Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Izgonitor - cum , unde ?

Mesajde doruuu » 29 Ian 2012, 10:36

O intrebare a unui incepator ... Acest izgonitor poate fi folosit la indepartarea albinelor din caturile cu faguri care au fost depozitate pentru extractie ? Daca da va rog detaliati si care ar fi cel mai bun ? Deoarece exista o problema : scoti ramele din cat pentru extractie , le asezi in alte caturi goale , le acoperi , dar pana ajungi la locul de extractie tot se mai aduna 10 - 20 de fete. Si oamenii care extrag nu sunt dotati cu masti si fum... ;)
doruuu

Re: Izgonitor - cum , unde ?

Mesajde APISYUSTIN » 29 Ian 2012, 15:58

Draga colegule ,acest izgonitor se pune intre corpuri inainte de extras cu o zi sau doua .
Albina poate sa treaca in corpul infeior dar nu poate sa se intoarca si asa intr-o zi sau doua paraseste corpul pe care trebuie extras.
APISYUSTIN

Mesajde Mishu05 » 29 Ian 2012, 18:04

Da se poate folosi dar trebuie sa il pui invers. Eu am extras anul trecut atat clasic, cu peria cat si folosind izgonitoare. Trageam masina si remorca langa stupi si pe masura ce luam caturile pline le asezam pe remorca punand deasupra un izgonitor in pozitie inversa. Aveam cam 2-3 caturi unul peste altul in care se mai gaseau intr-adevar 30-50 albine si trantori. Operatiunea de ridicare a ramelor cu miere a durat cateva ore la fiecare stupina iar cand legam caturile pe remorca deja nu mai iesau albine . Inlocuiam izgonitoarele cu capace pentru a fi etans totul la transport si plecam la extractie. Atentie: trebuie ca suprafata de contact izgonitor-cat sa fie cat mai dreapta sa nu se poata strecura albina deloc. De asemenea trebuie sa existe un minim cules pentru ca ele simt mierea in caturi ( fagurii se mai rup, mierea mai curge) si incearca sa intre. Nu reusesc insa se creeaza ceva aglomeratie deasupra sitei. In mare, cred ca sunt ff eficiente in felul asta pentru ca albinele din corpuri vad lumina deasupra si tind sa iasa la aer..iar de intrat nu mai intra , se prind foarte greu pe unde este orificiul . Eu am folosit izgonitoare cu spatiile de trecere pe colturi. Ideea de a face asa mi-a venit fiind in situatia clasica de a scoate rame si a le peria de albina apoi sa le bag intr-un cat gol. Folosind un capac ca acoperire era destul de dificil capacele fiind grele si incomode la miscari repetate si albina fiind albina..tot intra. Asa ca am folosit un izgonitor fiind mult mai usurel de manevrat in mod repetat.
Fişiere ataşate
2.JPG
izgonitoare pe caturi
1.JPG
Extractie clasica cu peria + izgonitoare pe caturi
Mishu05

Mesajde doruuu » 04 Feb 2012, 12:34

Multumesc mult pentru detaliile oferite. Am sa incerc si eu anul asta sa folosesc izgonitoarele.
doruuu

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE