Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: fumul

Mesajde reformistul » 20 Noi 2011, 00:35

Eu folosesc putregai de cires. Si sunt multumit ;)
reformistul

Mesajde vali79 » 21 Noi 2011, 09:54

O varianta ar mai fi si balegar uscat,le calmeaza foarte bine,usor de aprins,un miros destul de placut tinind cont ca este .... :D
Sanatosi sa fim ca boala...vine!
vali79

Mesajde victor s » 21 Noi 2011, 19:06

ghitacusman scrie:conteaza si cantitatea, ce-i prea mult stica si ce-i putin nu ajunge.

asa este, mare adevar a-ti grait.
cu toate ca aprind afumatorul ori de cate ori lucrez la albine, nu de putine ori acesta chiar nu mi-a trebuit. gradul de nervozitate al albinei se vede inca de la ridicarea podisorului si atunci optezi pentru folosirea fumului sau nu .
toate cele bune !
victor s

Mesajde genutzu » 21 Noi 2011, 20:51

varianta cu ciucalai de porumb este foarte buna daca maresti perioada de ardere precum si cantitatea de fum punand deasupra ciucalailor din afumator ceara daca se poate din rame vechi sau chiar bostina ramasa. fumul devine mult mai abundent simareste durata de fumigatie a combustibilyului. evident ai nevoie si de un afumator adevarat nu ca cel tip ACA de la Combinat. Cel mai performanteste...............ahhhhhh! :oops: :P ca era sa fac reclama ceor de la Dadant.
genutzu

Mesajde Adrian Galofteanu » 22 Noi 2011, 07:05

Toata lumea spune ce este bun. Dar hai sa vedem si ce nu este bun! Vi s-a intamplat vreodata sa puneti ceva in afumator care sa deranjeze mai mult albina decat sa o calmeze?
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde pin » 22 Noi 2011, 17:24

Eu am cumparat de la targul din Bucuresti ceva asemanator cu combustibilul din poza la pretul de 2 lei punga parca. Instructiuni de utilizare nu prea am primit ca tanti care-l vindea nu prea vorbea romaneste. Pana acum e singurul care functioneaza la mine. Cu stiuletii de porumb nu m-am descurcat. Prea multa caldura si prea putin fum. Nicu cu rumegusul si talasul. Cu cartonul nici atat.
pin

Mesajde MyBees » 24 Noi 2011, 12:23

Fum foarte dens, alb si rece face si lumanarica. O gasiti uscata pe campuri primavara/vara tocmai buna pentru pus in afumator...

Ar fi fost bine insa daca am fi continuat discutiile tot aici: [url]aici: viewtopic.php?f=11&t=603[/url]

Curios cat de mult s-a discutat despre un subiect atat de simplu :)
Ultima oară modificat de MyBees pe 24 Noi 2011, 12:25, modificat 1 dată în total.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde horia_ch » 24 Noi 2011, 12:25

Asta n-are şi alte efecte? E sigură? :roll:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde MyBees » 24 Noi 2011, 12:34

Eu am folosit toata vara si nu am observat efecte negative. Aprind afumatorul cu coaja uscata de tei(acea fibra atoasa dintre coaja uscata si lemn) si apoi putregai, iasca, tije de lumanarica, etc, etc. In cateva secunde ai afumatorul functional.

Printre altele, la om este folosita si pentru tratarea intoxicatiilor si diareei. Nu stiu daca prin fumigatie da efecte nocive la albina. De fapt, cred ca asta ar trebui sa dezbatem si sa ne ajute cineva cu experienta serioasa. CE NU PUTEM FOLOSI in afumator? Ca ce sa punem e atat de simplu...
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde unincepator » 06 Dec 2011, 21:20

Liviu Began scrie:Atat eu cat si cumnatul meu folosim stiuleti de porumb (evident decorticati de boabe) si nu am avut probleme. Ard relativ incet, nu deranjeaza albinele si mai ales il avem la discretie intrucat cumnata-meu are mai multe ha de porumb, deci pt noi e gratis.
Recomand si colegilor care au aceasta varianta s-o incerce.
Sa nu uit ... foarte important... trebuie maruntiti dar nu chiar foarte marunt.

bunaseara si toate cele bune, an legatura cu material pentru afumat, eu folosesc un amestec de ciocalau de porumb cu,tocati la 2-3 cm lungsi tulpini de fpoarea soarelui la aceleasi dimensiuni care dau un fum bogat si linistitor pentru albine.Va doresc la toti sarbatori fericite,bucurii si la multi ani.
unincepator

Mesajde victor s » 07 Dec 2011, 10:51

nu cred ca s-a inventat fumul ''linistitor'' , avand in vedere motivatia folosirii acestuia. din tot acest topic trebuie sa intelegem ca materialul ce-l folosim in afumator trebuie sa indeplineasca 3 conditii :
-fum rece
-fum dens
-sa tina cat mai mult
salutari tuturor !
victor s

Mesajde alexandrucucu » 07 Dec 2011, 17:11

Victore vrei fum linistitor ...pui o lingura de azotat in apa apoi moi mai multe cirpe de bumbac le usuci si la afumator.
alexandrucucu

Mesajde alexandrucucu » 07 Dec 2011, 19:59

Orice fum pentru albine il vor percepe ca pe un pericol, numai ca unul e mai iute altul mai blind depinde de mirosul care il emana. Cind le dai ele au cu totul alta treaba decit sa te intepe, salveaza mierea si nu te mai inteapa. Fumul mai acopera mirosul tau care e strain stupului. Era vorba de .....fum linistitor...... daca ai sezizat nuanta. Totusi incearca si ai sa vezi ca functioneaza.
alexandrucucu

Mesajde akmm » 21 Dec 2011, 22:30

alexandrucucu scrie:Victore vrei fum linistitor ...pui o lingura de azotat in apa apoi moi mai multe cirpe de bumbac le usuci si la afumator.

Cei care au citit Apicultura pentru toti deja stiu ca acest sfat este cel putin o gluma neavenita.Nu incercati!

,,Sa lasam un pic albinele asfixiate.Va prezint cum puteti dvs. asfixia albinele.

Puneti intr-un vas 2g de nitrat (azotat) de potasiu si adaugati apa cat sa dizolvati sarea. Puneti cateva bucati de panza, bucati din sac in apa cat sa absoarba substanta lichida.Uscati panzele, departe de orice sursa de caldura intrucat se poate provaoca aprinderea instantanee.

Aprindeti bucatile sub cosnita, acoperind cumva focul cu o placa din metal ca albinele sa nu cada direct in flacara.Ciocaniti putin cosnita in asa fel incat albinele sa se desprinda.Ridicati cosnita si adunati albinele.Daca mai sunt cateva albine , imprastiati-le sa nu se inece in propriile excrementa, intrucat contactul cu substanta provoaca albinelor o puternica diaree.Lucrati cat se poate de repede.'' (extras din Apicultura pentru toti)
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde nelu stuparu » 21 Dec 2011, 23:00

eu folosesc putregai de salcie[rachita],se aprinde foarte usor....apoi completez cu coarja uscata de brad,are un fum aromat ,si tine suficent de mult nu trebuie sa deschid meru afumatorul ..afumatorul este putin mai mare decit unul normal ,este facut de mine..
nelu stuparu

Mesajde lache » 26 Dec 2011, 00:19

Un batrin cu ceva experienta in stuparit mi-a indicat sa [b]pun in jarul din afumator 2-3 nuci pentru pastrarea jarului si apoi putregaiul. Nu am apucat sa folosesc decit o singura data si nu m-am edificat pentru ca am terminat destul de repede ce aveam de lucru. Mai foloseste cineva aceasta metoda si este cu adevarat demna de luat in seama ?
Aproape toata vara am folosit iasca uscata in afumator si aceasta m-a convins ca tine cel mai bine si nici nu deranjeaza albinele, comparativ cu un coleg care folosea in acelasi timp coaja de tei, lemn din padure ( ce gasea in zona).
lache

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE