Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Prindere roi de pe perete

Mesajde TatăDeAlbine » 01 Iul 2012, 01:14

Joi am fost la Fabrica de bere ”Timișoreana”, din Timișoara, să prind un roi de albine. Era fixat destul de rău pentru un apicultor începător ca mine, la prima capturare a unui roi. :roll:

Am pus o ladă cu ceară și miere, dar nu s-au străduit să se înghesuie la ladă. :lol: Așa că am fost nevoit să le ajut eu. Le-am scuturat de 2 ori și în mare parte au ajuns în ladă unde au format un ”ghem” pe capacul interior. Ieri am fost sunat de un amic ce lucreaza la fabrică și mi-a spus că s-au adunat din nou pe perete. Erau doar vreo 100 de albine adunate în apropierea unei îmbinări zid/tablă, un loc mai răcoros. Nu am putut recupera nimic din ele. Credeți că e posibil să fi rămas matca? :|

Albinele luate acum 3 zile au stat la boxă/beci până ieri (sâmbătă). Ieri le-am dus la 30 de km de Timișoara, unde mai am o familie. După deschiderea stupului au fost într-un zbor de recunoaștere, apoi s-au fixat iar pe capacul interior al stupului. Nu am putut sa mă uit după matcă din cauza aglomerației în care s-au grupat. Cred și sper că matca e acolo și vor coborî pe rame. ;)

Care e modalitatea prin care se prinde un roi așezat pe perete:?:
TatăDeAlbine

Re: Prindere roi de pe perete

Mesajde MIHAI BALS » 01 Iul 2012, 09:33

pune o rama cu ceva puiet spre seara si dupa ce se aseaza pe rama iei rama si gata.
daca nu ai luat roiul seara au mai ramas culegatoare.
MIHAI BALS

Mesajde TatăDeAlbine » 01 Iul 2012, 16:39

MIHAI BALS scrie:pune o rama cu ceva puiet spre seara si dupa ce se aseaza pe rama iei rama si gata.

Ok, mulțumesc, așa o să fac când merg la ele - peste 2 zile (sper ca nu e prea tarziu și nu vor fi furate de suratele de la stupul vecin:)
MIHAI BALS scrie:daca nu ai luat roiul seara au mai ramas culegatoare.

Am luat roiul după-masa, orele 17. Nu am luat nici atunci toate albinele (a mai rămas o mână). Mă miram că au rămas totuși compacte și în apropiere...
TatăDeAlbine

Mesajde aliuta2000 » 01 Iul 2012, 21:44

conteaza foarte mult daca ai luat matca de acolo..
presupanand ca ai luat matca .. sa sti ca la ora 17 ramane suficienta albina plecata la cules , pot afirma cape caldurile acestea chiar e o ora de cules intens daca au de unde ...
Deci verifica daca la tine exista matca , si daca nu mai incearca sa iei si matca in tura 2 daca nu o ai
A.D.
aliuta2000

Mesajde aalex » 04 Iul 2012, 22:56

Eventual daca nu ai o rama cu puiet,pune o rama cu miere iar cele ramase se vor urca pe rama si gata.
dar verifica sa ai matca in cutie.
aalex

Mesajde TatăDeAlbine » 26 Iul 2012, 00:45

Din păcate nu le-am mai găsit în stup. Nu au murit, probabil au roit iar sau au fost fără matcă și au intrat în stupul vecin... Greu de zis.
TatăDeAlbine

Mesajde nicu68 » 26 Iul 2012, 20:13

sigur nu ai luat matca
nicu68

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE