Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stup bezmetic

Mesajde stupul » 06 Mar 2013, 19:44

Da, matca depune oul in botca. Dar o obliga albinele sa faca acest lucru. O imping si o inghesuie la botca ca sa depuna oul.Cand nu exista matca in stup albinele apeleaza la solutii alternative.
stupul

Mesajde aparul » 06 Mar 2013, 19:45

am facut-o acum 15 ani taind un piciorus din spate,albinele o simt ca e mutilata si o schimba, dar nu-i o metoda care-mi place,nici cind schimbam matcile aici(Italia) si esti nevoit sa omori zeci si chiar sute.(nu ma trage inima)
Ultima oară modificat de aparul pe 06 Mar 2013, 19:53, modificat 1 dată în total.
aparul

Mesajde aparul » 06 Mar 2013, 19:52

albinele nu muta nici ouale nici larvele,cel mult "trag" botci de salvare in celulele unde sint deja larve ,si nu de virsta de care vrem noi(ar fii prea frumos) :lol:
aparul

Mesajde aparul » 06 Mar 2013, 20:08

Albinel scrie:joaca cu bezmetica "STRICT INTERSISA" mai ales acum cand valoarea matcii si a albinelor ce o inconjoara este mult mai mare decat in sezon..ca dealtfel si vara este interzis..!!
iti recomand sa o scuturi la o distanta de minim 50m de stupina cand este cald ..si sa ridici stupul gol de pe pozitia lui ..albina ce se va ridica se va imprastia la stupii vecini ,iar cea care nu se va ridica este albina care oua (bezmetica) ;)

Aceasta este singura metoda sigura de a recupera (cel putin in parte) albinele.sa nu-ti para rau ,gindeste-te ca albinele ajung tot in stupii tai ;)

p.s in 20 ani de apicultura e primul an in care la prima vizita am intilnit stup bezmetic.
aparul

Mesajde Albinel » 06 Mar 2013, 21:21

Salve Daniel !! ;) stii cum sta treaba ..?? unii ..pana nu incearca ,nu sunt convinsi..n-ar fi nimic rau in asta de nu s-ar lasa cu pierderi ..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Albinel » 06 Mar 2013, 22:12

scuze ..am cam pierdut sirul evenimentelor..cand zici ca ai dat rama cu puiet larvar ..?? si cum de ti-ai dat seama ca-i bezmetic ..banuiesc ca erau multe oua in celula ?? in doua cuvinte te rog ..ca-s asa de obosit si nu pot sa revin asupra postarilor tale..
Albinel

Mesajde Albinel » 06 Mar 2013, 23:24

daca nu aveau oua ..era doar orfan ,nu bezmetic..in cazul asta singura ta sansa este sa-l unifici cu unul care are nevoie de albina..cu cat mai tarziu cu atat mai rau..botcile ce le vei obtine vor fi doar un balast nefolositor si singura solutie profitabila este unificarea ..
cred ca in iarna (cand oare ??) si cum arata albina,hrana ,umiditate ..acum ??? avea matca si nu ai observat-o...
Albinel

Mesajde horia_ch » 07 Mar 2013, 09:41

cantemir scrie:In cazul botcilor de salvare, cladite in lipsa matcii adica, cine depune oul deja depus in alta parte, in botca? Matca-i moarta deja!
Albina alege: ori muta o larva tanara in botca inceputa, ori creste botca in jurul unei larve tinere.

Ţi-ai răspuns singur. Larva poate fi atât de tânără cât încă mai există, chiar şi parţial, posibilitatea de virare.
cantemir scrie:Si inca o intrebare: sunteti siguri ca matca depune ea insasi, oul in botca? Poate in cele de roire, dar nici asa nu cred!

Da, sunt absolut sigur. Am surprins-o făcând asta. Şi culmea, nu-mi aduc aminte să fi fost înghesuită de albine. A depus oul lejer, ca şi când ar fi făcut-o într-o celulă de lucrătoare.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde stupul » 07 Mar 2013, 14:11

Nu o inghesuie numai atunci cand nu vrea de bunavoie.
stupul

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE