Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pretul Mierii 2012 - 2020

Mesajde Shrek » 14 Iul 2025, 19:12

În primăvara un achizitor" polonez"(de pe la Oradea, dacă nu gresesc), a ras toată mierea de tei aflata pe stoc în zona noastră. Bine a facut! Acum, teiul este o amintire frumoasa! După ce salcamul ne-a lăsat un gust amar, teiul ne-a lăsat cu....ohii-n soare! Sa fim recunoscători și pentru cele câteva ( kilo) grame de poliflora pe care natura a binevoit sa ne-o ingaduie! În rest, rămânem optimiști, la anul , poate fi mai rau!
PS. Ma " astup" când vad prin sud, pe tarabe, miere închisă la culoare cu eticheta de " miere de mana"!? O fi mana....de la floarea soarelui?!
Shrek

Mesajde yuonyuon » 14 Iul 2025, 20:11

cine sa culeaga?... daca albina e lesinata (de caldura)

auzeam pe cineva la dunare ca nu da floarea :lol: ...iar colegi de ai mei ("din echipa") au scos 2 caturi 1/1 la aceleasi lanuri....

nu a dat !!..nu a dat ..nu da ...nu vrea sa dea..nu merge !!..numa asa aud...
corect era ..nu are cine sa culeaga ...nu vrea albina sa iasa din lada....e pretentioasa... :lol:
yuonyuon

Mesajde cristi_vidican » 14 Iul 2025, 21:14

Shrek scrie:PS. Ma " astup" când vad prin sud, pe tarabe, miere închisă la culoare cu eticheta de " miere de mana"!? O fi mana....de la floarea soarelui?!

Am extras puțină miere în iunie, o miere închisă la culoare.
În perioada când s-a adunat, albina dădea pe frunzele pomilor plini de afide.
Nu mai știu de unde a mai adus.
La gust nu semăna cu mana.
Am trimis la laborator la Cj, dorind să știu exact dacă e mană sau nu.
A avut doar 550. Mana are cel puțin 800 conductivitatea electrică.

sunt sigur că mulți vor vinde mierea de acest fel drept mană :lol:
Fişiere ataşate
photo_5996841735239617701_y.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 14 Iul 2025, 21:27

Sincer, am fost surprins oarecum de mierea de " tei" asa , putina , cât a fost, mai ales de culoare. Închisă ca smoala ( exagerez), și vâscoasa de ca am făcut febra la mana de cât am dat la centrifuga! Doar ca...find capacita, aproape integral, nu poate fi mana! Poate puțin ( mai mult) floare de mur, faneata! Miere de mana nu a mai fost de mulți ani! Cred ca au stropit pădurile contra afidelor de nu se mai face deloc!
Shrek

Mesajde Cristian IONITA » 16 Iul 2025, 10:23

cristi_vidican scrie:
Shrek scrie:PS. Ma " astup" când vad prin sud, pe tarabe, miere închisă la culoare cu eticheta de " miere de mana"!? O fi mana....de la floarea soarelui?!

Am extras puțină miere în iunie, o miere închisă la culoare.
În perioada când s-a adunat, albina dădea pe frunzele pomilor plini de afide.
Nu mai știu de unde a mai adus.
La gust nu semăna cu mana.
Am trimis la laborator la Cj, dorind să știu exact dacă e mană sau nu.
A avut doar 550. Mana are cel puțin 800 conductivitatea electrică.

sunt sigur că mulți vor vinde mierea de acest fel drept mană :lol:

cam tot asa a iesit si la mine (nord jud. Ilvof) "mierea de vara" (adica intre salcam si floarea soarelui) .... iar aici teiul a secretat nectar maxim 5 zile .... in schimb a fost foarte multa flora spontanta - preponderent maces.
la gust ... se confirma pricentul mare de maces.

uite ca ar fi o chestie de mare interes ... similar cum este la vinuri sa avem si degustatori de miere ... avand in vedere vasta varietate sigur ar fi mai complex si mai interesant sa fii capabil ca din gustat sa "proclami" tipul de miere.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde daffid mihailov » 08 Ian 2026, 01:41

Anul asta pe staționar am făcut și eu mierea asta. Nu e mana. Nu știu de la ce ca e prima data când fac. După salcâm.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde daffid mihailov » 10 Ian 2026, 20:29

Mercosur se pare ca a trecut. Cum credeți ca o sa influențeze prețul?
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde cristi_vidican » 11 Ian 2026, 08:56

daffid mihailov scrie:Mercosur se pare ca a trecut. Cum credeți ca o sa influențeze prețul?

Nu are cum să influențeze decât în jos.
Va fi mai multă miere pe piață.
Rezultatul, preț mai mic.

Îmi amintesc că acum câțiva ani nu s-a făcut salcâm în țară decât puțin.
Prețul de achiziție a început să crească, iar stuparii, evident, au început să țină de marfă în speranța că va crește și mai mult prețul.
Nu după multă vreme, a venit în UE miere de portocal, care la culoare e ca cea de salcâm.
Și prețul la salcâm a picat rău de tot. Pe deasupra, nici nu se mai cumpăra de către achizitori.

Cam asta va fi situația.

Cei care și-au făcut clientela la borcan vor merge înainte. Între timp și ei vor fi afectați de cei mari care vor intra și ei la borcan și vor pune presiune pe preț.
În Oradea este cineva care vinde miere de salcâm și la ora asta. Vinde într-o piață mare en-gros și dă la preț mic, mult sub cel practicat de stupari.
Probabil așa își vinde toată mierea de salcâm, pe care ar primi un preț mult mai mic la engro.

Pe noi apicultorii Mercosur nu ne va ajuta deloc, ci ne complică și mai mult situația
cristi_vidican

Mesajde Shrek » 11 Ian 2026, 14:09

Scade prețul mierii? Posibil! Dar o sa poți cumpara carne de vita wagyu crescuta în Argentina la preț de spata de porc crescut în romanica!
Sa nu ne grăbim cu concluziile! Eu nu m-as îngrijora atât de " mercosur " cât despre Ucraina și Moldova. Ele sunt mult mai aproape de noi. Își vor permite încă multă vreme sa exporte miere sub prețul de cost de la noi!
'Om vedea!
Shrek

Mesajde Balian » 11 Ian 2026, 16:57

Mai este o chestie, fundamentul argumentației noastre, era ”zeama chinăzească” falsificată cea f ieftină. Pe acest produs am construit motivul evoluției negative a apiculturii romănești. Am mai spus, cu mare probabilitate, mierea din Ucraina și Moldova nu e nici falsificată nici rea. Poate chiar mai bună decât a noastră, dar ieftină. Că așa este, vom vedea dacă se chimbă ceva cu Mercosur. Poate nici de acolo nu va veni ”zeamă dulce industrială”, ci ceva autentic specific Americii Latine. Dovadă poate fi dacă nu va fi ff ieftină. Oricum Europa în contextul actual era obligat să facă pași pentru lărgire sau înlocuire de piață. Nu era decizie de ”da” sau ”nu”. Suntem condamnați la ”da” că nu aveam încotro să ne extindem piața. Numai o părere. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde daffid mihailov » 11 Ian 2026, 23:40

Dar am înțeles ca se impune o cota de 40mii de tone la nivelul UE vine mai puțin de 10 %, ceea ce nu va influenta prețul semnificativ. Exista și un scenariu pozitiv, în cazul în care mierea din America de Sud ar înlocui mierea din China și amestecul de miere neidentificat pe etichete, căci o sa vina la pachet cu o ligstia procentelor. In cel mai pesimist scenariu ,Cristi are dreptate. Asta dacă nu se respecta cotele. Cât despre Ucraina, pai mai rău ce poate fi ca deja intra fără restricții. Am înțeles ca se pregătește și un pachet de ajutor și competiție sub formă de subvenții pentru polenizatori.
daffid mihailov

Mesajde Shrek » 14 Ian 2026, 22:16

Vorbind despre mierea din..... mercosur
https://agrointel.ro/345138/analiza-api ... i-la-miere
Shrek

Mesajde cristi_vidican » 15 Ian 2026, 17:04

Uite altă părere
https://www.g4media.ro/apicultorii-roma ... ur-ue.html

Logica e așa: vine miere din Argentina la preț de China. Europenii vor lua această miere că e miere adevărată.
Se obișnuiesc cu mierea adevărată și le dăm noi apoi pe a noastră mai fină, de: salcâm, mană, iulișcă, scaieți, iarbă neagră and co.
:lol: :lol: :lol:
cristi_vidican

Mesajde daffid mihailov » 15 Ian 2026, 19:10

Ma întreb și eu, mierea din China nu poate intra acum și via Argentina sau aia nu fac mixuri?
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE