Ioan Guist scrie:PS Eu ma pregatesc pentru urmatorul ...val.Adica tzunami.
Pana la "tzunami", tot va fi o clipa de liniste pentru o cafea sau o bere! Problema e ca... cine trece de valul asta...!
Ioan Guist scrie:PS Eu ma pregatesc pentru urmatorul ...val.Adica tzunami.
TDI scrie:La 28 noiembrie 2012 aveam 75, până pe 1 decembrie am mai lăsat 70 - toată luna noiembrie albina n-a zburat până pe 28. Am găsit unul omorât de furtişag şi 3 fără mătci. Cu 10 zile înainte de salcâm am unificat până la 55. Am avut familii cu o producţie de 20 kg la salcâm(4), 10 kg la tei (10)şi 30 kg la floarea soarelui-polifloră (5). Am scăpat 4 roi primari pe creangă fără să-i prind.Media aritmetică spune că aia nu contează. La ora actuală am 52 viabili şi 15 familí slabe. Din păcate mai am şi 7 familii bune şi 4 slabe cu mătci de salvare şi ceva unităţi cu mătci abia eclozionate. Problema e că pe 25 august aveau o medie de hrană de 14 kg, acum au o medie de 9.8kg miere,0.67kg polen, 9-10 rame albină din care puiet căpăcit 1.25 rame şi puiet ouat 0.76 rame. Producţie medie la 75 15 kg/stup la 55 20 kg stup. Costuri: 200kg rapiţă si 300 kg zahar în toamnă şi 200 kg zahar în primăvară + sute de ore de muncă şi anul nu s-a terminat. S-a schimbat clima - nu mai e cules în august septembrie, am câteva sute de prigorii în zonă... Concluziile le trageţi voi, eu mai am vreo lună şi jumătate până pot să zic gata.
gica.mosu scrie: DE-AR fi un pic de ploaie sar schimba si datele broblemei ...ca anul trecut ..multi au uitat!!!!
Florin Dobre scrie:
1) vestul a pus ochii de multa vreme pe apicultura noastra. Mai ramane s-o preia.
2) Asociatiile vor trebui sa faca front comun impotriva invaziei.
3) Asta ar trebui sa fie aportul asociatiilor.
Adica, s transport asigurat de asociatie,
asistenta veterinara,
contracte/precontracte avantajoase, etc.
4) Bineinteles salile de extractie sunt, in fapt, niste locuinte in toata regula.
Dragos2006 scrie:1) vesticii sunt cu mult mai pragmatici si mai inteligenti decat noi . Au preferat sa ne preia mierea de albine iar noi sa ramanem cu munca . La ora actuala mierea romaneasca de inalta calitate merge toata in vest iar romanul mananca torocala din est. Hai sa fim seriosi ! il vedeti pe neamt sau francez sa hamaleasca la stupi in Romania ?
2) Suntem tara membra UE asa ca este imposibil ce pomenesti
3)in continuare la lista ta , asociatiile ar mai trebui sa munceasca si in locul stuparului si totul ar fi OK.
4)Doar nu vrei sa extragi mierea intr-un WC ?
gh.pana scrie:Florine tata,
Nu mai fi ingrijorat, strainii sunt deja stapanii nostri .
Mircea_63 scrie::lol:![]()
Momentan au dat bani gratis! Nu cer de la stuparul roman ceva in plus decat cer de la stuparul european.
Mierea este la un pret destul de apropiat de cel din Vest. Desigur mai exista cheltuielile de depozitare, transport, verificare, poate si conditionare plus comisionul exportatorului. La urma urmei asta-i piata si cel putin teoretic oricine dintre noi poate deveni exportator.
Ei se zbat sa elimine neonicotinoidele, iar guvernul roman se opune. Daca vor avea liber sa vina la noi in pastoral si noi avem voie sa mergem la ei in aceleasi conditii.
Poate sunt eu naiv, dar nu inteleg cu ce au gresit sau pe ce va bazati cand afirmati ca au ganduri atat de rele.
IGNITE scrie:da este corect. la nivelul UE nu se doreşte protecţionismul. totul este reciproc. reguli clare, echitabile. dacă sunt încălcate există mijloace de a acţiona. dar contează să ai cu cine. ei au. toată treaba este că vesticii au o mai mare forţă financiară, au experienţă, au mai multe...iar noi avem...nimic. deci...este posibil să ne controleze în anumite limite.
noi ne rezumăm în a traduce directive, reguli de la nivel ue.
nu a spus nimeni că nu sunt condiţii egale pentru toţi.
se alocă fonduri, dar noi nu le folosim aşa cum trebuie...ş.a.m.d.
în orice caz, în timp, vor rămâne numai cei mai competitivi. suntem noi competitivi? am putea fi.
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 44 vizitatori