Perioada actuală poate fi (cine a străduit să fie) de total șomaj apicol, este timp pentru socoteli.
Calculul economic simplificat al unei exploatații apicole neimpozabile (hobby sub 75 de familii de albine):
1. Încasări totale: suma tuturor vânzărilor apicole realizate (miere, polen, ceară, propolis, lăptișor de matcă, roi etc.).
2. Cheltuieli totale: suma tuturor cheltuielilor efective (tratamente, hrăniri, ambalaje, combustibil), amortismentul echipamentelor și costul muncii proprii.
3. Munca proprie: se evaluează la valoarea netă dorită pe oră. La un salariu mediu net pe economie de referință de 5.000 lei/lună și 168 ore lucrate/lună, tariful orar este de cca. 30 lei/oră. Costul muncii = (ore lucrate în anul apicol) × 30 lei.
4. Profitul: diferența dintre încasări totale și cheltuieli totale (profit= încasări−cheltuieli).
5. Costul de producție (unitar): suma totală cheltuită pentru un anumit produs împărțită la cantitatea obținută din acel produs în acel an apicol.
6. Pragul de rentabilitate: costul unitar reprezintă prețul minim de vânzare. La acest preț profitul este zero, dar toate cheltuielile sunt acoperite și munca mea este plătită cu 30 lei/oră. Vânzarea peste acest preț este cu profit sub, este deficitară.
Revin la întrebarea demult pusă: ”cât este valoarea mea personală în apicultură?”
Eu calculez în felul următor: lucrez cam 2 ore pe zi pentru stupină în 4 zile pe săptămână. Asta înseamnă 2x4x4=32 ore pe lună, cu 30 lei/oră e cca. 1000lei. Anual 12x1000=12000lei. Vânzarea totală pe an este în jur de 2000kg. Prețul mediu de vânzare este: 30% salcâm cu 40lei/kg, deci 40x0.3=12lei + 70% polifloră + tei cu 25lei/kg, deci 25x0.7=17.5lei. Total 12+17.5=cca. 30 lei. 2000kgx30lei/kg=60000lei. Costul unui kg de miere mi este de 16lei. Diferența din 30(prețul mediu)-16=14lei/kg este (atenție!!!) profit. Din 12000lei/an manoperă (a mea!!!) la o vânzare de 2000kg/an, iese 12000/2000=6lei/kg. Deci din prețul mediu de 30lei/kg 14lei (profit)+ 6 lei manoperă= 20lei este VALOAREA MEA APICOLĂ!!! Mai pe înțeles: 20/30x100=66.6% este valoarea mea din toată activitatea ea apicolă. Cine lucrează în viață privată, nici în vise nu poate atinge această cifră.

MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.