Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Matca iesita

Mesajde balloo » 16 Iul 2012, 11:38

Salve!

Sa va povestesc o patanie.

Ma duc ieri seara la albine. La unul dintre stupi (12R Dadant + mag. 1/2) vad ca magazia e foarte grea. Desfac, inauntru vreo 9-10 rame pline ochi de miere, capacite. Langa el, un alt stup identic, cu magazia foarte usoara, adica goala :)

Zic, hai sa pun cateva rame din primul in al doilea, sa aiba si familia aceasta ceva sa pape din magazie. Zis si facut. Dau jos prima magazie (cu grija), deschid si al doilea stup, iau 4 rame goale din magazia lui si le schimb cu 4 rame pline din primul stup. Daaaar, cand sa pun inapoi in prima magazie ramele goale din a doua, ce mi-e dat sa vad?!?! Matca - mare, frumoasa, insemnata - din primul stup, pe o rama din magazie!! Sa mor, nu alta. Era la vreo 2m de stup, unde pusesem magazia pe capacul stupului. Repede iau rama cu matca, o scutur bine deasupra stupului (dar la mica altitudine, ca am mai scuturat o data o rama cam la 50cm desupra stupului si matca a zburat, a trebuit s-o iau cu mana si s-o pun in stup) si pun rama la loc, apoi magazia.

In sfarsit, rasuflu usurat! Si era asa de mare si frumoasa!
E-mail: mailandrei@gmail.com
Mess: YarisExpert
balloo

Re: Matca iesita

Mesajde MrBee » 16 Iul 2012, 14:11

balloo scrie:Salve!

Sa va povestesc o patanie.

Ma duc ieri seara la albine. La unul dintre stupi (12R Dadant + mag. 1/2) vad ca magazia e foarte grea. Desfac, inauntru vreo 9-10 rame pline ochi de miere, capacite. Langa el, un alt stup identic, cu magazia foarte usoara, adica goala :)

Zic, hai sa pun cateva rame din primul in al doilea, sa aiba si familia aceasta ceva sa pape din magazie. Zis si facut. Dau jos prima magazie (cu grija), deschid si al doilea stup, iau 4 rame goale din magazia lui si le schimb cu 4 rame pline din primul stup. Daaaar, cand sa pun inapoi in prima magazie ramele goale din a doua, ce mi-e dat sa vad?!?! Matca - mare, frumoasa, insemnata - din primul stup, pe o rama din magazie!! Sa mor, nu alta. Era la vreo 2m de stup, unde pusesem magazia pe capacul stupului. Repede iau rama cu matca, o scutur bine deasupra stupului (dar la mica altitudine, ca am mai scuturat o data o rama cam la 50cm desupra stupului si matca a zburat, a trebuit s-o iau cu mana si s-o pun in stup) si pun rama la loc, apoi magazia.

In sfarsit, rasuflu usurat! Si era asa de mare si frumoasa!

Cred ca te-ai emotionat...De ce-ai scuturat rama cu matca ? te-ai riscat.O puneai frumos inapoi in stupul de provenienta al matcii. Nu trebuia sa dai jos catul de la inceput doar ca sa iei 3-4 rame din el
MrBee

Mesajde balloo » 16 Iul 2012, 22:41

Pai l-am dat ca sa pot lucra in stup. Habar n-am avut ca matca era sus :d
E-mail: mailandrei@gmail.com
Mess: YarisExpert
balloo

Mesajde aliuta2000 » 19 Iul 2012, 12:32

balloo scrie:Pai l-am dat ca sa pot lucra in stup. Habar n-am avut ca matca era sus :d

matca se scutura doar in anumite situatii . ce ti-au spus colegii era : de ce nu ai bagat la loc rama cu matca si sa iei alta rama cu miere .
A.D.
aliuta2000

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE