Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura dupa terminarea fondurilor

Mesajde topy » 07 Dec 2012, 13:50

jenica67 scrie:Hai sa ma bag si eu desi eu am fost invatat ca : "numai prostii mor de grija altora".
Pai masura 141 zice ca "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă", dexul zice SUBZISTÉNT, -Ă, subzistenți, -te, adj. (Livr.) Care subzistă, care se menține, care rămâne. si deci daca este semi-subzistenţă, noi zicem ca se mentine pe jumatate, fiind carcotasi zicem ca, cealalta jumatate nu se mentine, sau nu va ramane. De aici eu trag concluzia dupa definitie ca ei (cei care dau fondurile), se asteptau din start, ca va ramane sau, se va mentine, numai cei care vor sa faca asta ( ca sa nu zic ca numai jumate). Credeti ca pentru cei care vor sa faca apicultura, este determinant sprijinul ? Eu zic ca nu, dar daca il au, sigur vor realiza mai mult, decat nu il vor avea. Ca sunt uni in Romania care cauta cu toate mijloacele, sa prinda orice ban, uitati-va la guvernanti si la cel de la conducerea partidelor. Si atunci zic eu, ce rost are sa ne uitam la cei cu maruntis, cand altii au luat pentru 20-100 de generatii ? Cei care vreau sa faca ceva si au prins ceva fonduri, eu zic sigur ca au reusit sa treaca la un nivel superior, de exploatare si cred ca sunteti multi printre acestia. Deci dupa parerea mea fondurile trebuiesc date, ca sigur vor avea ecou in viitor. Unii zic ca trebuiau sa primeasca numai .......... Eu zic ca daca era asa, primeau numai ce aveau pe cineva acolo sus, restul sigur nu primeau numai daca, stiau tabla impartirii sau, legea lui om. Asa ca dupa parerea mea, este bine cum a fost, daca va mai fi. Dadeau colegii mai sus, diverse exemple, mai va dau si eu unu in cazul meu, am cules in stationar la salcam si tei cu 4 familii si la poliflora cu 5 (din totalul de 6, cele care nu au participat la cules au participat la inmultire), am extras 140 de kg de miere si am intrat in iarna cu 17 famili ( cu tot cu roi) si au toate cel putin 12 kg de miere (pana la 18-20 de kg). Ce concluzie trageti din toate exemplele ??

intradevar de subzistenta dar ce trebuie sa faci ca sa fii cum vor ei ....la banii astia ...nu poti fi si rentabil.te obliga sa te dezvolti haotic.din 27 sau 30 de stupi tre sa faci 70 in 3 ani.dezvoltare de 250% la familii.logistica unde e?....dan margarit ,la posibilitatile din canada a facut si el o noua vatra de stupina...noi tre sa crestem ....tre sa fim mai zmei :D ....si asta pentru salariul intr-o luna al unui neamt care il iei tu intr-un an ca subventie.
topy

Mesajde jenica67 » 07 Dec 2012, 14:25

topy scrie: intradevar de subzistenta dar ce trebuie sa faci ca sa fii cum vor ei ....la banii astia ...nu poti fi si rentabil.te obliga sa te dezvolti haotic.din 27 sau 30 de stupi tre sa faci 70 in 3 ani.dezvoltare de 250% la familii.logistica unde e?....dan margarit ,la posibilitatile din canada a facut si el o noua vatra de stupina...noi tre sa crestem ....tre sa fim mai zmei :D ....si asta pentru salariul intr-o luna al unui neamt care il iei tu intr-un an ca subventie.

Hai sa stam drepti si sa judecam stramb sau invers : ce dezvoltare de 250 % ? Ai 27 de stupi si zicem ca cea mai sigura dezvoltare si usoara (chiar si pentru incepatori) 50 % :
- dupa 1 an 27 + 13 = 40
- dupa 2 ani 40 + 20 = 60
- dupa 3 ani 60 + 30 = 90
Deci ce ti-au impus ?, acum daca vrei sa te dezvolti, tu nu participi cu nimic, daca vrei sa faci ceva ?
Eu de la 6 la inceputul anului, am 17 acum, e haotic si eu nu am primit nici un sprijin ? Deci jumatatea aia care vrea o sa faca ceva, va face. Cea care pune altfel problema, adica intai masina, gagici si altele, nu o sa faca. Eu am avut in bloc pe cineva cu SRL, a luat credit pentru dezvoltarea firmei si prima data si-a luat plazma, toale si si-a facut apartamentul si dupa ia luat banca apartamentul.
jenica67

Mesajde topy » 07 Dec 2012, 14:58

jenica67 scrie:
topy scrie: intradevar de subzistenta dar ce trebuie sa faci ca sa fii cum vor ei ....la banii astia ...nu poti fi si rentabil.te obliga sa te dezvolti haotic.din 27 sau 30 de stupi tre sa faci 70 in 3 ani.dezvoltare de 250% la familii.logistica unde e?....dan margarit ,la posibilitatile din canada a facut si el o noua vatra de stupina...noi tre sa crestem ....tre sa fim mai zmei :D ....si asta pentru salariul intr-o luna al unui neamt care il iei tu intr-un an ca subventie.

Hai sa stam drepti si sa judecam stramb sau invers : ce dezvoltare de 250 % ? Ai 27 de stupi si zicem ca cea mai sigura dezvoltare si usoara (chiar si pentru incepatori) 50 % :
- dupa 1 an 27 + 13 = 40
- dupa 2 ani 40 + 20 = 60
- dupa 3 ani 60 + 30 = 90
Deci ce ti-au impus ?, acum daca vrei sa te dezvolti, tu nu participi cu nimic, daca vrei sa faci ceva ?
Eu de la 6 la inceputul anului, am 17 acum, e haotic si eu nu am primit nici un sprijin ? Deci jumatatea aia care vrea o sa faca ceva, va face. Cea care pune altfel problema, adica intai masina, gagici si altele, nu o sa faca. Eu am avut in bloc pe cineva cu SRL, a luat credit pentru dezvoltarea firmei si prima data si-a luat plazma, toale si si-a facut apartamentul si dupa ia luat banca apartamentul.

30 plus 250% egal 75.asta in 3 ani.asta cu inmultirea e pe hartie.pe termen lung e altfel.dan margarit are 200 de fam si logistica pt mult mai mult .oare de ce nu face si el 50% ?tre sa treci prin astea ca sa vezi ca pe hartie e una si realitatea e alta.vei vedea cand o sa treci de 100 ce probleme apar.cand aveam vreo 10 „stupi” toti vecinii erau curiosi...cascau gura...nu deranjam pe nimeni pe vatra respectiva .asta a fost cativa ani.acum daca duc o parte din roi acolo e prea multa albina si nu mai ies vecinii in livada....numarul de stupi creste fortat...posibilitate de vetre cu semnul intrebarii...e un exemplu de dezvoltare haotica.
topy

Mesajde jenica67 » 07 Dec 2012, 15:08

Idea este sa vrei, ca atunci o sa iti rezolvi problemele. Nimeni nu te obliga sa faci ceva, daca nu vrei, duar te ajuta daca vrei. Eu deja pentru roi, am cautat loc, inainte de a avea ce sa duc. Nu mi-am propus pentru moment, sa trec de 50 de stupi, pentru ca nu vreau sa traiesc, numai din apicultura. Probleme ai si cu o familie, nevasta si un copil, dar daca ai acceptat situatia, te pui pe treaba si-ti rezolvi problemele. Si iti mai zic ceva, daca eu imi propuneam sa iau fonduri si sa fac apicultura si dezvoltare intensiva, culeg salcam si tei si dupa impart toate familiile in doua si de la 27 dupa 3 ani aveam peste 200. Nu spun ca este usor, dar nimic nu se castiga pe lumea asta, fara mult efort, decat ce furi, dar de asta, nu stii daca apuci sa te bucuri.
jenica67

Mesajde aliuta2000 » 07 Dec 2012, 15:23

problema este dusa rau ... de tot .

nu-i bai ca te pun sa faci in 3 ani o ridcare de xyz% ci faptul ca apoi iti da mana libera , in ultimii 2 ani ai ceea ce se numeste"apicultura adevarata"
trebuie sa faci ceva contracte sa livrezi ceva marfa si sa iti mentii un nr de familii . Aici ei au facut departajarea fondurilor in 3 ani obligatoriu si 2 ....
Daca ar fi fost toti obligatorii atunci doar cei care vroiau sa faca asa ceva mergeau .

Mare dreptate jenica in cele afirmate cu "grija altuia "
Noi sa fim sanatosi , si referitor la 200 familii ... nu sunt multe pentru o afacere apicola , pentru ca la acesti 200 nu se va lucra singur , ci se cere sa ai ajutoare.. familei sau angajati , pe care sa ii platesti si sa dai taxe legale la stat .
A.D.
aliuta2000

Mesajde topy » 07 Dec 2012, 18:01

jenica67 scrie:Idea este sa vrei, ca atunci o sa iti rezolvi problemele. Nimeni nu te obliga sa faci ceva, daca nu vrei, duar te ajuta daca vrei. Eu deja pentru roi, am cautat loc, inainte de a avea ce sa duc. Nu mi-am propus pentru moment, sa trec de 50 de stupi, pentru ca nu vreau sa traiesc, numai din apicultura. Probleme ai si cu o familie, nevasta si un copil, dar daca ai acceptat situatia, te pui pe treaba si-ti rezolvi problemele. Si iti mai zic ceva, daca eu imi propuneam sa iau fonduri si sa fac apicultura si dezvoltare intensiva, culeg salcam si tei si dupa impart toate familiile in doua si de la 27 dupa 3 ani aveam peste 200. Nu spun ca este usor, dar nimic nu se castiga pe lumea asta, fara mult efort, decat ce furi, dar de asta, nu stii daca apuci sa te bucuri.

30 stupi x10 rameDB =300 rameDB.
30 stupi x 2 magazii de jumatate =60 magazii (cu rame cladite)
cu asta pleci bineinteles cu albina aferenta
200 stupi x 10 rame DB =2000 rame DB
200 stupi x 2 magazii de jumatate = 400 magazii (cu rame cladite)
aici zici ca poti ajunge in 3 ani.
trebuie sa cladesti 2000 de rame DB.(cele care le ai acum trebuie schimbate in cei 3 ani) necesar vreo 200 kg ceara(foile)x cat o fi kg. de ceara acum
trebuie sa cladesti 340 de magazii cu rama de jumate x 9 rame = in jur de 3000 de rame de jumatate. necesar 150 kg. ceara ori cat o costa ...

cum se poate cladi atat tinand cont ca vrei sa faci si inmultire?(daca vrei si ai bani poti cumpara dar tre sa tii cont de boli) nu mai pun la socoteala ramele, lazile,mijlocul de transport , nuclee matci si asa mai departe.daca ai bani de investit (mii de euro)si faci unele compromisuri e posibil.daca nu
e doar un vis.se poate si cu bani putini dar nu in timpul asta.
topy

Mesajde viorel55 » 07 Dec 2012, 19:59

jenica67 scrie:Idea este sa vrei, ca atunci o sa iti rezolvi problemele. Nimeni nu te obliga sa faci ceva, daca nu vrei, duar te ajuta daca vrei. Eu deja pentru roi, am cautat loc, inainte de a avea ce sa duc. Nu mi-am propus pentru moment, sa trec de 50 de stupi, pentru ca nu vreau sa traiesc, numai din apicultura. Probleme ai si cu o familie, nevasta si un copil, dar daca ai acceptat situatia, te pui pe treaba si-ti rezolvi problemele. Si iti mai zic ceva, daca eu imi propuneam sa iau fonduri si sa fac apicultura si dezvoltare intensiva, culeg salcam si tei si dupa impart toate familiile in doua si de la 27 dupa 3 ani aveam peste 200. Nu spun ca este usor, dar nimic nu se castiga pe lumea asta, fara mult efort, decat ce furi, dar de asta, nu stii daca apuci sa te bucuri.

Corect "Jenica 67" ,nu asteptam sa ne pice "mura in gura" trebuie sa ne miscam si noi sa facem ceva,sa nu asteptam doar pomana...
viorel55

Mesajde alt stupar » 07 Dec 2012, 20:08

aliuta2000 scrie:problema este dusa rau ... de tot .
....si referitor la 200 familii ... nu sunt multe pentru o afacere apicola , pentru ca la acesti 200 nu se va lucra singur , ci se cere sa ai ajutoare.

imi permiti sa nu fiu deacord ? ;)

topy scrie:30 stupi x10 rameDB =300 rameDB.
30 stupi x 2 magazii de jumatate =60 magazii (cu rame cladite)
cu asta pleci bineinteles cu albina aferenta
200 stupi x 10 rame DB =2000 rame DB
200 stupi x 2 magazii de jumatate = 400 magazii (cu rame cladite)
aici zici ca poti ajunge in 3 ani.
trebuie sa cladesti 2000 de rame DB.(cele care le ai acum trebuie schimbate in cei 3 ani) necesar vreo 200 kg ceara(foile)x cat o fi kg. de ceara acum
trebuie sa cladesti 340 de magazii cu rama de jumate x 9 rame = in jur de 3000 de rame de jumatate. necesar 150 kg. ceara ori cat o costa ...

Se presupune ca cine s-a bagat in asa ceva se presupune ca a facut-o constient de ce-l asteapta si unde trebuie sa ajunga. Daca exista si inconstienti... si-au facut-o :D cu mana lor !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 07 Dec 2012, 20:25

cristi_vidican scrie: În zona marilor orașe, deja e aglomerare prea mare de stupi.
Ce va fi prin pastorale? Ce va fi pe vetre? De câți stupi mai e loc în România? Putem vedea o apicultură fără sprijin financiar?

Cristi... am mai scris-o si iarna trecuta, stiu ca suna metalic si zgaraie timpanele sensibile ;) dar foarte probabil ca un an prost urmat de o iarna dificila regleaza problema de la sine.
Odata ce monitorizarile postfinantare vor lua sfarsit, exceptand hobbystii, in tara vor ramane in mare parte atatia stupi cati trebuie si cu preponderenta la cine trebuie.
Cred in aceasta capacitate, de autoreglare, a apiculturii.
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 07 Dec 2012, 21:03

Am prins și eu vremuri când am vrut să vând aproape toți stupii și n-am avut cui. Nu mă prea puteam ocupa de ei - motive complicate.
Dacă fondurile vor continua să se dea în felul cum s-au dat, va fi jale în apicultură: supra încărcare de stupi pe vetre, record în ce privește nr minim de rame la iernare.
Eu sper într-o maturizare a apiculturii, chiar dacă eu nu prea intru în schemă.

Sunt curios cum vor ieși „familiile” de albine pe 4 rame din iarnă! Că sunt tot mai mulți cu care vorbesc și au astfel de familii.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 07 Dec 2012, 22:50

@ Cristi Vidican... din pacate, mare parte dintre alea pe 4 rame vor iesi. Din iarna sau din schema, functie de alea-alea...

@ Cornelioandanciu... eu stiu ce sa mai cred ?
Am trecut acum cateva primaveri si printro experienta interesanta... aveam pe o locatie vreo cinci familii vesnic neglijate din lipsa de timp, le-am scapat cu rezerve de iernare la limita inferioara, deci musai le-am tinut pe turte din 20 februarie pana prin 15 martie cand a fost prima zi de zbor mai acatarii si la intoarcere de la targul de la Faget am zis sa arunc un ochi prin ei daca tot eram in trecere... turtele pe terminate, in rame ioc rezerve da` bine populati.
La urmatoarea vizita "de salvare", dupa vreo patru zile, m-am dus pregatit cu siroape la greu, vremea se incalzise binisor, numai ca surpriza... stupii PLINI DE MIERE NECAPACITA ! Bai... al naibii cules din senin, am zis :lol:
La vreo saptamana dupa aia am aflat si "sursa" abundentei... in sat mai era o singura stupina, vreo 20 de stupi, care stupi nu fusesera deloc tratati in toamna de paduchi si-si dadusera obstescul sfarsit in timpul iernii mai `nainte de a apuca sa consume mare parte din rezerve :oops:
alt stupar

Mesajde jenica67 » 07 Dec 2012, 23:41

Deci asta este ideea, trebuie sa se maturizeze si apicultura romaneasca si sa vada acei ce sunt cu gandul ca daca vor sa aiba 100 sau 200 de stupi au de lucru pentru acei stupi si numai asa vor face miere si profit. Si cum spunea altstupar, cei care au facut un plan trebuia sa stie la ce se inhama, si ca asa trebuie sa se intample. La noi am auzit ca foarte multi care au luat fonduri, pe diverse teme, s-a constatat ca nu au facut ce aveau declarat sau nu au facut intocmai si acum au sute de milioane de rambulsat. Poate ca cel mai corect asa ar fi si in apicultura, respectarea intocmai a planului de afacere.
jenica67

Mesajde proapis13 » 07 Dec 2012, 23:51

Daca-si mai aduce aminte cineva si aici ma refer la cei ce au accesat fonduri europene in josul cererii de plata prin care se solicita ajutor financiar nerambursabil scria ceva cu litere mici-mici de tot si care suna cam asa,aproximativ;,, prezenta declaratie este pe proprie raspunedere iar eventualele neregularitati sau neconcordante cu realitatea se v-or pedepsi conf legislatiei in vigoare,blablabla...''
Ei bine,sunt curios daca,cum si cui se v-a si aplica la momentul oportun
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ciptheman » 08 Dec 2012, 09:22

pai la 141 ce sa aplice?dupa 3 ani vin in control vad ca nu ai indeplinit planul de afaceri s au ca nu m ai ai stupi deloc si gata ai terminat cu apicultura la 112 e alta poveste, aici nu s a bagat oricine si marea majoritate sunt stupari buni nu pacalici, astia cam stiu ce au de facut
ciptheman

Mesajde costinelblagniceanu » 08 Dec 2012, 16:10

Cunosc un fapt concret:o cunostiinta are 2copii,anul trecut a accesat mas.141 cu patru(4)stupi si a luat banii pe numele unuia dintre fii sai iar anul acesta a accesat din nou mas.141 pe numele celuilalt copil.Continuati dv......? :evil:
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde ciptheman » 08 Dec 2012, 16:27

pai si eu ce am spus?smecheria dureaza 3 ani si gata
ciptheman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE