de Mishu05 » 29 Ian 2012, 18:04
Da se poate folosi dar trebuie sa il pui invers. Eu am extras anul trecut atat clasic, cu peria cat si folosind izgonitoare. Trageam masina si remorca langa stupi si pe masura ce luam caturile pline le asezam pe remorca punand deasupra un izgonitor in pozitie inversa. Aveam cam 2-3 caturi unul peste altul in care se mai gaseau intr-adevar 30-50 albine si trantori. Operatiunea de ridicare a ramelor cu miere a durat cateva ore la fiecare stupina iar cand legam caturile pe remorca deja nu mai iesau albine . Inlocuiam izgonitoarele cu capace pentru a fi etans totul la transport si plecam la extractie. Atentie: trebuie ca suprafata de contact izgonitor-cat sa fie cat mai dreapta sa nu se poata strecura albina deloc. De asemenea trebuie sa existe un minim cules pentru ca ele simt mierea in caturi ( fagurii se mai rup, mierea mai curge) si incearca sa intre. Nu reusesc insa se creeaza ceva aglomeratie deasupra sitei. In mare, cred ca sunt ff eficiente in felul asta pentru ca albinele din corpuri vad lumina deasupra si tind sa iasa la aer..iar de intrat nu mai intra , se prind foarte greu pe unde este orificiul . Eu am folosit izgonitoare cu spatiile de trecere pe colturi. Ideea de a face asa mi-a venit fiind in situatia clasica de a scoate rame si a le peria de albina apoi sa le bag intr-un cat gol. Folosind un capac ca acoperire era destul de dificil capacele fiind grele si incomode la miscari repetate si albina fiind albina..tot intra. Asa ca am folosit un izgonitor fiind mult mai usurel de manevrat in mod repetat.
- Fişiere ataşate
-

- izgonitoare pe caturi
-

- Extractie clasica cu peria + izgonitoare pe caturi