Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mare lovitura a primit apicultura in aceasta iarna

Mesajde Nebunu_R » 02 Mar 2012, 09:11

balasbebe scrie:Am fost bolnav cu pneumonie si...

insanatosire grabnica!
Nebunu_R

Mesajde BUNKA » 02 Mar 2012, 11:37

catalin.profiri scrie:(Bunka, stiam de site-ul original, mi-a fost trimis de Mishu acum cateva luni).

Eu cred ca o sa cobor din tren. Nu merge unde vreau eu.

Pai... plecam de la hala, ajungem la Layens si dupa asta la dimensiune celula naturala si probabil urmeaza sa ajungem la buduroaie si acusi vom prinde roii naturali ca in filmuletul de pe IWF.
Inteleg ca e forum si ne place sa discutam idei, dar ... ceva nu se leaga.

Pai tocmai ca se leaga toate da tu o sa vezi asta dupa ce o sa mai treaca niste ani.
BUNKA

Mesajde stuparul2011 » 02 Mar 2012, 19:48

buna,
la mine au ramas doar doua familii,din 5 si 2 roiuri.cu exceptia a doua familii cred ca era vorba de condens foarte mult.deoarece cand am verificat pe podisor erau picaturi mari de apa.
acum.....alta treaba.cum este cu apicultori si detinatori de stupi si etc.
stiu cativa apicultori la mine in zona,au albine din copilarie,acum sunt mai in varsta.
la unul din 20 mai are 7.
dar.......la altii...30 nici una moarta,altul 20 nici una moarta.
alti doi din 60 moarte 3,altul din 60 poate mai are in acest moment vreo 10 familii.
eu totusi sunt incepator nu pot sa imi dau cu parerea,comentati dumnevoastra care aveti mai multa experienta va rog.
cu respect
va multumesc,
numai bine
stuparul2011

Mesajde ciptheman » 02 Mar 2012, 20:35

e vorba de meserie, sa pierzi din 50 2 -3 e foarte posibil si sunt unele cauze care nu tin de stupar dar cand mortalitatea trece de 10 e vina apicultorului exclusiv inseamna ca in toamna nu si a facut treaba.
ciptheman

Mesajde ilalexandru » 02 Mar 2012, 22:02

balasbebe scrie:http://balasbebe.sunphoto.ro/Balas_Romulus/pagina5
Nu le-am pozat pe toate, ca aveam doar telefonul cu mine.
Au batut in lazi zile intregi. Eu am vrut sa va arat ce se intampla. Am fost bolnav cu pneumonie si nu am mai dat pe la stupina sa pot lua masuri sau pusca.

Am avut si eu vreo cateva zile o vizitatoare pe la stupi. Insa nu e ciocanitoarea. Ea nu se baga. E o pasare verzuie, care eu ii zic prihorie. Vin mai ales cand e zapada afara. In rest isi vad de ale lor.

stuparul2011 scrie:eu totusi sunt incepator nu pot sa imi dau cu parerea,comentati dumnevoastra care aveti mai multa experienta va rog.

Eu nu as mai comenta absolut nimic. Pentru ca am numai semne de intrebare. Lucruri care pana acum vreo 2-3 ani erau valabile, acum sunt depasite. Ce se intampla in familiile cu albine si din ce cauza....naiba stie. Vorbesc eu care pana acum nu am inchis nici o familie...insa o sa fiu nevoit sa unific cateva. Ce se intampla cu unele familii...habar nu am. Intri la iernat cu familie pe 7 rame si o gasesti acum pe 3. Vecina de langa intra pe 4 rame si iese pe...4 rame. Miere cu gramada, ceva stimulari in august cu protofil. Insa mod de iernare total diferit. Astazi am luat la rand fiecare familie...ba o matca lipsa, ba o matca trantorita, ba cate un stup care are miere in cuib pentru inca o iarna, ba cate unul la care trebuiesc inversate ramele pt ai aduce mierea in cuib. Ca o concluzie a controlului de azi...fiecare familie trebuie stransa cam cu o rama, multa albina moarta pe fundul stupului, puiet capacit foarte putin. Si familii din ce in ce mai slabe primavara
ilalexandru

Mesajde teinegru64 » 02 Mar 2012, 22:14

Si de selectie nu zici ninic. Da.. din astea pacatoase ...ca doar sunt ale tale.....la anu va fi mai bine....
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde balasbebe » 02 Mar 2012, 22:23

||||||||||
Eu am doua stupine. La una nu am avut nici o problema desi in toamna am crezut ca nu vor trece toate iarna. La cealalta stupina au pierit pana acum 7 familii. In ambele stupine am avut ciocanitori.
La stupina fara probleme temperatura monitorizata a fost fara difererente mari de temperaturi, pe cand la ceea cu probleme au fost variatii mari si cu mult mai rece.
Pot sa spun ca de foarte multi ani nu am avut asa de mari pierderi. Cel mult pierdeam cate o familie, niciodata vreun roi.
Nu pot sa am pretentia ca as fi facut totul ca la carte, dar se putea si mai bine.
balasbebe

Mesajde ilalexandru » 02 Mar 2012, 22:43

Legat de selectie...anul trecut aveam o familie cu puiet varos...foarte putin afectata. I-am schimbat matca la salcam, si la floarea soarelui nici urma de vreo celula cu puiet varos. Insa matca mea oua cam putin...de la salcam a avut maxim 4 rame de puiet....insa miere...ramele capacite de sus pana jos. Foarte harnica familiam foarte lenese matca. Am zis ca nu o omor si mi-a intrat in iarna pe 4 rame. Azi am strans-o pe 3 rame din care pe una are puiet binisor. Cand o sa se poata o sa ajut familia asta cu cu rama de puiet si vreau sa-i vad comportamentul in timpul culesului. Sunt curios daca matca are un defect ceva, sau asa se comporta ea. Am mai avut familii in care matca abia ajungea la 6-7 puiet, albina era imprastiata prin tot stupul de 17 rame, insa la extras...ramele erau pline cu miere.
La mine e distanta de 100 m intre pavilioane. Si e diferenta intre modul de iernare. Insa sunt multi factori pe care ii iau in calcul. Si nu stiu ce concluzii sa trag. Ap...matcile mele care fac 4 ani in vara asta se comporta foarte bine. In toamna mi-a parut rau sa le schimb...acum acele familii sunt cele mai bune. Nici una nu e sub 6 rame. Si familii cu matci tinere...au luat-o in jos exact ca economia noastra
ilalexandru

Mesajde teinegru64 » 02 Mar 2012, 22:53

ilalexandru scrie:Foarte harnica familiam foarte lenese matca. Am zis ca nu o omor si mi-a intrat in iarna pe 4 rame. Azi am strans-o pe 3 rame din care pe una are puiet binisor. Cand o sa se poata o sa ajut familia asta cu cu rama de puiet si vreau sa-i vad comportamentul in timpul culesului. Sunt curios daca matca are un defect ceva,

Chiar de iubesti o matca .....nu o ajuta, dauneaza selectiei....
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde vali123 » 02 Mar 2012, 23:39

dupa cat de greu afost cu gerul prelungit si cu vant ma asteptam la pierderi mai mari(unul sa pozitionat prost cu mancare suficienta linga pe aceleasi rame altul un roi expermental care nu am vrut sa unific in toamna).Preconizam undeva la 5-6 pierderi dar inca pericolul nu trecut ,nu au avut zbor de curatire ,dupa prognoza meteo pe 7 martie se intrunesac condiitiile zborului.Dumnezeu sa ne ajute!
vali123

Mesajde proapis13 » 02 Mar 2012, 23:43

vali123 scrie:.Preconizam undeva la 5-6 pierderi !

Citi ai daca-ti permiti sa pierzi atatia :?: :shock:
salve
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Nebunu_R » 03 Mar 2012, 09:56

stuparul2011 scrie:la mine au ramas doar doua familii,din 5 si 2 roiuri.
eu totusi sunt incepator nu pot sa imi dau cu parerea

nu trebuie sa te compari cu nimeni. incearca sa-ti dai seama unde ai gresit si sa nu mai repeti in toamna asta.
primavara urmatoare realizezi daca ai progresat sau nu(ca apicultor, nu ca nr de familii)
Nebunu_R

Mesajde stuparul2011 » 03 Mar 2012, 10:24

buna,
domnule nebunu_r la mine cred ca era vorba de condens si voi incerca anul acesta sa rezolv aceasta problema.
chiar acum m-am intors de la piata unde am vorbit cu o persoana care vindea miere.mi-a zis ca are albine de vreo 50 de ani.
am intrat cu dansul in vorba si mi-a zis ca anul acesta a avut cele mai mari pierderi de pana acum.
dupa aceea mi-a zis de un alt apicultor din (satu mare,cei care sunt din judetul timis poate stiu unde este localitatea)care a pierdut 70 de familii.
va multumesc,
numai bine
stuparul2011

Mesajde jiji » 03 Mar 2012, 11:59

sal, io zic sa nu te compari cu ala care a pierdut 70 de familii
jiji

Mesajde stuparul2011 » 03 Mar 2012, 12:51

buna,
domnule jiji sincer nici nu doresc acest lucru,deoarece nu cred ca vreau sa trec prin asa ceva.nu stiu cum as reactiona.
dupa cum am mai spus cred ca era prea mare condensul si sper sa previn acest lucru in iarna urmatoare.
va multumesc,
numai bine
stuparul2011

Mesajde andrei_calinescu » 03 Mar 2012, 19:00

Stupar2011,

Daca ai observat condens de ce nu ai reactionat?
Scos toate sursele de condens(folie sau impachetaj exagerat) , largit urdinisul si pus podisor de lemn peste cuib.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE