Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Facelia!!! Adevar sau Minciuna ?

Mesajde soicagabriel » 06 Ian 2012, 23:58

Am citit multe articole despre aceasta planta, sa fie oare adevar in tot ceea ce scrie? Are cineva experienta cu aceasta planta ? A semanat cineva aceasta planta ? daca da ne poate da si noua cateva date reale din propia experienta? Sincer nu prea cred dar sunt dispus sa incerc sa insamantez si eu un hectar cu aceasta planta in speranta ca functioneaza sau va ramane doar o experienta trista.DAca cineva a facut aceasta experienta si vrea sa ne impartaseasca si noua le raman deplin multumitor.
soicagabriel

Re: Facelia!!! Adevar sau Minciuna ?

Mesajde IonutMioveni » 07 Ian 2012, 01:17

Eu unu o parere referitoare la efectele plantarii acestei plante asupra familiilor de albine nu pot sa expun.....de ce ?
Pentru ca inca n.am plantat , dar pentru anul 2012 am luat 3 kg de samanta pe care am sa o plantez in primavara.
Nu stiu cat de prolifica este prin cantitatea de miere pe care o ofera , dar pentru un cules de intretinere situat intre salcam si tei eu zic ca merita sa incerc.
Priveste aici interesul albinelor pentru aceasta planta:

Mai multe detalii nu pot oferi .
Poate cei mai cu experienta si care au experimentat cultura de facelia ( ce beneficii poate aduce atat albinei cat si apicultorului)

Consider ca acest topic poate fi mutat aici pentru o organizare cat mai buna a informatiei
http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=24&t=1006

Toate cele bune!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde peterneamt » 07 Ian 2012, 15:17

Pentru a da productie de nectar ii trebuie niste conditii pedoclimatice mai deosebite si la noi cum nu prea ploua mai greu sa obti 400 Kg la hectar, dar are un polen mov de buna calitate. Daca ar fi irigata poate ,sau macar sa fi fost perena , altfel nu scoti cistigul din paguba.
peterneamt

Mesajde bucursorinelionel » 07 Ian 2012, 15:34

Prin Romania nu prea mi-a fost dat sa vad culturi pure de facelia..poate au fost candva...!!Ea este de fapt o cultura furajera, in amestec cu alte plante (trifoi, hrisca, sparceta..etc..), pentru ca nu e apreciata de animale in stare verde din cauza perisorilor aspri, dar pentru nutret uscat, in amestec, e utila. Nu e pretentioasa fata de sol, dar pe loturile pe care am incercat, 1000-3000m a dat rezultate foarte bune pentru albine pe soluri mai usoare si umiditate in sol constanta.Foarte indicate pentru zona de deal, munte..la campie cam sufera vara de lipsa apei mai ales dupa 15 iulie. Polenul este de buna calitate si secretia de nectar, dar aceasta este direct proportionala cu nivelul de apa din sol si invers proportionala cu ploile, adica este usor da spalat la ploile scurte si puternice. Daca pe raza de actiune a stupinei esti singur, cred ca merita...daca nu...nu sunt sigur ca poti avea certitudinea avantajului in conditiile in care costurile de infiintare a culturii nu sunt chiar neglijabile...
bucursorinelionel

Mesajde mibu » 07 Ian 2012, 19:32

Ionut mioveni ! salut si la multi ani !
de unde ai cumparat facelia ?
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde IonutMioveni » 09 Ian 2012, 13:26

mibu scrie:Ionut mioveni ! salut si la multi ani !

Sal'tare si dvs si la multi ani fericiti!!
Samanta de facelia am cumparat-o de pe anunturapicole.com de la un domn cu userul "zarce " din cate=mi amintesc. Acum sunt mai multi vanzatori(atunci nu era decat dansul).
A nu se considera reclama. :roll:
Inca nu cunosc calitatea marfii...ramane de aflat.
Toate cele bune!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde pin » 09 Ian 2012, 13:34

mibu scrie:Ionut mioveni ! salut si la multi ani !

Eu am cumparat de la targ din Bucuresti. Probabil ca sunt prezenti si la celelalte targuri cei care o vand.
pin

Mesajde panshe85 » 09 Ian 2012, 13:41

salut!
anul asta am incercat pe 1 ha si jumatate, rezultatul zero :)) seceta si a spus cuvantul, a rasarit frumos ....si atat, am sematat o dupa o ploaie dar apoi au urmat 3 saptamani fara pic de apa si s a pierdut.....am sa mai incerc, dar atunci cand o sa fiu asigurat si cu un sistem de irigat :D
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde cristi_vidican » 09 Ian 2012, 14:55

Si din experienta proprie si din experienta altora care mi-au marturisit, cultura de faceia nu a dat nimic concret, vizibil.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde soicagabriel » 10 Ian 2012, 23:55

Din cat am inteles pana aici din experientele voastre cu "Facelia" ,pare sa fie o experienta trista,sunt inca nehotarat ce sa fac !!! Am terenul meu ,am tractorul meu, trebuie sa investesc doar timpul meu si samanta de facelia ,aici ma refer la lucrurile mai costisitoare din aceasta experienta.O sa incerc sa ma hotarasc in zilele urmatoare daca experimentez anul asta sau las pe anul viitor? intre timp poate gasesc si eu de unde sa cumpar samanta de facelia ,o cumpar doar daca ma hotarasc sa experimentez anul asta.
soicagabriel

Mesajde mihaistupar » 16 Ian 2012, 17:04

am avut 1.5 ha, rezultat cules de intretinere si atat
mihaistupar

Mesajde LUCIAN AVRAM » 16 Ian 2012, 17:17

idem , mihaistupar , numai ca eu am avut 30 de hectare

cules de intretinere si atat ..................
LUCIAN AVRAM

Mesajde mihaistupar » 16 Ian 2012, 17:27

mai bine pui salcam pe locul respectiv, rarit, si printre ei ceva de intretinere
mihaistupar

Mesajde mihaistupar » 16 Ian 2012, 17:28

poate mur si zmeur
mihaistupar

Mesajde mihaistupar » 16 Ian 2012, 17:31

mai degraba am avut ceva rezultate cu vreo 1000 de m p de bostani. polen la greu, si poate si ceva nectar
mihaistupar

Mesajde adriann » 16 Ian 2012, 23:53

Remarc cateva lucruri bune la cultura de facelia... miere care cristalizeaza greu (buna de iernat)
ingrasa locul.....(lasata sa putrezeasca sub brazda)....
in rest....la noi nu a fost studiata problema... in SUA parca e considerata buruiana
merge si plantatie de paulownia... creste f. rapd.. in 3-4 ani inflorec.... in 6-7 dita mai copacii
adriann

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE