Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Statistici

Mesajde jenica67 » 26 Feb 2015, 19:52

Cat se poate scoate maxim, pot sa spuna multi, dar cat se scoate minim, nu spune nimeni, nefiind interesant !! :lol:
jenica67

Mesajde thomas » 26 Feb 2015, 21:35

Nectarul cules de alte insecte sau compromis intra in celelalte 2 parti din intreg. Comform formulei folosite, eu am calculat doar 1/3 din cules ca fiind posibil a fi cules.
Cat priveste cantitatea minima estimata, o stiti toti. Tinde catre 0. Dar sa fim sinceri, nu cred ca a fost vreun an cand sa nu scoateti nimic de la stupina.. Ma refer la miere..

Cum am mai spus, este o metoda de a aproxima cati stupi sa punem pe o vatra stationara, astfel incat sa scoatem pana in 20kg/fam/an.
(Din cate stiu, in pastoral se scoate peste 50 kg/fam/an in anii buni..)
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde BRUMITA » 26 Feb 2015, 21:52

thomas scrie:Nectarul cules de alte insecte sau compromis intra in celelalte 2 parti din intreg. Comform formulei folosite, eu am calculat doar 1/3 din cules ca fiind posibil a fi cules.
Cat priveste cantitatea minima estimata, o stiti toti. Tinde catre 0. Dar sa fim sinceri, nu cred ca a fost vreun an cand sa nu scoateti nimic de la stupina.. Ma refer la miere..

Cum am mai spus, este o metoda de a aproxima cati stupi sa punem pe o vatra stationara, astfel incat sa scoatem pana in 20kg/fam/an.
(Din cate stiu, in pastoral se scoate peste 50 kg/fam/an in anii buni..)

Eeeeee, teoria e foarte frumoasa dar practica ne omoara :lol: :lol: :lol:
Dacă ai mult , dă și altora din bunurile tale .
Dacă ai puțin, dă din inima ta.
(Fernad Fauriner Avery )
BRUMITA

Mesajde thomas » 26 Feb 2015, 22:38

Da, speram insa sa nu ne omoare de tot! :))
In genul cum a fost anul trecut, sau alti ani compromisi.
thomas

Mesajde varza » 27 Feb 2015, 00:39

Thomas ori are o zona buna ori are albine care transforma si pietrele in miere :lol: . Lasand gluma la o parte i-ti urez butoaie pline si in ani ce vor veni. Eu deocamdata mi-am pus pofta in cui de la miere :lol: si ma uit acum doar la imagini cu ea...... ca bani nu mai am ca a trebuit sa completez rezervele :lol: ..... Acum daca tot am inceput sa va povestesc inceputul...... In toamna anului 2013 am primit primul stup ...... Tare fericit am fost desi pana atunci vazusem albine doar online..... Toate pareau pe youtube atat de simple..... pune rama, i-a rama , umple butoiul :lol: ..... Ei, da a venit si 2014 , un an ce mi-a spulberat iluziile.... Oricum nu imi pare rau ca am albine..... ci imi sunt din ce in ce mai dragi chiar daca m-au dezamagit .
Asta am povestit vizavi de postarea lui BRUMITA de care m-am simtit vizat . Referitor la statistici nu imi dau cu presupusul ..... asa ca sanatate tuturor si butoaie pline :D
varza

Mesajde mellis » 27 Feb 2015, 12:36

varza scrie:.... Oricum nu imi pare rau ca am albine..... ci imi sunt din ce in ce mai dragi chiar daca m-au dezamagit .

Cu ce te-au dezamagit albinele in conditiile unui an ca 2014?
Daca le duceai la o sursa de cules poate nu te dezamageau, vorbesc in nestiinta de cauza, doar sunt curios..
La floare sau tei in unele zone s-a facut miere..Cum nu aveti scrisa localitatea de unde sunteti - nu stim cu ce v-ati confruntat...desi ma indoiesc ca nu a fost cules deloc..
Spor in toate...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde varza » 27 Feb 2015, 14:15

Ei na...... nu mergea treaba ca pe iutub :lol: . Ca sa spun acum serios chiar nu a mers deloc. A trebuit sa stau pe ele tot anul cu stimularea doar sa mentin populatia si apoi ca sa fie treaba treaba am mai si completat la sfarsit de august. De miere nu a putut fi vorba..... de inmultire nici atat. Daca aveam multi stupi in astfel de conditii eram falit :lol: . Salcamul nu a dat,tei nu prea am avut,mai la faneata ce a mai fost da nici pentru ele nu au adunat. Situatia a fost similara din cate am aflat si la ceilalti apicultori de langa mine. Insa sa nu ne tot vaicarim ca suntem in 2015 deci teoretic noi sperante :D . Miere multa tuturor ! ;) Aaaa.... si sunt din bihor.
varza

Mesajde peterneamt » 27 Feb 2015, 17:39

Și în Dolj situația a fost asemănătoare, dar am avut noroc cu floarea soarelui.....Acum dpdv. financiar, tot varză sunt, dar am speranțe mari de la rapiță,......
Doamne ajută miere multă, ca la toți să ne ajungă ....! :D
peterneamt

Mesajde thomas » 27 Feb 2015, 18:34

Bineinteles ca totu.i variabil cand vine vorba de apicultura. Dar de ce sa nu recunoastem ca atunci cand avem un plan, cunostinte si o strategie, sunt mai multe sanse sa n.o dam in bara.

Si ca sa ramanem tot la capitolul statistica, de la ce numar de stupi ati ajuns pe profit si cat cheltuiti pe an cu stupina?

In cazul meu, de la 10 stupi s.a vazut ceva plus si pe an cheltui undeva la 1000 ron.
thomas

Mesajde mellis » 27 Feb 2015, 18:50

thomas scrie:Si ca sa ramanem tot la capitolul statistica, de la ce numar de stupi ati ajuns pe profit si cat cheltuiti pe an cu stupina?
In cazul meu, de la 10 stupi s.a vazut ceva plus si pe an cheltui undeva la 1000 ron.

La 10 stupi, pe langa cei 1000Ron investiti ati iesit pe plus?
Bravo..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde peterneamt » 27 Feb 2015, 19:36

Acum ceva vreme am învățat ce e statistica . De exemplu : eu mănânc varză iar tu rață și dpdv. statistic, amândoi mâncăm rață pe varză....... :D
peterneamt

Re: Cati stupi sunt in tara?

Mesajde lucky5strike » 24 Iun 2015, 12:41

Pana acum 5-6 ani, la orice sueta/ sobor apicultoricesc se trambita ca nu avem albina in tara care sa faca fata bazei melifere.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde delorin I » 24 Iun 2015, 12:56

Unde sunt inca la tei- sunt cateva mii de hectare ale unui arab....Le stropeste, le bibileste, ba mai nou se pare ca trateaza si vegetatia de pe canalele ce-i stabat proprietatile...Mai avem in acest caz o baza melifera cand chimicul patrunde si acolo unde nu ar avea ce cauta?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde MIHAI BALS » 24 Iun 2015, 23:35

lucky5strike scrie:Pana acum 5-6 ani, la orice sueta/ sobor apicultoricesc se trambita ca nu avem albina in tara care sa faca fata bazei melifere.

ia!
MIHAI BALS

Mesajde yulian » 25 Iun 2015, 08:56

alt stupar scrie:Am mai spus-o... fiti convinsi ca pe termen mediu apicultura are capacitatea de a se autoregla ;)

Ce stiu eu de anul trecut cu cine am umblat...total 269 familii. Anul asta? 101. S-au mai facut ceva roiuri, dar....
yulian

Mesajde luci » 25 Iun 2015, 13:29

http://ro.beekeeping.wikia.com/wiki/Num ... _de_albine

"Numărul optim de familii de albine ce pot crescute în România în toate zonele bioapicole este de 1.764.351 familii de albine. Potenţialul melifer al ţării asigură pentru familiile de albine o producţie de miere recoltabilă de 211.716 tone. Din analiza potenţialului melifer al ţării, pe zone bioapicole şi culesuri, în raport cu consumul propriu al familiilor de albine şi cu producţia anuală de miere marfă a rezultat un efectiv de de 975.062 familii de albine în anul 2006.

Necesarul de miere anual pentru o familie de albine este compus din:

100 kg/familie ca hrană pentru întreţinerea şi dezvoltarea familiei de albine pe parcursul unui an
15 kg/familie ca hrană pentru creşterea roiurilor (considerând 1/2 din consumul unei familii şi o rată de înmulţire de 20 % din totalul familiilor de albine 50 kg - 0.2% = 10 kg)
10 kg de miere marfă/familie (media pe ultimii ani în Europa şi în România fiind de 12 kg/familie)
Total 100+15+10=125 kg/familie, anual

Calculul numărului optim
Raportând cantitatea totală anuală recoltabilă la consumul unei familii, rezultă numărul familiilor de albine ce se pot întreţine în codiţiile normale din România care este de \frac {211.716.000} {120 kg} = 1.764.300 familii de albine. Astfel se poate asigura o producţie de miere marfă de 17.643 tone/an.

Mod de calcul în funcţie de potenţialul melifer
Un alt mod de a stabili numărul optim de familii de albine în funcţie de potenţialul melifer al României are în vedere cantitatea de miere recoltabilă pe culesuri, raportată la indicele de cules al unei familii de albine diferenţiat pe resurse melifere şi la numărul maxim de zile de înflorire pe specii.

23.014.986 familii albine ce pot fi intreţinute pe culesuri
180 zile de cules luând in calcul lunile aprilie, mai, iunie, iulie, august, septembrie,
2.348 suma numărului maxim de zile de înflorire, la speciile melifere
\ {23.014.986}{180} : 2348= 1.764.351 familii de albine"
“Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”
luci

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE