Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cati stupi sunt in tara?

Mesajde alt stupar » 12 Iun 2014, 09:24

Am mai spus-o... fiti convinsi ca pe termen mediu apicultura are capacitatea de a se autoregla ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde geangu » 12 Iun 2014, 12:27

Pana acuma se vaitau unii ca statisticile sunt umflate dar cred ca acum este evident ca realitatea depaseste statistica.Toti care au fost pe langa masivele principale de salcam cred ca au tras aceasta concluzie facand comparatie cu anii trecuti.
geangu

Mesajde cristi_vidican » 12 Iun 2014, 13:03

alt stupar scrie:Am mai spus-o... fiti convinsi ca pe termen mediu apicultura are capacitatea de a se autoregla ;)

Apicultura se va autoregla când nu vor mai fi fonduri europene care să-i facă pe unii să țină stupii câțiva ani fără să le pese foarte mult de producția de miere. Aceștia merg în masive doar ca să aibă un cules de întreținere, că pe vatră, în sat, sunt sute de stupi. De fapt și după plecare lor au mai rămas câteva sute, „familii” pe 2-3 rame.
Dacă mai apare vreo măsură cu bani mulți pentru apicultori, apicultura se sinucide.
Ce-i drept, dacă nu vor mai fi fonduri europene, și stupii vor avea alt preț.
Cine strânge mai tare din dinți merge mai departe.
Unde am acum stupii suntem mai mulți (au venit la salcâm și nu au mai plecat). Singura soluție până vine FS e stimularea cu sirop. Zahărul e la putere. Are preț bun.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 12 Iun 2014, 13:31

perma scrie:Domnilor, problema e destul de simpla pentru mine. Vine nenea care are +500 de familii si trage in pastoral langa nenea care are +250 de familii. Nectarul e insuficient pentru albine, ce sa mai tragi surplus!? Prima iarna amandoi suplimenteaza rezerva de iernare cu sirop/zahar/maclavais. In anul doi se intampla la fel. In primavara anului trei fiecare din cei doi va renunta la o parte de familii- de obicei catre pinguini (ca mine)- care vor prapadi frumuseti de albine in prima iarna. Si uite asa se va regla "natural" populatia la baza melifera. Daca n-am ajuns inca in punctul ala, fiecare dintre cei doi neni va vinde miere si roiuri. Treaba nu mi se pare deloc complicata.

In realitate, lucrurile se mai schimba nitzel.
Ala ce are 500 nu sta intr-o locatie...cu lipsa de cules.Ala ce muta 500 poate incarca si pleca unde crede de cuvinta.Teoretic gaseste cules fiind constient (d'aia are 500) de necesitatea asigurarii de resurse.
Mai ...complicat este pentru colegii ce au experienta si au marit stupinele pe vetre, pentru a accede la fonduri.Imobilizarea, necesitatea investitiilor mari pentru mutari sau achizitionare a de noi vetre "virgine", i-i imobilizeaza intr-o zona cu potential melifer fix dar cu o densitate de albina in crestere.Vizita celor ce fac pastoral pe aceste masive este...de moment si in cules abundent.In lipsa , acestia se imprastie care incotro.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde perma » 12 Iun 2014, 21:53

Nene, hai s-o luam pe scurtatura. Pleci in alta parte, daca ai unde pleca. Ca daca si in noul loc sunt 15 pavilioane si in urmatorul 10...si tot asa...Ce spuneam eu mai sus e valabil cand numarul de familii atinge/depaseste potenta bazei melifere de a asigura mancarea si dezvoltarea (putem citi aici si profitul apicultorului). E valabil pentru orice ecosistem, oriunde. E mecanismul naturii de auto-reglare. Cand gaseste un mediu propice o specie se dezvolta exponential pana strica echilibrul zonal. Atunci de fapt se creeaza conditiile ideale pentru ca alta specie sa prolifereze. Daca nu mentinem artificial echilibrul asta nu putem inmulti familiile la nesfarsit. Cum isi mentine fiecare echilibrul in stupina- asta depinde de stupina/experienta/ potenta financiara a fiecaruia.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde TDI » 12 Iun 2014, 22:14

În ţara asta sunt încă mulţi coclauri cu potenţial melifer bun sau foarte bun neexploataţi. Cât încă vor mai fi apicultura va prolifera. Problema cu mulţi apicultori este că ei nu înţeleg încă că dacă vor miere dacă văd stupi, drum asfaltat bun şi puţini ţânţari trebuie să plece mai departe. Îl invit cu această ocazie pe domnul Ioan Guist să ne povestească cum şi în ce condiţii face recunoaşterea şi deplasarea stupinei la următorul cules.
TDI

Mesajde XXL » 13 Iun 2014, 21:38

lucky5strike scrie:De ceva vreme ma framanta eterna nebuloasa: nr de familii de la noi...

Unde sunt doi la masa,mananca si al treilea!
Problema apare cand...masa este goala :shock:
...eu ash fii pus problema un pic altfel...cate colonii de albine,din cele existente o sa mai apuce urmatoarea iarna?
...pana una alta administratiile locale ar trebui sa organizeze adaposturi,
pt albinele maidaneze,abandonate la colt de strada :lol: :lol: :lol:
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Statistici

Mesajde thomas » 25 Feb 2015, 22:34

Pentru cine este pasionat de apicultura, bineinteles ca este important sa se stie evolutia si distributia numarului de familii de albine, raportate la teritoriul tarii, deci implicit la resursele nectaro-polenifere.

Iata cateva cifre obtinute din carti mai vechi de specialitate cat si din baza de date a MADR pe anul 2014:

In 1989 erau 1418000 familii de albine si se produceau doar 12124 t miere.

Pana in anul 2000, efectivul familiilor de albine a tot scazut pana la 614000, iar productia a variat mai mult crescator.

Cei mai buni ani au fost 1995 si 2005,2005 cu productii de peste 19000t.

La 31. 12.2013 Romania raporta 1688051 familii de albine si o productie in acelasi an de 28927t miere.

Tinand cont de suprafata Romaniei si de suprafetele cultivate/spontane necesare apiculturii, se poate face un calcul estimativ al numarului maxim de familii de albine pe care poate sa.l sustina resursele melifere.
Totodata, o valoare de 30000t miere este de ajuns pentru a suplini nevoia interna si cerintele de export?
Va invit ca aceia dintre dumneavoastra care detineti date statistice, sa expuneti parerea dvs!
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Re: Statistici

Mesajde almasel » 25 Feb 2015, 22:49

Nu pot sa iau in serios statisticile de dupa 2007 pana in present, din doua motive:
-de cand cu "fondurile" efectivul de albine din scripte a tot crescut. Nimeni nu a verificat daca e si real. Au fost verificati doar o parte din "proprietari", dar nimeni nu a aflat ai cui sunt stupii cu adevarat. Sunt cazuri din perioada 2007- 2013 cand cu 100 de familii s-au finatat mai multe dosare, adica stupii astia au aparut in registrul agricol la mai multe personae.
O alta modalitate de sporire a numarului de familii- declare ca "familie" si a "matelor lesinate", adica un pumn de albine si o matca. In scripte e familie la numar, dar de adevaratelea e numai o mana de albine.
-de cand cu impozitarea... multi au vandut, au scazut numarul familiilor... cel putin in scripte. Realitatea nu o stie nimeni.
Tristul adevar este ca inginerul agricol de la primarie scrie in Registrul agricol ce I se spune. De acolo... Dumnezeu cu mila.
almasel

Mesajde kiloz » 25 Feb 2015, 22:51

Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde nicus » 25 Feb 2015, 23:10

Statistica in imagini (nu am gasit exact anul publicarii, dar imi plac pozele :D )
n ar trebui sa fie departe de azi, dupa cifre.

1. T/100km2
2. T/tara
3. kg/colonie

http://www.beecome.eu/apiculture-en-eur ... n-de-miel/
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde gigibecalul » 26 Feb 2015, 00:28

thomas scrie:
La 31. 12.2013 Romania raporta 1688051 familii de albine si o productie in acelasi an de 28927t miere.

Discutabil! La 31.12.2013, eu aveam un număr de 7 familii de albine nedeclarate. Ca mine erau mult mai mulți. Pe de altă parte probabil existau destul de mulți care declarau un număr de stupi care aveau, în realitate, un alt proprietar! Cât despre producția de miere din 2013, nu am declarat-o nici pe aceea, chiar dacă a fost una slabă!
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde thomas » 26 Feb 2015, 09:13

Corect. Nici eu nu aveam stupii declarati. Acum ii am. Dar oare cati erau asa in fiecare judet? Probabil compensau cu cei ce jonglau cu nr familiilor pt fonduri europene..
De obicei, cine nu declara stupii ori are putini, ori nu are legatura cu fonduri nationale/europene si nu face nici pastoral.
thomas

Mesajde thomas » 26 Feb 2015, 18:48

Dimensionare stupina in functie de resursele melifere:

Orice apicultor incepator si nu numai, care practica stuparitul stationar, isi pune problema sustinerii de catre zona respectiva a familiior de albine.
Raspunsul la aceasta ecuatie este simplu, daca cunoastem cateva date statistice despre albine, daca cunoastem cat de cat zona unde avem stupina pe vreo raza de 2 km si daca ne descurcam cat de cat cu un Autocad sau macar un Google Earth cu acces la internet.

Am un exemplu facut specific pentru zona mea:

Am folosit AutocadMap 2014 (merge orice varianta de la 2004 Map in sus). Am corelat cateva statistici din carti si am suprapus pe zona mea.

Astfel, se incarca in Autocad harta ortofoto a comunei respective (se gasesc pe net sau cumparate de la OCPI). Stabilim exact unde avem stupina si trasam un cerc cu raza de 1.5-2km, cu centrul cercului in zona centrului stupinei.

Unele carti specifica o raza optima de 2km, dar eu am setat-o la 1.5km.
Asadar, la aceasta raza mi-a rezultat un cerc cu suprafata de 746 Ha. Bun, asta in zona de deal insemna mai mult, ca sunt vai si versanti, dar ramanem la 746 Ha. Daca cunoastem cat de cat comuna si imprejurimile, putem sa delimitam in acest cerc zonele de pasune, faneata, livezi, vita-de-vie, culturi agricole, vatra satului, paduri foioase, zmeura, salcam, tei samd.
Zonele respective le conturam din polilinie care se inchide pe punctul initial, rezultand insule a caror suprafata poate fi calculata exact.

Asadar, in cazul zonei mele am stabilit 4 zone: faneata, livezi, tei, salcam si neproductiv. Am delimitat aproximativ zonele predominante ale acestor categorii si le-am calculat suprafetele totale.

Astfel:

faneata ........... 137Ha
livezi.............. 222 Ha
tei................ 63 Ha (redus la 10 Ha pentru ca n-am stiut sa delimitez exact zonele silvice)
salcam.............90Ha (redus la 25 pentru ca majoritatea e in jurul satului si livezilor si e greu de delimitat)

Restul de 234 Ha le-am considerat neproductive (padure foioase si vatra sat).

Sa le luam pe rand:

Faneata produce 50 kg/Ha, deci 137x50=6850 kg miere/an, recoltabila insa este o treime, adica 6850/3=2283Kg/an.
Livezile produc 20 kg/Ha, deci 222x20=4440 kg miere/an, recoltabila 4440/3=1480 kg/an.
Teiul produce cam 800 kg/Ha, deci 10x8000=8000 kg miere/an, recoltabila 8000/3= 2666 kg/an.
Salcamul produce 1000 kg/Ha, deci 25x1000=25000 kg miere/an, recoltabila 25000/3= 8333 kg.

Concluzionand, pe suprafata de 746 Ha se pot culege 14762 kg miere intr-un an. Asta daca resursele melifere sunt identificate corect ca suprafata.

Tinand cont de faptul ca o familie medie de albine consuma intr-un an intre 100-150 kg miere (fara a socoti ce extragem), putem calcula cate familii putem aduce maxim pe vatra stationara ale calei resurse melifere le-am calculat.

Eu am socotit o familie care imi consuma 130 kg miere pentru ea si eventual vreun roi, plus inca 20 kg care vreau sa le extrag de la fiecare familie. Asadar, o cantitate de 150 kg miere/familie/an.

Pentru a vedea cate familii mi se incadreaza, voi imparti cantitatea anuala totala de 14762 kg miere la 150 kg miere pe care le consuma familia.

Rezulta valoarea de 98.4, adica maxim 100 familii de albine.

Dupa cum spuneam, este un calcul statistic, optimizat si aproximativ. Dar in cazul meu il iau de bun, pentru ca imi cunosc zona foarte bine si calculele au dat rezultate reale.

Salutare si astept parerile dvs!

Imaginea n.o pot incarca. Daca o reduc sa incapa, se vede foarte prost..
thomas

Mesajde proapis13 » 26 Feb 2015, 19:34

Ar trebui sa nu uitam ca 10% din nectar se pierde datorita ploilor sezoniere iar cca 30% e consumat de alte insecte :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Closcutz » 26 Feb 2015, 19:37

Calculul dvs e aproximativ ok, dar de fiecare data intra si alte variabile in joc. La fiecare cules: ca sa dea salcamul de ex 1000kg la h,a trebuie sa ai conditii optime, daca n-ai, s-a dus salcamul si nu mai e vorba de 1000 kg, la fel la tei. La faneata conteaza daca a plouat, daca e seceta teribila e bai... Deci apicultura nu prea e stiinta exacta...nu prea scoti de multe ori cat te astepti.
Closcutz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE