Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Probleme cu matca

Mesajde cristinel » 11 Iul 2012, 13:50

Buna ziua!!Sunt incepator in ale albinaritului ,am 2 stupi cumparati si eu de putin timp,si am intampinat o problema,in unul din mi=-a disparut matca ,dupa ce a cladit aiurea niste rame...chestie de vre-o 2 saptamani apoi am vazut cateva botci .,astazi m-am uitat iarasi dar botcile lipsesc,albinele au inceput sa oua ele de capul lor,si au inceput sa roada ce era cladit aiurea....am vazut acum ca ar mai fi o botca aparuta de cateva zile....ce este de facut .?? AM UITAT SA SPECIFIC CA ESTE ROI DE ANUL ASTA...MULTUMESC ANTICIPAT
cristinel

Re: Probleme cu matca

Mesajde clabescu.marius » 11 Iul 2012, 14:21

cristinel scrie:Buna ziua!!Sunt incepator in ale albinaritului ,am 2 stupi cumparati si eu de putin timp,si am intampinat o problema,in unul din mi=-a disparut matca ,dupa ce a cladit aiurea niste rame...chestie de vre-o 2 saptamani apoi am vazut cateva botci .,astazi m-am uitat iarasi dar botcile lipsesc,albinele au inceput sa oua ele de capul lor,si au inceput sa roada ce era cladit aiurea....am vazut acum ca ar mai fi o botca aparuta de cateva zile....ce este de facut .?? AM UITAT SA SPECIFIC CA ESTE ROI DE ANUL ASTA...MULTUMESC ANTICIPAT

Daca au inceput sa oua asa cum spui inseamna ca sau bezmeticit si mare lucru nu ii mai poti face.dar asteapta si parerea celor mai experimentati.
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde aliuta2000 » 11 Iul 2012, 14:52

daca in celule ai cate 2-3-4-5- oua atunci sunt bezmetici si e greu sa il rederesezi in formula in care e acum .
dara daca ai vazut botci acumvre-o 2 saptamani , e foarte posibil sa fi iesit matca intre timp . pentru ca ea iese in 16 zile conform cartii .
daca puietul e si capacit si e si de lucratoare insemna ca ai matca si ea isi face treaba
A.D.
aliuta2000

Mesajde cristinel » 11 Iul 2012, 14:57

Puietul am vazut ca e capacit si stupul si-a mai evenit cat de cat la normal nici nu se mai aude ca si cum mi-ar plange stupul...si dar nu inteleg de ce mai e inca o botca ?..de ce nu vad matca daca e .?ca am verificat destul de des ...si nimic nu o observ ..stupul e destul de mic..are 4 rame toate ...ar trebui sa se observe matca..in schimb sunt trantori la greu ..o gramada ar fi asta vre-o problema?
cristinel

Mesajde aliuta2000 » 11 Iul 2012, 15:01

daca puietul e de trantore si daor de trantore si mai e si capacit atunci e problema .
daca exista puiet mixt atunci matca fie e batrana fie si-a terminat gloantele si botca a aparut ca nevoie de schimbare liniștita pe care o vor face ele
A.D.
aliuta2000

Mesajde cristinel » 11 Iul 2012, 15:07

Dupa parerea mea cred ca matca s-a pierdut pt stupi i-am cumparat in urma cu vre-o luna de la un vecin si i-am mutat la vreo cativa km vre-o saptamana pe un dum prtin mai rau si cred ca s-au zduncinat putin si ma gandesc sa nu se fi intamplat ceva cu ea atunci.?
cristinel

Mesajde MIHAI BALS » 11 Iul 2012, 16:07

te-ai uitat in inceputul de botca daca e ceva?
poate e doar o cupa.
cand ai mutat roiul de la vecin trebuia sa te uiti daca ai matca imperecheata(oua de o zi).
daca matca era neimperecheata s-a pierdut sau a fost papata.
pe viitor cand muti roii trebuie sa imobilizezi ramele cu ceva sa nu se miste sau umpli stupul cu rame goale pe timpul transportului.
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 11 Iul 2012, 16:08

vezi ca matca neimperecheata bate mai mult.
la cati km ai mutat roii ?
MIHAI BALS

Mesajde cristinel » 11 Iul 2012, 16:34

Am mutat l aaproximativ 6 km ..si el zicea ca sunt botci ...eu nu am apucat sa ma uit decat acasa..ne-am uitat impreuna si erau botci si cand am ajuns cu ele acasa..dar vreo 7-8
cristinel

Mesajde MIHAI BALS » 11 Iul 2012, 16:51

cristinel scrie:Am mutat l aaproximativ 6 km ..si el zicea ca sunt botci ...eu nu am apucat sa ma uit decat acasa..ne-am uitat impreuna si erau botci si cand am ajuns cu ele acasa..dar vreo 7-8

roii se cumpara cu matca imperecheata.
da-i o rama cu oua,insemneaz-o si te uiti peste cateva zile daca-si trag botci din ea.
daca nu-si trag, inseamna ca au matca dar nu e imperecheata.
in cazul in care au o cauti si vezi ce e cu ea.
poate e vai de mama ei si-n cazul asta o elimini.
lasi stupul 4 ore fara matca si-i pui alta rama cu oua.
trebuie ca ramele sa ramana acoperite de albina.
altfel e bai.
DAR VECINUL trebuia sa te scuteasca de treburile astea,mai ales ca esti incepator.
sa tii minte de la mine ca niciun vecin nu se bucura ca te apuci de apicultura.
chiar daca in fata "TE AJUTA".
(sa te lasi)
MIHAI BALS

Mesajde cristinel » 11 Iul 2012, 18:14

mi-a spus ca e posibil sa se fi bezmeticit..si atat...acum cum o fi norocul ...am mai auzit treaba asta ca cei cu stupi de obicei nu mai incurajeaza si pe alti ...dar fiind la inceput...mai am multe de invatat
cristinel

Mesajde MIHAI BALS » 11 Iul 2012, 18:34

cristinel scrie:mi-a spus ca e posibil sa se fi bezmeticit..si atat...acum cum o fi norocul ...am mai auzit treaba asta ca cei cu stupi de obicei nu mai incurajeaza si pe alti ...dar fiind la inceput...mai am multe de invatat

sa-i spui vecinului ca roii se vand cu matca nu cu botci.
nu stiu daca poti sa faci distinctie intre puietul capacit de trantor(mai bombat si mai mare) si cel de lucratoare(normal,cat e celula).
si sunt curios ce ti-a spus vecinul sa faci daca s-a bezmeticit?
daca-l lasi asa pierzi si albinele si ramele(le strica).
MIHAI BALS

Mesajde cristinel » 11 Iul 2012, 23:16

prima data a zis sa astept sa vad ce iese din botci ..,porma mi-a zis si el povestea cu scuturatul ramelor de albine...acum ca sa mai asteptam un pic..
cristinel

Mesajde aliuta2000 » 12 Iul 2012, 08:20

cristinel scrie:prima data a zis sa astept sa vad ce iese din botci ..,porma mi-a zis si el povestea cu scuturatul ramelor de albine...acum ca sa mai asteptam un pic..

ce mai astepti Cristinel ???!!! primavara urmatoare ?????
roaga-l sa vina sa verifice el , daca tu nu te pricepi , daca are matca sau daca nu .
Daca e bezmetic , adica albina a inceput sa oua , atunci sa sti ca nu stiu daca se merita efortul de salvare .
la ora aceasta deja e foarte tarziu din punctul meu de vedere . Acum albina care hrana pentru asigurarea stocului de iarna .
A.D.
aliuta2000

Mesajde aliuta2000 » 12 Iul 2012, 08:23

inca o data .
ce tip de puiet ai capacit ?!!
de albina lucratoare , arata celula capacita plat la nivel
de trantore e mai mare si e capacita bombat
daca il ai mixt si apare puiet capacit de lucratoare mereu si nou inseamna ca matca e pe acolo si isi face cat de cat treaba .
A.D.
aliuta2000

Mesajde cristinel » 12 Iul 2012, 08:47

este puiet cu capaceala plata ..nu este nimic iesit in relief ca la capaceala de la trantori....e ceva probabail sa nu observ matca aceasta fiind nedezvoltata si e greu sa o distingi de celelalte..
cristinel

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE