Iata ce au in comun apicultorii si dirijorii:
Exista diferite stari ale creierului, in care acesta emite unde: alfa, beta, theta, delta. Acestea sunt caracteristice diferitelor stari: treaz, semi-adormit, meditatie, relaxare etc.
Este cunoscut ca meditatia, caracterizata si ea prin anumite frecvente, imbunatateste starea de sanatate si implicit prelungeste viata. Starea de meditatie -de exemplu- se exerseaza si nu se dobandeste cu una cu doua.
Aceste frecvente pot fi schimbate precum schimbi postul aparatului de radio, insa -cum spuneam- nu este la indemana oricui, ci presupune anumite tehnici, exercitii si multa practica. In asa ceva, yoghinii sunt experti!
Au fost create aparate care masoara aceste frecvente, iar subiectul unui experiment, in momentul in care primeste feed-back-ul aparatului, adica primeste informatia despre starea sa, invata mult mai repede sa controleze aceste stari.
Stuparii stiu ca pe unii ii inteapa albina, iar altii par sa fie oarecum protejati, deoarece "stiu" cum sa umble cu ele. Pentru a se coordona atat de bine o populatie foarte numeroasa de albine, in mod sigur ele comunica prin moduri pe care eventual le putem intui momentan, poate mai tarziu vor fi chiar demonstrate. Unul dintre aceste moduri tine chiar de aceste campuri electrice, caracterizate prin frecventa lor. Chiar si plantele emit campuri electrice si exista ipoteze cum ca plantele chiar comunica intre ele prin aceste campuri.
Stupul este un aparat potrivit pentru obtinerea acestei stari de comunicare oarecum subliminala din lumea viului. Cum? Simplu! Daca nu intrii in aceasta stare, ai toate sansele sa te intepe

. Descoperi repede starea de calm, liniste, iubire fata de ganganiile astea intepatoare, altfel...renunti, exceptand cazul in care esti masochist.
Primesti un feed-back de la albine si asta te ajuta sa obtii o stare anume, specifica frecventei acelui camp electric. Stuparul practica o anumita stare psihica -oarecum asemeni yoghinilor si calugarilor budhisti, in momentul in care intervine in stup.
Un fel de rezonanta a viului, de a fi una cu natura. Amintesc de imblanzitorii de animale si chiar de Sfantul Daniel, cel aruncat in groapa cu lei flamanzi si caruia leii nu i-au facut nimic.
Precis s-a comportat cu ei ca si stuparul cu albinele.
Acum dirijorii! Dirijorul are la randul lui de intrat intr-o stare de vibratie cu intreaga orchestra si totodata cu muzica. Ce ziceti, n-am putea oare sa filmam un dirijor, iar la urmatorul concert sa asezam in acelasi fel orchestra, sa proiectam filmul si orchestra ar canta la fel?
Eventual daca nu o proiectie, fie si o holgrama?
N-ar merge! E nevoie de acea comunicare si acel camp dintre dirijor si orchestra, aceeasi pe care o are stuparul cu albinele lui.
Acuma, stim ca exista stupari si...stupari, la fel cum exista dirijori si...dirijori, dar in mare cam asta este explicatia.
O anumita stare necesara desfasurarii activitatii, stare pentru care primeste un feed-back, iar acea stare este cea care prelungeste viata, prin aducerea omului in armonie cu viul din jurul sau si cu sine insusi.
Explicatia imi apartine, iar daca cineva are o alta parere sau o explicatie mai buna, este binevenit.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)