Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stup bezmetic

Mesajde izavoianu » 06 Mai 2012, 15:36

Buna ziua,
Am un stup care a ramas fara regina, ulterior si-a tras botci, a scos alta (am vazut-o) dar intre timp nu a mai ajuns in stup (probabil a disparut cand s-a imperecheat). Au inceput sa apara oua in celule, mai multe in unele. Atunci am scutura stupul la vreo 50 de metri si am dat o rama cu puiet sa-si traga botci. Ieri cand am verificat am vazut ca au aparut botcile pe rama noua (unele chiar inchise), dar albina continua sa oua in celule.
Ce se intampla dupa ce iese regina?? Este ok?
izavoianu

Re: Stup bezmetic

Mesajde pngflorin » 06 Mai 2012, 16:00

Nu , nu este ok, in mod cert daca ai albina ce depune oua, insemna ca sa bezmeticit.Asta inseamna ca ai si cite 2-3 oua in celula, dispuse si pe peretii acesteia.
Este posibil sa nu fie deajuns cei 50 de m, asa ca ea familia cu stup cu tot, si scutur-o la 500 de m, astfel albina outoare, grea nu o sa se mai intoarca.
Distuge botcile si reincepe operatiunile de tras botca.
pngflorin

Mesajde izavoianu » 06 Mai 2012, 16:32

pngflorin scrie:Nu , nu este ok, in mod cert daca ai albina ce depune oua, insemna ca sa bezmeticit.Asta inseamna ca ai si cite 2-3 oua in celula, dispuse si pe peretii acesteia.
Este posibil sa nu fie deajuns cei 50 de m, asa ca ea familia cu stup cu tot, si scutur-o la 500 de m, astfel albina outoare, grea nu o sa se mai intoarca.
Distuge botcile si reincepe operatiunile de tras botca.

Merci mult,
Mai am o nelamurire. Am mai avut acum 2 ani un stup besmetic, aproape toate celulele aveau 2,3,4 oua, acum majoritatea au cate un ou iar pe pereti nu am vazut. Dar daca nu distrug botcile si iese regina ce se intampla???
izavoianu

Mesajde rocco76 » 06 Mai 2012, 19:50

tot o nelamurire am si eu. am o familie care a iernat pe 4 rame prin martie am redus-o la 3 iar acum are tot 4 rame din care prima evident miere si pastura urmatoarele doua cu puiet diverse stadii iar ultima langa diafragma (am puso la ouat) cu putina miere. matca ponteaza doar pe cele doua rame din mijloc albina e mult mai putina decat la iesirea din iarna iar din cele doua rame cu puiet una e ok (cercetata cu atentie: oua larvar si capacit ) iar cealalta are puiet capacit, putin larvar si cate 4-5 oua intr-o celula cam pe o treime din rama. binenteles ca are regina
rocco76

Mesajde kio » 06 Mai 2012, 20:30

Ai vazut regina?
kio

Mesajde rocco76 » 06 Mai 2012, 20:37

am vazut regina si mai mult este de anul trecut
rocco76

Mesajde jenica67 » 06 Mai 2012, 20:38

Daca ai un roi, ia lada stupului bezmetic, du-o la 50 de m, pune roiul in locul unde era stupul bezmetic, si atunci te duci si le scuturi din nou. Roiul sa aiba obligatoriu, rame cu puiet larvar. Asa rezolvi rapid problema si nu pierzi albinele. Altfel pana sa il redresezi, o sa iti moara albinele din stup, si nu obtii nimic.
jenica67

Mesajde rocco76 » 06 Mai 2012, 20:46

cum poate fi besmetic avand regina? si avand si puiet capacit si larvar?
rocco76

Mesajde rocco76 » 08 Mai 2012, 23:13

DSCN0327.jpg
mai multe oua intr-o celula
DSCN0322.jpg
puiet capacit si larvar(scuze ultimul nu se vede dar este)
DSCN0320.jpg
si regina care se incapataneaza se stea pe cea mai neagra rama

ma poate lamuri si pe mine cineva?
rocco76

Mesajde augustin » 08 Mai 2012, 23:26

Am si eu asa ceva. Nu-mi explic decat intr-un singur mod: regina nu mai corespunde. Poate gresesc, familia e foarte slaba, poate pur si simplu regina e dezorientata, nu e ghidata cum trebuie. Albinele ouatoare nu pot ajunge pana in fundul celulei, de obicei depun ouale pe peretii acestora. In cazul meu, ouale sunt dispuse in fundul celulei, dar apar si cate 2-3 oua in celula. Dau vina pe regina, pentru ca avand puiet compact de lucratoare in diferite stadii nu ma pot gandi la bezmeticire.
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde rocco76 » 08 Mai 2012, 23:33

cineva mi-a spus ca regina de fapt e foarte outoare insa neavand destula albina acoperitoare apar aceste anomalii plus ca albinele ar avea o boala si mor prematur astfel incat in stup am impresia ca este intodeauna mai mult puiet decat albina
rocco76

Mesajde augustin » 08 Mai 2012, 23:36

Suna destul de logic. Asadar, propui unificare cu un stup cu matca proasta?
Traieste fiecare clipa ca si cand ar fi ultima. E doar o chestiune de timp pana cand vei avea dreptate.
augustin

Mesajde rocco76 » 08 Mai 2012, 23:43

la experienta mea de 2 ani NU propun nimk
speram sa primesc ceva sfaturi de la unii cu mai muuulte cunostinte
chiar si un sut in fund maimpinge din inertie innainte asa ca...
rocco76

Mesajde stroe » 09 Mai 2012, 07:22

rocco76 scrie:la experienta mea de 2 ani NU propun nimk
speram sa primesc ceva sfaturi de la unii cu mai muuulte cunostinte
chiar si un sut in fund maimpinge din inertie innainte asa ca...

Ajuta-l cu sirop cu protofil si o sa schimbe el matca daca este nevoie. Parca nu este acoperita rama cu suficienta albina. Umple hranitorul la doua zile si vezi cum stai dupa.Este un stup slab si atat.
stroe

Mesajde augustin » 09 Mai 2012, 07:29

Eu i-am mai dat o rama plina cu puiet capacit, gata de eclozionare si una cu miere si pastura. Cand va iesi puietul, albina va mai acoperi vreo 2 intervale si matca va avea mai mult loc.
augustin

Mesajde Adi Hodis » 09 Mai 2012, 07:45

rocco76 scrie:cineva mi-a spus ca regina de fapt e foarte outoare insa neavand destula albina acoperitoare apar aceste anomalii plus ca albinele ar avea o boala si mor prematur astfel incat in stup am impresia ca este intodeauna mai mult puiet decat albina

Salut rocco ... da, sint situatii de genul asta si cel mai bine este sa schimbi cate un fagure cu puiet cu altul din alta fam. dar care eclozioneaza.
Schimbul sa-l repeti la 4 -5 zile, de data asta poti sa iei puiet din alta fam. ca sa nu slabesti aceeasi familie, ca apare o intrerupere de natalitate din cauza varstei puietului.
Acestor colonii le dai sirop cu protofil, neaparat si urmaresti sa vezi daca situatia persista in colonia cu pricina.
Daca da, rezolvarea-i schimbarea matcii.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE