Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura Canadiana descrisa de ceva timp in manualele

Mesajde Dragos2006 » 02 Oct 2012, 22:05

Cu ceva ani in urma am pus in discutie studiul Apimondia facut in Canada unde intr-un singur sezon se ajungea de la 100 de familii la 1000 ! secretul : solutia caspica . Din acest motiv l-am intrebat pe DM ce tratament este in prima caldare cu fructoza .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Cristian IONITA » 02 Oct 2012, 22:54

Mariane .... de ce pui tu problema asa "tendentios"?

Esti tu sigur si convins ca "apicultura canadiana" este definita exclusiv prin ceea ce ne-a impartasit Dan Margarit in filmulete?

Uite cum e la noi .... fiecare stupina cu metodele si rezultatele ei .... rar gasesti ceva comun .... de ce crezi ca in Canada ar fi altfel?
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Cristian IONITA » 03 Oct 2012, 08:58

cu cata siguranta afirmi asta Mariane .... ai fost acolo? ai vazut cu ochii tai? ... oare aia or avea si hobisti? .... oare la noi nu face nimeni apicultura industriala?

sincer eu nu am vazut in acele filmulete decat cum produce miere un apicultor (DAn MArgarit) adaptand-se la conditiile locale .... nu cred ca are prea mult de-a face cu apicultura canadiana asa cum nici modul in care faci tu apicultura nu e definitoriu pentru apicultura romaneasca.
Cristian IONITA

Mesajde balasbebe » 03 Oct 2012, 10:26

Dragos2006 scrie:Cu ceva ani in urma am pus in discutie studiul Apimondia facut in Canada unde intr-un singur sezon se ajungea de la 100 de familii la 1000 ! secretul : solutia caspica . Din acest motiv l-am intrebat pe DM ce tratament este in prima caldare cu fructoza .

Daca treceai pe la ACAR, gaseai raspunsul. Este adjuvant pentru combaterea varozei. Daca iei fara adjuvant costa doar 3,9 lei de la o alta asociatie concurenta. Cu eticheta pusa costa in jur de 5,1 lei. Dragos pentru a scoate 1:10 roi tu ce ai folosi?
balasbebe

Mesajde Cristian IONITA » 03 Oct 2012, 12:26

marian sima scrie:Vezi tu Cristiane avem vederi diferite ....

asta sigur asa si e ... ce vreau sa-ti mai pun in vedere .... nu romanii au inventat stuparitul sistematic .... ba din cate stiu eu noi am cam fost codasi la acest capitol ... prin ani 60-70 inca mai existau stupari cu cosnite .... in vreme ce pe alte meleaguri trecuse deja suta de ani de cand cosnitele erau piese de muzeu.
Cristian IONITA

Mesajde Dragos2006 » 03 Oct 2012, 14:22

balasbebe scrie:Daca treceai pe la ACAR, gaseai raspunsul. Este adjuvant pentru combaterea varozei. Daca iei fara adjuvant costa doar 3,9 lei de la o alta asociatie concurenta. Cu eticheta pusa costa in jur de 5,1 lei. Dragos pentru a scoate 1:10 roi tu ce ai folosi?

:lol: :lol: :lol: :lol: Dai la gioale batrane :D
La aceasta inmultire exploziva as folosi in primul rand antibiotice.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde jonny_it » 03 Oct 2012, 16:23

Apicultura din Canada este in mare aceeasi ca cea din SUA, acelasi model de stup, aceleasi chimicale si mod de lucru.
Pe langa multe lucuri bune au si unele mai putin bune, adica se trateaza pentru majoritatea bolilor in acelasi timp indiferent daca le au sau nu. Adica la ei siropul este intotdeauna cu antibiotice.

Daca in Canada ce spune Dan Magarit functioneaza, in Romania cu tehnica respectiva posibil sa nu iti cumpere nimeni mierea. :)
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 03 Oct 2012, 17:39

si asta e adevarat .... ca apicultura sistematica a venit la pachet cu alte belele ..... dar uite ca acum noi ne calcam pe picioare sa facem greselile pe care altii le-au facut inainte .... mi-or fi expirat mie lentilele la ochelari .... dar nu vad nimic de mandrie in asta
Cristian IONITA

Mesajde mary77 » 03 Oct 2012, 20:53

Ca tot vreti sal copiati pe DM. explicati de ce cu atata miere in cuib si o asa inpachetare pierde numeroase famili iarna ? pe cand la noi nu sunt pierderi asa mari . Spun oare un lucru neadevarat?
mary77

Mesajde BUNKA » 03 Noi 2012, 17:39

Am vazut si eu filmuletele si nu am auzit nimic de pierderi, cat anume pierde iarna...mie personal imi place ce am vazut in filme, arata ca sunt superiori la cateva capitole fata de noi.
In primul rand in conditii mai dificile care tin de clima, adica temperaturi mai scazute in principal din cauza vanturilor puternice, periada rece mai lunga cu o luna fata de la noi, apoi lipsa plantelor polenifere fata de la noi in primavara devreme(aprilie la noi) (mai la ei), apoi perioada de cules efectiv mai scurta decat la noi, ei au practic iunie si iulie perioada in care produc, august fiind deja la fel de sarac ca si la noi, noi in schimb avem mai. iunie, iulie..apoi diversitatea florei la noi fata de limitarile florei la ei...pot fi discutii aici legate de cele doua luni de cules la ei care probabil ofera culesuri continue si destul de ridicate zilnice, am inteles ca avea plus la cantar de 7kg zilnic....daca o tine relativ asa timp de doua luni, DA este un plus fata de la noi unde stupii tot trebuie mutati dupa culesuri, la noi intre salcam si tei este o diferenta de 15-20 de zile ...la mine in zona ultimul salcam e cel de pe valea Siretului, incepe undeva la 16 mai si se termina cam la sfarsitul lunii, iar teiul incepe undeva la 20-25iunie deci o perioada foarte lunga in care imediat dupa salcam timp de 7 zile este o foame lucie dupa care incepe timid o faneatza timida in zona de camp. La noi intradevar golurile de cules sunt un neajuns care poate fi inlaturat numai prin pastoral, mutarea stupilor la noi chiar si pe distante foarte mici de 30-50km este absolut necesara daca vrem sa avem cat de cat o continuitate. Eu am experiente de genul acesta nenumarate, ultima aducandu-mi pierderea multor familii, din doua saptamani de tei, una m-a plouat maxim dupa care una a fost ok in care stupii puternici fiind au adus pana la 30 kg de miere, dupa care au fost cateva zile de faneata, dupa care o foame cumplita in acea locatie care s-a suprapus pe o seceta prin care am trecut cu totii de cateva luni.
In acelasi timp pe aceeasi seceta in alta locatie la malul Prutului, la un cules de Floarea Soarelui cineva facea 8T miere, in timp ce in jumatatea vestica a judetului toti stuparii aveau stupii pe minus zilnic totul fiind parjolit.
Concluziile putem sa le tragem singuri, la noi fara pastoral nu se poate asigura continuitate in ceea ce priveste culesul, dar ca si bogatie si varietate florala suntem peste...intre salcam si tei se poate merge la zmeura, la mana etc.
Parerea mea e ca in timp ce la noi mai exista sanse sa se realizeze cules de productie si la inceput si mijloc de august la floare, si un cules de intretinere la munte sau in zona de deal si in delta, la ei sezonul este incheiat ...deci in conditiile astea ei sunt mult mai rentabili ca noi, de ce???...puneti-va intrebarea asta!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 03 Noi 2012, 17:57

Cateva lucruri mi-au atras atentia:
1- baga familii foarte puternice la iernare, echivalentul a 15 rame dadant 1/1 la noi pline de albina (la noi nu se intampla asta)
2-asigura rezerve mari de hrana albinelor pe timp de iarna (pe langa cele 20-25kg de miere din cuib la care nu umbla niciodata, vin cu o completare pana la 45-50kg de hrana)
3- cand discuta de tratamente ei le fac ca sa zic asa mai cu cap, folosesc mai multe medicamente pe care le rotesc, sunt atenti si la parazitul traheal la fel cum sunt atenti si la varoa si nosema...deci nu subestimeaza impactul pe care-l pot avea celelalte boli asupra coloniilor de albine.
4-pun un accent deosebit pe selectie si pe aducerea de material cu caractere genetice deosebite in stupine, de la hibrizi deosebit de productivi, pana la albine care au capacitatea de a lupta cu varoa si albine deosebit de linistite ...e un mix de gene si caractere care l-am vazut si in alte zone ale lumii unde productivitatea atinge aceleasi cote in situatii oricum mult mai dificile decat la noi si ma refer la Suedia.
5- din punct de vedere al tehnicii apicole, sunt peste noi si mult mai bine organizati...puii mei, cel putin fata de mine, ca nu ma indoiesc ca si la noi sunt oameni organizati, insa ce am vazut la ei...mi se pare ca asta fac an de an fara abatere de la tehnica, si cine merge la ei sa lucre trebuie in primul rand sa-si insuseasca tehnica, adica faci ceea ce este verificat deja acolo si functioneaza, dupa o schema destul de exacta.
6-protejeaza foarte bine stupii de ger si vant prin halele pe care le folosesc si prin impachetaje, asta se vede in cantitatea de albina din primavara, in cantitatea de puiet, in explozia familiilor din primavara inca inainte de a inflori ceva

Poate mai sunt si altele insa lucrurile astea imi suna cunoscute...Malaiu
BUNKA

Mesajde Ioan Guist » 03 Noi 2012, 18:15

Pai...Bunka ,de ce sa ne punem intrebarii??
Nu mai bine dam din prima un ...raspuns? Aia sunt niste hapsani.Aia sunt niste nechibzuiti.Fata de noi aia sunt niste capcauni.Pe deasupra , toate laboratoarele si studiile lor sunt pe o directie gresita.Jeme America de tampiti.Si unde tampitii aia de americani nu gasesc leac sa omoare albina de pe intreg pamantul, vin fain -fain frumos, vest europenii.Alti limbrici.Alti ambramburici ce vor sa suga laptele sfant al patriei mume.

Pe cand...daca te uiti cu ochii umezi catre...Romanica, se schimba perceptia.Aici la noi, pe meleaguri carpatine, unde curge raul involburat si canta privighetoarea ...imnul national la ora 7 trecute fix, ei bine la noi adicatelea, Apis melifera are alta perceptie a florilor.Nu culege decat florile albastre ,rosii si galbene.
Sa fie clar!
Oamenii de stiinta romani nu dorm.Ei mediteaza.Si vor scoate arma secreta de sub pix la momentul oportun.Adica la pastele cailor.
Apicultorii romani monteaza dimineata la cafea aproximativ 300 de cozi de pruna.Bistritene.Mierea romaneasca nu se gaseste nicaeri.Numai in Romania!Clar!

Iar forumul Stuparitul , este varful de lance in informatia apicola.

Desteapta-te Romane!!Ca dormi direct pe pamantul umed.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Mircea_63 » 03 Noi 2012, 18:53

marian sima scrie:Ai dreptate breee :lol: cind ai nostri preferau o apicultura ceva mai stabila aia introduceau albina ucigasa si multe chestiuni care ii umpleau de paraziti ,loca americana si altili :lol: .

Mariane, esti intr-o grava si profunda eroare de gandire. Ma simt oarecum stanjenit sa-ti spun asta, eu, un incepator intr-ale albinei!

"Ai nostrii preferau o apicultura ceva mai stabila"...preferau pe dracu. Erau ramasi in urma!
Daca asta ar fi fost o ALEGERE constienta, era altceva. Pur si simplu "ai nostrii" au stat pe loc. Hai sa-i elogiem.

Ia uite cat de grozavi suntem: printul Charles si-a cumparat casa de pamant in Romania. In timp ce altii s-au imbolnavit tragandu-si apa in casa si facand case din caramida, o mare parte din poporul roman, in imensa lui intelepciune a ales un model mult mai sanatos :lol:
Daca un sarantoc umbla jerpelit, zicem ca e vai de capul lui. Daca unul foarte bogat face asta, zicem ca e excentric!

Atunci cand evoluezi, experimentezi. Este inevitabil sa apara si alte lucruri negative, pe care nu le-ai stiut sau la care nu te-ai gandit.
Masinile...polueaza. Antibioticele...au si reactii adverse. Internetul :lol: ...poate da si dependenta, d`aia ne vedem seara de seara aici :?: Dar cum ar fi lumea fara ele?

Nu exista nimic numai bun. Dar...daca alegi sa vezi doar partile negative...
Poate ai copii! Ce sa mearga ei in oras si sa faca scoala? Orasul e plin de depravare, strica omul. Sa ii cumperi masina? Nu vezi cate accidente sunt? Telefon mobil? Au zis la televizor ca emite radiatii. Televizor? Se strica lumea taica. Numai stricaciune!
Cel mai bun viitor pentru copii este sa-i tii acasa la coada vacii, sa mance zama de loboda ca e sanatoasa si....da de ca nu ne-am muta noi inapoi in pesteri?

Albinele? Nu era mai bine in cosnite? Sau si mai bine, umblam prin paduri si cautam mierea?

S-a insurat unul tanar. Sa faca copii? Dar daca -Doamne fereste- iasa unul cu probleme...ca se mai intampla...n-ar fi mai bine fara?

Nu stiu daca m-am facut inteles, dar oamenii aia lupta sa evolueze. Ca apar si hopuri? Apar!

Daca vezi totul in alb si negru, fara culori si fara nuante...nu stiu daca vei avea o buna perceptie a lumii.

Daca nu ii manca in c*r pe unii sa umble cu barca pe oceane, nu descopereau hAmerika si nu existau fumatori, nu exista sifilis, dar nici porumb, cartofi, paradaici (rosii)

Cine nu face nimic, nu poate sa greseasca! Dar e o greseala sa nu faci nimic.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde kamy » 03 Noi 2012, 19:06

americanii sant foarte avansati ,de-aia cred ca loca le poarta numele!americanii cred ca au o prapastie intre hobi si business la noi cred ca-i granita cam subtire.daca ei nu au probleme cu antibioticele de ce sa-si faca dureri de cap,la ei time is money!
kamy

Mesajde alt stupar » 03 Noi 2012, 21:23

marian sima scrie:Ai ca vad eu cind o sa ajunga pe aici virusi de care sint vinovati vestici vostri si din cauza carora stupine intregi sint decimate ,daca totul e asa de roz acolo unde se inregistreaza jumatatile de efectiv disparute peste iarna in tarile lor?

ai vazut tu cu ochii tai o astfel de stupina decimata sau vorbesti din auzite ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ruben » 03 Noi 2012, 21:32

Ioan Guist scrie:Pe cand...daca te uiti cu ochii umezi catre...Romanica, se schimba perceptia.Aici la noi, pe meleaguri carpatine, unde curge raul involburat si canta privighetoarea ...imnul national la ora 7 trecute fix, ei bine la noi adicatelea, Apis melifera are alta perceptie a florilor.Nu culege decat florile albastre ,rosii si galbene.

:lol: :lol: :lol:

Cati stupari am auzit ca vesticii iau miere din Romania sa ii dea gust la mierea lor...
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE