incerc sa-ti viu si eu in ajutor cu ceva sfaturi la problema ta .Cu siguranta asa cum spune si colegul Proapis ai stimulat la greu iar albinele s-au uzat foarte mult.Practic tie ti-a ramas in stup la ora actuala numai puietul care a eclozat mai tirziu ,iar albina care a prelucrat stimulentul sa dus .Cind ai strins cuibul te cred ca aveai albina mai multa ,dar acuma sa te convingi cita albina a ramas cind se raceste mai tare s-au chiar intr-o dimineata albinele se stringe mai mult ,si vezi sptiile care le ocupa si acelea ramin cu conditia sa aba si mincare.Chiar daca atunci cind ai pus diafragmele de poliester stupul avea mincare si albina in momentul cind a mai eclozat puiet ca tu spui ca ai stimulat pina tirziu ,mincarea au consumato .Daca nu a avut si polen suficient albinele care au iesit chiar si mai tirziu ,cu timpul moare ca nu a avut timp sa -si formeze corpul gras.Mergi pe sfatul care ti-l dau si ceilalti colegi ,scoate ramele goale stringe la cit a ramas si din ianuarie daca supravetuiesre pina atunci ,turtita in cap dar parerea mea daca ai numai miere.ca daca mai amesteci si zahar se uzeaza si mai tare.Ai incredere in colegi care ti-au raspuns ,ca toate sfaturile sint bune.Acuma o curiozitate cu poliesterul.Si eu am patit cam acelasi lucru cind a m incercat sa impachetez cu poliester,Albinele se trageau cit mai aproape de diafragma respectiva ,si facea ghemul acolo pentru ca este mult mai cald si cel putin o rama daca nu si mai bine r.aminea descoperita chiar daca stringeam cuibul bine.Poliesterul este un foarte bun izolator ,dar din pacate nu absoarbe condensul.Paul iti doresc succes si cu siguranta o sa iesi bine din iarna.

Domnule Dicu ... MULTUMESC FRUMOS PENTRU AJUTOR !!!
Cu acest prilej MULTUMESC FRUMOS TUTUROR COLEGILOR CARE S-AU IMPLICAT IN PROBLEMA MEA !!!
Unele precizari sunt absolut necesare:
-nu contest uzura albinelor datorita stimularilor si completarilor dar pot sa va asigur ca asa multa albina in stupi la final de toamna n-am avut in niciuna din cele 3 toamne de cand am albine ! Am stimulat si completat cu sirop de zahar invertit dupa metoda Romanescu si cu apipix care cica-i ...invertit!
- puiet mai aveam doar la 6 din 22 acum doua saptamani (era cam o palma pe ambele fete ale ramei centrale ! Intr-adevar aveam la unul din cei doi carora le-am ridicat capacele ieri dupa amiaza !
-polen aduceau si acum 2 saptamani cand i-am vizionat ultima oara, deci, ar fi avut cu ce-si face corp gras majoritatea dintre ele !
Momentan sunt doar 3 C ... afara ! Astept sa se mai incalzeasca si ma duc sa vad ce pot face . Presimt o zi ... dificila ! :oops:

Paul am fost in pielea ta si nu numai odata.Cauzele sint multiple depopulari,ma gindesc si la paduchi,chiar daca ai tratat ,poate nu afost substanta buna.Nu trebuie sa te sperie ca ai puiet si acuma ca reg tinere oua pina tirziu.Un diagnostic corect nu poate sa-l nimenea ,noi doar ne dam cu parerea ,dar daca vezi ca tot se depopuleaza uneste sa fi mai sigur ca ramii cu ceva .Este neplacut dar necesar,ca mai bine sa bagi in iarna un stup mai puternic decit doi slabi ,ca peste iarna s-ar putea sa ramii fara amandoi.Paul nu te descuraja ca toti trecem prin asa ceva dar putini o recunosc.Tu decizi ce vei face ,si-ti urez succes.
dicu.ion57

Mesajde glaliona » 23 Noi 2013, 20:13

:lol: :lol: :lol: M-am amuzat mult pe chestia cu canele ,sper totusi sa ma uite pana in primavara :P .
glaliona

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE