Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Crotalierea stupilor !

Mesajde nicus » 08 Noi 2011, 01:17

Imagine 2
Fişiere ataşate
1.jpg
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde nicus » 08 Noi 2011, 01:24

Image 3
Fişiere ataşate
rsz_3.jpg
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Ioan Guist » 08 Noi 2011, 08:26

echo scrie:O parere:

crotalierea cu asa ceva poate fi acceptabila??

Crotal.jpg

procurarea / executia unui asemenea marcator(e) la nivel de asociatie nu cred ca ar fi o problema..

nu oxideaza
    nu se curata
    nu poate fi refolosit
    foate fi vopsit deasupra, arsura se vede oricum

exista vre-un argument de natura tehnica / legala care ar respinge o asemenea marcare??

daca se aplica pe fund, in lateral, acest lucru ar elimina problemele legate de folosirea ME / MER dar si la 1/1 cu folosirea cuiburilor de schimb.

Ce ziceti?

Pai nu se poate fra'
Ca astia (legea) zic ca atunci cand vinzi sau cand 'tz moare familia, te duci frumos si predai crotalul ce se desfiinteaza.Iar cel ce cumpara primeste crotal personalizat si unic.Care tot asa cand vinde sau moare familia..."moare si crotalu"
Da...chestia aia de marcat , pare interesanta.Merge la butelie sau cum?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde echo » 08 Noi 2011, 09:01

Pacat ...
Da, o parlitoate la butelie, pe care se pune dispozitivul ala din fata.

Dispozitivul in sine consta intr-o placa ce conduce usor caldura (Cu, bronz), cu niste pini pe care se pun numerele interschimbabile. Flacara bate in placa aia care conduce caldura la litere / emblema, etc. Transferul se face cu atat mai bine si mai repede cu cat e un contact mai bun intra placa / litere

Rata de marcare - 1 numar / 3 (5) min, (tanand cont ca schimbi ultimul numar la fiecare stup). O firma care face taieri cu plasma il poate executa imediat. Presupun ca Modigliani stie mai multe fiind in domeniu.

Asta e.. nu se poate.. nu se poate...
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde liviu1965 » 08 Noi 2011, 14:59

Se mai pot poansona ( sper ca am scris corect ) , cum au baietii de la RAR. Sunt de cumparat.
Pe o tabla de aluminiu sau.... ceva sa nu rugineasca.
Si asta prinsa in doua cuie sau holtzuruburi.
liviu1965

Mesajde modigliani » 09 Noi 2011, 09:09

echo scrie:Rata de marcare - 1 numar / 3 (5) min, (tanand cont ca schimbi ultimul numar la fiecare stup). O firma care face taieri cu plasma il poate executa imediat. Presupun ca Modigliani stie mai multe fiind in domeniu. ...

Mersi pentru incredere , insa "tehnica" asta este putin in afara domeniului meu . Este - i-as spune - pirogravura sau piromarcare . Nu are nimic in comun cu signalistica . O singura lucrare in acest gen am avut in 15 ani , si-am executat-o cu aparatul de pirogravat . ... In sfrasit .....

Insa referitor la ritmicitatea marcarii stupilor as pune ca-i aproape utopic . Ar presupune ca fiecare asociatie sa aiba un asemenea dispozitiv si :

- ori sa delege pe cineva anume sa se deplaseze de la stupina la stupina ( salariu , cheltuieli deplasare , diurna , timp , etc) ,
- ori sa amenajeze un spatiu in care stuparii sa vina cu stupii dupa ei la marcare ( exclus asa ceva , glumesc , fireste !)

Ca "target" final este , intradevar , exact ceea ce impune legea : o marcare definitiva si de neschimbat . iar cifrele in sine practic nu costa nimic . Dar ca realizare este aproape imposibila - si aici ma refer la cateva mii de stupi / asociatie .

........................................................

Dar ca parere personala si total dezinteresat insist asupra acestei "gratuitati" , al acestui prezumtiv abuz : de ce anume legea impune inlocuirea placutei/crotal la momentul pierderii valabilitatii acesteia ? Este o ineptie ! Am prezentat cateva variante in care acesta poate fi refolosit ( ca suport ) pentru alte cifre . Am mari indoieli ca in cazul unui control , a unei verificari a stupinei , vine unu' cu un dosar sub brat si-i numara peste gard . Un asemenea control se efectueaza mult mai amplu si mai exact , se efectueaza incepand cu actele .
modigliani

Mesajde viorel55 » 09 Noi 2011, 11:21

Am intrat in posesia codului atribuit asociatiei si a numerelor de ordine repartizate pentru familiile de albine.
La numerele de ordine observ ca se aloca incepand cu 000001 pana la 999999,in ordinea inscrierii la ANARZ. Deci acum mi s-a repartizat X numere,in continuarea celor alocate asociatiilor care s-au inscris inaintea mea,iar cei ce se vor inscrie dupa mine vor primi numere in continuarea mea.Asta inseamna ca la fiecare inscriere de noi membri asociatia trebuie sa solicite,in scris,atribuirea de noi numere,fapt care ma determina sa apreciez ca sistemul va fi f.f greoi,birocratie "cat cuprinde"
Dupa parerea mea ,cel mai eficient,pentru toata lumea,ar fi ca dupa ce s-au alocat de catre ANARZ codurile fiecarei forme asociative,sa se lase asociatiei libertatea de a repartiza numerele de ordine a stupilor in plaja de numere de la 000001 la 999999.,deci sa nu mai fim nevoiti sa solicitam alocarea de noi numere pentru fiecare nou membru.
Oricum,codul asociatiei este cel care ne deosebeste,sau care ne identifica pe fiecare.
Daca ANARZ vrea sa stie cate familii de albine are fiecare asociatie,poate sa instituie masura raportarii periodice (anual sau semestrial) a situatiei de catre fiecare forma asociativa.
Dumneavoastra ce parere aveti????
Cu stima,
viorel55

Mesajde panshe85 » 09 Noi 2011, 11:54

tare sunt curios a cui e firma care produce placutele?! :?:
inventariere,evidenta...o mare L.BA , se poate vorbi de asa ceva cand sunt prinse in doua holsuruburi? ce l opreste pe vecinul care vrea 40000 euro pe 112 sa si ia si el 180 de placute si sa le puna pe stupii mei? ....fix 2 holsuruburi.....si care evidenta ??????.........aaaa.... a placutelor/crotalilor ;)
ar fi bine ca la 200 de placute sa dea bonus si o surubelnita electrica ....ca de, o sa fie nevoie......
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde proapi » 09 Noi 2011, 16:24

O sa fie asa cum a mai fost.
Adica fiind vorba de o constrangere data de forma actuala a ordinului, Romania va declara efective mai mari decat in realitate.
proapi

Mesajde echo » 09 Noi 2011, 16:55

modigliani scrie:: de ce anume legea impune inlocuirea placutei/crotal la momentul pierderii valabilitatii acesteia ? Este o ineptie ! Am prezentat cateva variante in care acesta poate fi refolosit ( ca suport ) pentru alte cifre ..

Simplu - pentru ca asa e la vaci !!! (si nu numai bineinteles) Si acolo are logica...
Dar in cazul apiculturii nu prea are aplicabilitate..
(si legea a fost facuta.. dupa chipul si asemanarea celei aplicabile la vaci)

Inca ceva - sunt alocati max 1 mil de crotali / per judet - in 3-5 ani nu vor mai exista numere din moment ce exista UN SINGUR NUMAR EMIS O SINGURA DATA

(ex: anul acesta produc 100 roi, ii crotalizez, in primavara ii vand, distrug grotalii, fac alti 100 de roi, cer alti crotali (sper ca folosesc bine genul), anul viitor ii vand, distrug crotalii, si tot asa - se vor termina numerele... ). Ma rog, asta e un aspect care conteaza mai putin acum, dar ca idee... \
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde modigliani » 09 Noi 2011, 17:11

echo scrie:(ex: anul acesta produc 100 roi, ii crotalizez, in primavara ii vand, distrug grotalii, fac alti 100 de roi, cer alti crotali (sper ca folosesc bine genul)

:lol: :lol: :lol: Domle , genul este , cred , folosit cum trebuie . Dar "greseala" de tastare mi-a inveselit ziua ! .... Mersi !!! :lol:
modigliani

Mesajde echo » 09 Noi 2011, 19:11

:oops: :oops: pai, am domle multe butoane pe tastaura asta... le folosesc .. din plin ; :oops:

limba noastra'i o comoara
in adancuri infundata.... (uneori se vede ca prea adanc.... )
echo

Mesajde jenica67 » 09 Noi 2011, 19:35

modigliani scrie:
echo scrie:(ex: anul acesta produc 100 roi, ii crotalizez, in primavara ii vand, distrug grotalii, fac alti 100 de roi, cer alti crotali (sper ca folosesc bine genul)

Poti sa faci si 1000 pe roi pe an ca daca ai alocate 8 cifre inseamna ca in999 de ani, epuizezi numerele posibile alocate ! :lol:
jenica67

Mesajde gica » 09 Noi 2011, 19:40

Oameni buni.Cititi ordinul.Cei care l-ati citit recititi-l.Iar care sunteti mai catolici decat papa va rog sa va reveniti.Fara suparare.Sa le luam pe rand:
- ordinul prevede numerotare cu placi iar Echo vine cu pirogravura pe stupi.
- Viorel55 - ordinul prevede numerotarea de la 000001 la 999999 in cadrul unei asociatii nu la nivel de judet.Daca vi s-au repartizat numere la cerere pana la 10 000,la urmatoarea cerere veti primi de la 10 000pana unde veti cere.S.a.m.d. La nivel de judet pot fi mai multe forme asociative (e loc pentru 999)
Nu-i nici-o birocratie.Pe ANARZ nu-i intereseaza cate colonii sunt.Se ocupa cu altceva.
- proapi sa vad si eu minunea asta.Cred ca va fi invers.Anul ce vine nu cred sa fie impozit pe stupi dar mult nu mai este.
- zice echo ca procedura este asemanatoare cu cea de la vaci.Este alta mai simpla?Trebuia vreo inventie?
Citeste ordinul bine si vei vedea unde gresesti.Eu sunt intr-o asociatie cu 1000 de membri si 40 000 de stupi.Pana se ajunge la milion cum zici tu ori moare magarul ori pierde samarul.20-30 de ani la sigur.
- zice panshe ce zice - ii amintesc sa vada de banii lui din buzunar si sa-si lase vecinul in pace.Cine seamana vant culege furtuna.Iar placutele alea pot fi fixate si cu popnituri daca vrea.Asa ca pe langa surubelnita electrica mai trebuie si un cleste pentru popnituri.Daca vrea sa se complice asta este.

Stati potoliti ca inca e bine.
Am ajuns sa stiu ordinul bine din cauza unor urecheati.Unii voiau placi de inox de 2mm grosime,altii placi de alama sau cupru.Le-am amintit ca ''magnetii de cupru'' vegheaza si cum sunt in stare sa taie gatul calului sa-i ia clopotul abia asteapta la stupi.Unul din toata comisia nu s-a gandit la amaratul de stupar sa faca ceva sa-i iese placuta mai ieftin.Recunosc ca am cam stricat o sedinta cu peste o suta de participanti.
Cam astea-s la sedinte unde in prezidiu sunt tovarasi cu munci de raspundere pe linie de partid.
gica

Mesajde Adi Hodis » 09 Noi 2011, 19:55

gica scrie:... Recunosc ca am cam stricat o sedinta cu peste o suta de participanti.
Cam astea-s la sedinte unde in prezidiu sunt tovarasi cu munci de raspundere pe linie de partid.

:)
Dap´ cum asa nea Gica ? ... ai pus desh´tu pe mai multe " bube " ?. :roll:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 09 Noi 2011, 21:40

Am pus pe dracu Adi.Am vorbit la telefon cu Viorel55 si este exact asa cum zice el.Daca ordinul ala este cat de cat clar le incurca ANARZ-ul de numa numa.
In anexe sunt niste tabele.Dracu stie cum vor mai putea fi completate.
gica

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE