peterneamt scrie: ... iernarea pe două corpuri cu corpul de sus plin cu miere fără alte stimulări şi ...
peterneamt scrie: Ca şi tehnologie vă recomand realizarea anuală de roi cu mătci tinere şi unificarea lor cu familiile de producţie în septembrie-inceputul lui octombrie şi iernarea pe două corpuri cu corpul de sus plin cu miere fără alte stimulări şi încercări de a face din rahat bici.![]()
ps. nu mai e nevoie de strângeri de cuiburi de stimulări de turte proteice şi .....doar de linişte.
cobi scrie:peterneamt scrie: ... iernarea pe două corpuri cu corpul de sus plin cu miere fără alte stimulări şi ...
Corpuri 1/1 (DB) sau 3/4 (ME) ?
Indiferent de zona geografica?
jenica67 scrie:Cartile la noi, multe au fost scrise, copiind autori diverse paragrafe, de la precedesprii lor. Daca citim Cresterea albinelor a lui Foti, Barac, vedem ca ei precizeaca ca, la stupul ME (pag 221) la inflorirea pomilor, trebuie sa avem in corpul 2(superior) 7-8 rame de puiet, corpul ocupat total de albine si corpul 1 ocupat de albina in partea superioara.
lucky5strike scrie:jenica67 scrie:Cartile la noi, multe au fost scrise, copiind autori diverse paragrafe, de la precedesprii lor. Daca citim Cresterea albinelor a lui Foti, Barac, vedem ca ei precizeaca ca, la stupul ME (pag 221) la inflorirea pomilor, trebuie sa avem in corpul 2(superior) 7-8 rame de puiet, corpul ocupat total de albine si corpul 1 ocupat de albina in partea superioara.
Deci, Cresterea albinelor, de Foti s.a., da 7-8 rame ME de puiet la inflorirea pomilor fructiferi. ??
8RP pe ME = 6 RP pe Dadant
O fi fezabil? Gandesc dupa Dadant. La mine, pomii infloresc intre 1-5 aprilie, intai caisii si la 2 zile corcodusii. Uneori simultan. Daca am pana in cais 6 RP, as zice ca stau extraordinar de bine! In prun deja as fi pe la 7-8 RP, rame neintegrale, logic, dar familia ar erupe... Dar nu prea se intampla asta, in cais e cam la 4 RPD rame nu chiar integrale, iar in prun am familie buna cam la 6 RPD binisor ocupate . Abia dupa pomi, scapa de polen si mai castiga o rama si natural ajung la 7-8 RPD, bine ocupate, nu integrale, undeva dupa 15 april.
Ce ziceam mai sus 8 ME de puiet ar insemna vreo 6 Dadant full. La 1 aprilie? Exagerat. Acuma, daca 7-8 RP ME inseamna ca Foti avea 4 sus de puiet si s-a extins matca un pic pe fagurii de jos... nu zic ba. Dar 7-8 RP in linie, in catul de sus, mi se pare tot exagerat... nu ca la Miloiu, dar...
Ca sa ai puietul asta, taman la 1 aprilie pai ai nevoie de pastura si de clima nene... alta decat ce stiu eu ca imi ofera martisorul romanesc.
Gicuta scrie:Anul trecut, la infloritul corcodusului am cumparat 4 familii: cea mai mica pe 8 rame Dadant, iar cea mai mare 12 rame. Aceasta din urma avea 6 rame de puiet. Celelate cate 4. Secretul: stimulare cu miere zaharisita deasupra ghemului :d
Toate cele bune!
alt stupar scrie:peterneamt scrie: Ca şi tehnologie vă recomand realizarea anuală de roi cu mătci tinere şi unificarea lor cu familiile de producţie în septembrie-inceputul lui octombrie şi iernarea pe două corpuri cu corpul de sus plin cu miere fără alte stimulări şi încercări de a face din rahat bici.![]()
ps. nu mai e nevoie de strângeri de cuiburi de stimulări de turte proteice şi .....doar de linişte.
Nici o mie de carti apicole scrise de cei mai buni o mie de practicieni din lume si citate de o mie de ori pe toate canalele posibile nu vor reui sa acopere corul celor pentru care iernarea a cat mai multe nuclee numarate ca familii de productie si "nelipsita turta incepand de la Craciun" este ratiunea de a face "apicultura din mare pasiune si dragoste pentru albine"![]()
Si sunt multi...si vin cu miile.
marian sima scrie:proapis13 scrie:Avem colegi ce in fiecare toamna fac tot posibilul si reusesc sa bage la iernat FAMILII DE ALBINE
nu jeragaie pe 3-4 intervale si toata iarna se vaita pe forum cum sa faca sa iasa in primavara cu turte,
nu mai pui faptul ca unii spera sa scoata si un cat de miere la salcim
Am gasit la adresa de mai jos postarea lui Augustin si citind cele scrise in carti si supuse dezbaterii aici
ma indoiesc inca odata si de DA si de Ba insa m-a pus pe ginduri
Ce zici Augustine,ne lamuresti ce zice stupul tau,teoretic...; bate cartea ???
viewtopic.php?f=4&t=624&hilit=iernarea&start=304#p71942
Ramele cu pastura nu se pun pe lateralele stupului,capteaza umiditate si acea pastura nu mai este buna.
Pastura trebuie sa fie acoperita de albina.
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Kostas, unincepator şi 50 vizitatori