Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

disperarea unui stup orfanizat

Mesajde Geangu Cristian » 21 Mar 2012, 23:17

Ieri am orfanizat un stup din urm motive nu a ouat nici macar un ou pana la aceasta data matca era cam atrofiata mai ciudata si am hotarat sa impart cate o rama la mai multi stupi dar l-am lasat o zi sa se simta orfan in speranta ca va fi mai interesat la unificare de matca stupilor in care vor fi mutate albinele astazi ce sa vad? a luato albina usurel catre vecinul care este un roi cu matca tanara care mai primise si el doua rame de la altul pe care il gasisem orfan a plecat usurel pe scandura pe care sunt asezati sa dus la urdinis si au inceput sa ventileze si sa intre cu acordul pazei bineanteles mam speriat am zis ca este fartisag nemaiavand miros le o fi atacat vecinu dar de unde nici o albina moarta nici lupta nici descapacela nimic ma-m uitat si in cel care le primea gandinduma ca i-o fi omorat matca deunde matca ponta totul era ok am observat ca aprimit ceva albin cca 20-30%din efectivul orfanului la raportul de seara mane nu stiu ce sa-i fac sa-l impart cu vream eu sau sama privesc daca continua miscarea??
Geangu Cristian

Re: disperarea unui stup orfanizat

Mesajde Geangu Cristian » 21 Mar 2012, 23:39

astea sunt pozele.le-am postat mai tarziu pentru ca a trebuit sa le micsorez.
cel din stanga este orfanul.
Fişiere ataşate
Imagine0706 (Copy).jpg
Imagine0706 (Copy).jpg (34.18 KiB) Vizualizat de 7041 ori
Imagine0705 (Copy).jpg
Imagine0705 (Copy).jpg (36.1 KiB) Vizualizat de 7041 ori
Geangu Cristian

Mesajde peterneamt » 22 Mar 2012, 08:43

Felicitari pentru poze sunt de manual apicol. :P
peterneamt

Mesajde pngflorin » 22 Mar 2012, 21:50

Nu am mai auzit asa ceva si e super ca ai putut surprinde un astfel de caz.
CARE SUNT EXPLICATIILE, CUM SI-AU DAT SEAMA....???
pngflorin

Mesajde Geangu Cristian » 23 Mar 2012, 00:13

Banuesc ca albinele au ceva simturi foarte fine din natura ,gene de acest fel , tin albine de placere din pasiune, profesional ma ocup de altceva si am cautat sa fie tot cat mai natural hrana ptr iarnare, perpetuarea speciei selectia naturala...dar si perioada in care suntem este favorabila acestui fapt, iarna lunga ... albina simte epuizarea ei si totodata distrugerea coloniei poate si matca tanara de la vecinu care tot ponta stiu eu feromoni ceva subiect de enciclopedie interesant totusi .acel roi care avea matca este facut dintr-o botca de shimb linistit dintro familie cu rezultate bune in ultimi 3 ani anul acesta vreau sa cresc matci si o sa iau oua si de aici sunt sigur ca au sanse mari de acceptare privind situatia de fata ce parere avti??
Geangu Cristian

Mesajde peterneamt » 23 Mar 2012, 00:22

pngflorin scrie:Nu am mai auzit asa ceva si e super ca ai putut surprinde un astfel de caz.
CARE SUNT EXPLICATIILE, CUM SI-AU DAT SEAMA....???

Cum crezi ca se manifesta albinele cind nu mai au matca = ies afara din stup si o cauta . Prima poza de acest fel am vazut-o in cresterea matcilor de Rutner.
peterneamt

Mesajde lucky5strike » 23 Mar 2012, 01:16

Migratia albinei.

E normal, in stupul verde nu mai exista perspective decat besmeticirea, dincolo, in cel albastru, probabil sunt de toate, adica... Buna-Vestire :lol:

Ceva smotruiala mai are loc, dar sunt sanse mari sa treaca afacerea asta pasnic.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Geangu Cristian » 28 Mar 2012, 00:10

cornelioandanciu scrie:
Geangu Cristian scrie:Ieri am orfanizat un stup din urm motive nu a ouat nici macar un ou pana la aceasta data matca era cam atrofiata mai ciudata si am hotarat sa impart cate o rama la mai multi stupi dar l-am lasat o zi sa se simta orfan in speranta ca va fi mai interesat la unificare de matca stupilor in care vor fi mutate albinele astazi ce sa vad? a luato albina usurel catre vecinul care este un roi cu matca tanara care mai primise si el doua rame de la altul pe care il gasisem orfan a plecat usurel pe scandura pe care sunt asezati sa dus la urdinis si au inceput sa ventileze si sa intre cu acordul pazei bineanteles mam speriat am zis ca este fartisag nemaiavand miros le o fi atacat vecinu dar de unde nici o albina moarta nici lupta nici descapacela nimic ma-m uitat si in cel care le primea gandinduma ca i-o fi omorat matca deunde matca ponta totul era ok am observat ca aprimit ceva albin cca 20-30%din efectivul orfanului la raportul de seara mane nu stiu ce sa-i fac sa-l impart cu vream eu sau sama privesc daca continua miscarea??

Hai sa-ti spun eu cum sta treaba:Ai facut un roi orb, adica fara matca, cu oua, din care urmau sa-si traga botci de salvare, ai zis sa fie albina mai multa , ca se va depopula, si ai lasat pe loc matca batrana cu albinele aferente, iar acum albinele din "roi", dupa ce ai deschis urdinisul, au simtit feromonii matcii si s-au intors acasa.Sa nu minti, ca iti creste nasul! :lol:

Sincer va spun ca nu avea nici un ou din 34 de familii era singurul care nu avea nici un ou iar ceilalti aveau cca 2 rame cu ou +larve + puiet capacit vazand diferenta si felul in care arata matca am omorato (la-m orfanizat) si de acolo disperarea care le-au dus spre matca vecina nu am niciun interes sa va mint si nu ma laud cu ce sa intamplat am postat asta ca fapt didvers mi s-a parut interesant fenomenul cca 20% din albin a mers la vecinul iar restul am unit eu la alte familii ,ca deaceea il orfanizasem nu cred ca era momentul optim sa-i dau ou sa-si faca matca dureaza mult si nu stiu daca se imperecheaza se depopuleaza datorita varstei , de ce as fi prapadit atata albina fara beneficii ?
Geangu Cristian

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE