Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum poti sa lichefiezi mierea?

Mesajde gica.mosu » 29 Ian 2014, 09:38

alt stupar scrie:noi am facut asa:
o banala lada frigorifica dezafectata in care am montat 2 becuri ordinare legate la un termostat ce decupleaza la /~/ +45 de grade si un simplu de ventilator ce functioneaza cotinuu, independent de becuri.
ATAT !
in 48 de ore am doua bidoane de miere lichefiate perfect, exact la temperatura dorita. Sau 4 galeti de plastic sau vreo 50 de borcane sau oricare combinatie intre cele de mai sus !

Adi,fi mai explicit in ce privesti metoda ta,am mai auzit-o la un apicultor....Eventual o poza....Multumesc mult!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alt stupar » 29 Ian 2014, 10:12

pe bune, e simplificat la maxim !
repet, doua becuri de 100, un termostat care decupleaza becurile cand temperatura din lada trece de cca 45 de grade, un cooler de PC ce functioneaza non-stop si un termometru cu sonda scufundata in bidonul de miere.
In ~ 48 de ore temperatura mierii ( masurata spre mijlocul butoiului ) bate spre 45 de grade.
Un cazul mierii gata ambalate in borcane, scade semnificativ si timpul necesar lichefierii.

Alte detalii, cum sunt montate, tipul de lada frigorifica, etc... va rog nu-mi cereti, sunt de parere ca daca am pretentia ca sunt stupar atunci ma priveste "sa ma stiu" cu albinele, in cazul ca am nevoie de chestii electice apelez la electrician, samd... iar cine crede ca se pricepe la toate defapt nu se pricepe la nimic suficient :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 29 Ian 2014, 10:21

alt stupar scrie:pe bune, e simplificat la maxim !....... un cooler de PC ce functioneaza non-stop si un termometru cu sonda....

Coolerul este de fapt un ventilator mititel, consum redus, care uniformizeaza ("omogenizeaza") temperatura in lada frigiderului.
Se poate lua de la un calculator mai vechi, unul SH de la un atelier de reparat calculatoare sau chiar unu nou de la un magazin.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde akmm » 29 Ian 2014, 15:30

Un termostat ce decupleaza mai stiintific este cel ca piesa de schimb pentru clocitori de pui.Actioneaza la 39 grade, este la 230V si are conector pentru ventilator si rezistenta.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Aurel1959 » 29 Ian 2014, 20:38

akmm scrie:Un termostat ce decupleaza mai stiintific este cel ca piesa de schimb pentru clocitori de pui.Actioneaza la 39 grade, este la 230V si are conector pentru ventilator si rezistenta.

Da ! Si totodata poti pune si ouale la clocit. :lol: .Alea de gaina binenteles. :)
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde scaraosky » 24 Mar 2014, 19:32

-o oala de12l.pe aragaz,o umplu jumatate cu apa.
-peste oala pun bidonul de 40 kg.(30 l.),la foc moderat timp de 3-4 ore.
-aburii loveste fundul bidonului si lichefiaza mierea cristalizata.SPOR!
scaraosky

Mesajde cristi_vidican » 24 Mar 2014, 19:39

scaraosky scrie:-o oala de12l.pe aragaz,o umplu jumatate cu apa.
-peste oala pun bidonul de 40 kg.(30 l.),la foc moderat timp de 3-4 ore.
-aburii loveste fundul bidonului si lichefiaza mierea cristalizata.SPOR!

Nu prea am înțeles! Bidonul stă în apă sau nu ia contact cu apa, din moment ce aburii lovesc fundul bidonului?
Oare după 3-4 ore, se mai poate numi miere?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde jenica67 » 25 Mar 2014, 08:50

Pai mai simplu decat sa faci atata abur in casa, pui bidonul pe un calorifer. O data la 2-3 ore il mai agiti putin si se face perfecta.
jenica67

Mesajde costi_vic_ro » 25 Mar 2014, 20:49

SALUTARE.eu am incercat varianta cu frigiderul si este destul de eficienta daca cele 2 becuri sunt montate in partea de jos.
costi_vic_ro

Mesajde jenica67 » 25 Mar 2014, 21:54

Si eu am incercat-o pe aia cu caloriferul si merge sigur.
jenica67

Mesajde Ala nou » 28 Mar 2014, 15:40

Pentru că multă lume s-a speriat de acest cuptor cu microunde, vă pun linkul următor - din păcate este în engleză, dar în română nu am găsit nimic atât de bine explicat.
http://www.electro-elite.com/microwaveovenexplained.htm
Nu e o mare catastrofă acest cuptor. Iar diferențele de gust la mâncare pot fi de la viteza cu care se produce încălzirea. Dacă nu mă credeți, faceți o fasole scăzută la aragaz și una bătrânește, la plită, și o să vedeți diferențe imense. Nu cred, însă, că este bun pt miere pt că nu încălzește uniform, moleculele de apă pot depăși lejer cele 40 de grade maxim admise.
Ala nou

Mesajde cristi_vidican » 13 Noi 2014, 13:27

Nu mai știu unde s-a discutat recent de instalația de decristalizarea mierii într-un figider care nu mai funcționează.
Ce tip de termostat folosiți? Ar merge un termostat de imersie? Imersia să se facă într-un vas cu apă în frigider.
Acel cooler pentru uniformizarea temperaturii, cum l-ați legat la curent? ați folosit un transformator de 12V?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde FLORINELU » 20 Noi 2014, 06:37

cristi_vidican scrie:Nu mai știu unde s-a discutat recent de instalația de decristalizarea mierii într-un figider care nu mai funcționează.
Ce tip de termostat folosiți? Ar merge un termostat de imersie? Imersia să se facă într-un vas cu apă în frigider.
Acel cooler pentru uniformizarea temperaturii, cum l-ați legat la curent? ați folosit un transformator de 12V?

cam asa am facut eu si functioneaza foarte bine.
Fişiere ataşate
lichefiere miere 004.JPG
lichefiere miere 002.JPG
FLORINELU

Mesajde FLORINELU » 20 Noi 2014, 06:44

frigiderul mai functioneaza si cand e nevoie il folosesc si pe post de frigider sau congelator. l-am reglat la 45 de gr. iar timpul de lichefiere este in functie de marimea recipientului cu miere.
Fişiere ataşate
lichefiere miere 003.JPG
FLORINELU

Mesajde proapi » 20 Noi 2014, 13:25

Cel mai practic mod de a lichefia mierea in cantitati mici e cuptorul electric cu termostat, la fel si in cantitati mari, doar se modifica dimensiunile "cuptorului"...
proapi

Mesajde un OM » 20 Noi 2014, 18:15

Daca ai una bucata de soba clasica, ridici galeata de 18-20 de l, dar "plina" pe jumatate cu miere. Dupa o seara, doua, depinde de intensitatea focului, mierea este buna de pus in borcane, sticle.
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE