Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cumpararea familiilor

Mesajde Floryn » 19 Mar 2013, 15:40

Buna ziua! Am si eu o intrebare: Doresc sa imi cumpar albine si as dori sa stiu daca este recomandat sa cumpar albine de la persoane care stau aproape de mine la 1 km?? multumesc,
Floryn

Re: cumpararea familiilor

Mesajde CORNEL V. » 19 Mar 2013, 16:04

Da, este recomandat pentru vanzator.
CORNEL V.

Mesajde liviutzbogos » 19 Mar 2013, 16:09

Poti sa ii cumperi dar sa ii duci o vreme in alta locatie, la peste 5 km...ceva neamuri, prieteni dintr-un sat vecin, stiu eu...Altfel toate culegatoarele se vor intoarce la cel de la care le cumperi...mai pe scurt, cumperi 10 familii si ramai cu 2,3 :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde yokoz777 » 20 Mar 2013, 18:41

Salutare.Mai baieti nu mai speriati omu..Domnule eu am cumparat toti stupii unui prieten aflat la 5-600 de metri distanta de casa mea si am procedat in felul urmator:i-am luat in seara asta,i-am tinut in magazie la intuneric si racoare,a doua zi seara le-am dat drumu si in locul unde au fost stupii lui ziua urmatoare erau doar ceteva albine,am stat zilele alea mai mult pe la el pentru a vedea daca intradevar este adevarat ca se intorc albinele..si eu am vazut ca nu este chiar asa!1la mana albina se va reorienta 2la mana percepe feromonii matcii si se intoarce inapoi 3la mana albina ca si omu se intoarce intodeauna acasa!doar nu uiti unde stai..te imbeti,te ametesti dar tot acasa ajungi.se mai duce culegatoarea(farte putine in cazul meu caci puteam spune ca este albina in trecere) in vizita la fosta vatra dar se intoarce inapoi!fapt observat cu ochii mei.Inca o chestie observata este ca albina nu trebuie menajata..cu cat menajezi si bibilesti stupii mai mult cu atat merg mai prost.nu ma refer la neglijenta atentie!
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde EugenVoinea » 20 Mar 2013, 21:28

Deocamdata este timpul bun pt .mutarea stupilor,dar manual (fara roaba ,caruta ,etc),mai tarziu cand infloresc corcodusii se pierde mai multa albina si nu e bine.
..."Invata de la vultur cand umerii ti-s grei Si dute la furnica sa vezi povara ei''... din lirica norvegiana.
EugenVoinea

Mesajde liviutzbogos » 20 Mar 2013, 21:30

Daca spuneti inseamna ca asa o fi. Eu nu am experimentat, am vorbit doar din citite si din auzite :) Sanatate
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde alt stupar » 20 Mar 2013, 21:34

yokoz777 scrie:Salutare.Mai baieti nu mai speriati omu..Domnule eu am cumparat toti stupii unui prieten aflat la 5-600 de metri distanta de casa mea si am procedat in felul urmator:i-am luat in seara asta,i-am tinut in magazie la intuneric si racoare,a doua zi seara le-am dat drumu si in locul unde au fost stupii lui ziua urmatoare erau doar ceteva albine,am stat zilele alea mai mult pe la el pentru a vedea daca intradevar este adevarat ca se intorc albinele..si eu am vazut ca nu este chiar asa!1la mana albina se va reorienta 2la mana percepe feromonii matcii si se intoarce inapoi 3la mana albina ca si omu se intoarce intodeauna acasa!doar nu uiti unde stai..te imbeti,te ametesti dar tot acasa ajungi.se mai duce culegatoarea(farte putine in cazul meu caci puteam spune ca este albina in trecere) in vizita la fosta vatra dar se intoarce inapoi!fapt observat cu ochii mei.Inca o chestie observata este ca albina nu trebuie menajata..cu cat menajezi si bibilesti stupii mai mult cu atat merg mai prost.nu ma refer la neglijenta atentie!

gresit.
Gresit cap-coada !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde liviutzbogos » 20 Mar 2013, 21:39

Deci mai bine cum am zis eu? :P
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde yokoz777 » 23 Mar 2013, 09:22

Daca tu zici asa o fi gresit cap coada,eu am scris din cele vazute nu din cele auzite.Stii cum e,o mie de farmacii o mie de doctorii.fiecare cu ale lui.Le-am luat cu aproape o saptamana pana la inflorirea salcamului,iar daca albina lucratoare se intorcea la ala de le-am cumparat nu mai scoteam eu miere.eu unul am vazut din propria experienta ca nu mi-a scazut efectivu de albine din stupi si ca argumet am facut si miere incat aveam si cat..DAR OBSERV CA LA NOI PRACTICA SI TEORIA AU DRUMURI DIFERITE sau fiecare vorbeste dupa ureche...(nu bat apropo sa jignesc pe cineva,dar toti discuta si se dau albine care mai de care si din discutii zici ca intr-o viata anterioara au fost albine si le stiu pe toate)la celelalte enumerate nu pt argumenta caci si eu la randul meu le-am citit si le-am expus mai departe..feromoni,orientare ,gusturile albinei si alte cele se mai discuta pe aici..da nu cred ca a fost vrunu pana acum in pielea albinei sa zica exact ce si cum..sa mai fi si incepator sa iei unele sfaturi si dicutii de bune dai gres din prima.asa ca pana la urma tot practica bate teoria!
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde murarudumitru » 23 Mar 2013, 12:23

Floryn scrie:Buna ziua! Am si eu o intrebare: Doresc sa imi cumpar albine si as dori sa stiu daca este recomandat sa cumpar albine de la persoane care stau aproape de mine la 1 km?? multumesc,

Te invat eu si cu rezultate bune,daca ei stupi din sat cu tine si nu ai posibilitate de ai duce mai departe sai ti un timp acolo macar 2 saptamini ,fa asa cind iai adus acasa inainte de ai deschide stupi pune crengi in fata urdinisului cit mai multe,nu cu frunza,albina care iasa trebuie sa treaca prin obstacole si ia vede sigur ca este in alt loc si isi face reperu la noua asezare ,eu am facut si cu cucces
murarudumitru

Mesajde Floryn » 23 Mar 2013, 18:57

va multumesc pt sfaturi
Floryn

Mesajde feerary » 23 Mar 2013, 19:38

am vazut la cineva ca punea in fata ordinisului un laț pt ca albina sa treaca peste el si astfel sa se reorienteze... asa se poate proceda si cand unifici 2 familii. Am vazut ca functioneaza.
feerary

Mesajde stroe » 24 Mar 2013, 00:36

Floryn scrie:Buna ziua! Am si eu o intrebare: Doresc sa imi cumpar albine si as dori sa stiu daca este recomandat sa cumpar albine de la persoane care stau aproape de mine la 1 km?? multumesc,

Dupa ce te convingi ca au tot ce le trebuie le duci provizoriu doua trei saptamani la 4-5 km si apoi le aduci in curte altfel ramai fara culegatoare( aprilie -mai).Daca le cumperi vara trebuie marita distanta la 7 km. Daca le duci direct in curtea ta albina se va intoarce pe vechea vatra si negasind stupul propriu va intra in cel mai aproape stup posibil dar sigur nu la tine( 1 km).
stroe

Mesajde liviutzbogos » 24 Mar 2013, 14:48

As mai avea eu o nelamurire...raspunsul poate il ajuta si pe autorul topicului. Daca duci stupii la marginea lanului de rapita sau la la marginea padurii de salcam, la un cules puternic, este adevarat ca nu se mai intorc pe vechea vatra, chiar daca aceasta este la mia putin de 2 3 km? Stiu, din auzite si citite, ca atunci cand le pui la dispozitie un cules abundent, ele nu mai pleaca in cautare de nectar la 3km.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde cucubau » 24 Mar 2013, 15:45

Va propun o experienta foarte simpla , la indemana tuturor.
Mutati un stup la o distata de 50 cm . Urmariti apoi albinele care ies din stup daca revin direct la noua pozitie a urdinisului sau daca incearca sa aterizeze la vechea pozitie .
........
cucubau

Mesajde stroe » 24 Mar 2013, 21:16

liviutzbogos scrie:As mai avea eu o nelamurire...raspunsul poate il ajuta si pe autorul topicului. Daca duci stupii la marginea lanului de rapita sau la la marginea padurii de salcam, la un cules puternic, este adevarat ca nu se mai intorc pe vechea vatra, chiar daca aceasta este la mia putin de 2 3 km? Stiu, din auzite si citite, ca atunci cand le pui la dispozitie un cules abundent, ele nu mai pleaca in cautare de nectar la 3km.

Daca inainte sa le muti albinele au mai vizitat padurea sau lanul se vor intoarce la vechea vatra. Nu inteleg totusi cum de nu se pot duce la 3-4 km inainte de a inflori rapita sau alt lan?
stroe

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE