Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum e anul acesta apicol?

Mesajde Adrian Vasile » 27 Apr 2013, 21:30

E un an bun? Ce spun apicultorii despre sezonul acesta? E benefica vremea de acum pentru apicultura?
Consuma apicole de calitate, ai grija de unde cumperi!!!!!
Adrian Vasile

Re: Cum e anul acesta apicol?

Mesajde almasel » 28 Apr 2013, 10:41

Pana acum pare bunicel. Aprilie cu vreme buna pentru culesul la pomi fructiferi, papadie si altele.
Din pacate (pentru mine, dar vorbind si cu alti vecini/ prieteni din aceeasi zona cu mine) toamna anului trecut mi-a cam dat planurile peste cap. Seceta prelungita din vara- toamna a facut ca ponta sa fie stopata, astfel incat in iarna am intrat cu familiile slabite. Nu am avut nici o pierdere peste iarna, dar in primavara am iesit cu familiile foarte slabite.
La momentul acesta stupii sunt intarziati cam cu 2 saptamani (cel putin). Asta inseamna cu salcamul chiar daca va fi abundent nu prea o sa am cu ce albine sa il culeg. Dar asta nu este un dezastru (cel putin pentru mine), pentru 2013 nefacandu-mi calcule pentru productie de miere.
Una peste alta, prima parte a anului nu cred ca va fi slaba. Probabil din iunie-iulie vor incepe din nou problemele (seceta). Pana la urma va ddepinde de noi si de priceperea noastra cum vom trece de perioadele mai grele.
almasel

Mesajde m.gabor » 28 Apr 2013, 22:56

Nu stiu cat de benefic este , deoarece in zona mea in saptamana ce a trecut au inflorit aproape instantaneu zarzar,corcodus,cires,visin,prun ,par si papadie si la fel de repede au inceput sa se treaca deja. ( 21-28 aprilie.) :idea:
m.gabor

Mesajde horia_ch » 29 Apr 2013, 09:15

Cine vrea să nu se mai plângă de lipsă de albină viabilă primăvara viitoare, să facă pe :evil: -n patru şi să culeagă polen. ACUM, cât încă mai este de unde!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Adrian Vasile » 29 Apr 2013, 15:58

Da a venit caldura brusc, natura a explodat flori, frunze, profitati ca cine stie ce urmeaza.
Consuma apicole de calitate, ai grija de unde cumperi!!!!!
Adrian Vasile

Mesajde izavoianu » 29 Apr 2013, 19:37

Adrian Vasile scrie:Da a venit caldura brusc, natura a explodat flori, frunze, profitati ca cine stie ce urmeaza.

Cred ca va fi un an foarte bun. Se pare ca vremea se va strica dupa Paste, vin ploile, probabil se va indrepta dupa 10 mai cand va inflori salcamul. De cand am stupi (2006) este primul an cand storc ceva la pomii fructiferi.
izavoianu

Mesajde Ioan Guist » 29 Apr 2013, 21:46

In 2003, la fructiferi am avut 2 kg aport.anul asta , fructiferii dau asemenea.Pregatiti-va de salcam ,tei si floare.
Sa ne lase si timpul si...e ok
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Trantorul@ » 01 Mai 2013, 22:49

Ca, cam asa ii curge nectarul pe jos pacat ca nu prea are cine sa-l culeaga.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde eugen65 » 07 Mai 2013, 09:41

Si la noi in Dimbovita toate florile au explodat odata. Problema pt ca puietul fiind putin nu aputut sa fructifice culesul. Astept sa vad la salcam , care pare sa fie din abundenta.
eugen65

Mesajde alin75 » 08 Mai 2013, 08:16

La mine salcamul a debutat foarte prost (a inflorit cam de 3 zile peste 70%). Este plin de floare, dar nu are cine culege.
In perioada pomilor am avut o dezvoltare destul de rapida (bagam rama la ouat, iar a doua zi era plina; iar FA era crescut in 2/3 zile si apoi ouat), dar in acelas timp a avut probabil loc si schimbul dintre generatii. Doar asa imi pot explica de ce la pomi am avut si ceva cules (slab), iar acum am ramele aproape curate (am extras mierea de la pomi), doar cu ceva pastura pe ele; din puietul capacit a iesit 3/4; nu mai cladesc ramele (am toate magaziile necladite) si nici nectar nu mai aduc.
SUNT DEZAMAGIT!!!!!!!!!!
P.S.
1. Ieri la control gasesc o rama 1/1 cladita ca la carte, cand ma uit cu atentie pe o parte incepea sa bage nectar, pe alta erau oua in fiecare celula. Rama este la mijlocul cuibului, partea ouata fiind in dreapta, fiind urmata de o rama capacita, apoi alte rame goale cu ceva pastura; partea cu nectar este spre cuib. Parca au tampit.........
2. Pentru colegii cu mai multa experienta, la cate zile de la inflorire secreta floarea neactar?

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Aurel1959 » 12 Mai 2013, 10:11

Si eu sint dezamagit pana in prezent.Salcamul a inflorit in zona mea de citeva zile(3) si albina nu bate deloc la el . Parca ar fi stopit cu ceva .Daca vad pina la 10 albine pe un pom e mult. In schimb foarte multi bondari lanosi,aproape ca e invazie.Ramane de vazut cum vor decurge lucrurile in urmatoarele zile.Oricum eu cred ca pentru zona mea e un an foarte prost pina acum.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde almasel » 12 Mai 2013, 10:40

Ceea ce se petrece acum am mai trait si cu ceva ani in urma.
Salcamii infloriti foarte bine, secretie redusa de nectar (seceta acum, seceta si in vara- toamna anului trecut); pe de alta parte, familiile de albine nu sunt dezvoltate pentru un cules normal, iar dezvoltarea maxima va fi undeva in jurul perioadei de 1- 15 iunie, cand salcamul s-a cam terminat.
La prima vedere pare o situatie destul de dificila. Dar pentru mine nu este chiar asa.
Pana la urma trebuie avut in vedere obiectivul pe care l-am fixat pentru anul acesta; pentru mine am stabilit ca si anul asta ca prim obiectiv extinderea stupinei, nu productia de miere. Ceea ce rezulta ca si productie de miere este un bonus in afara obiectivului propus.
In ceea ce ma priveste sunt in grafic, avand in vedere situatia de acum. Vedem cum mai evolueaza lucrurile.
almasel

Mesajde FLORINELU » 14 Mai 2013, 17:00

cam aceeasi situatie si la mine. putina albina pentru salcam,salcamul secreta si sant albine pe el,stupii care sant puternici au bagat nectar destul de bine si are un gust excelent. la pomi fructiferi am stors ceva,iar stupii banuiesc ca vor fi puternici la tei. sa vedem cum va fi vremea atunci.
apropo,cam cand credeti ca va inflori teiul in banat?
FLORINELU

Mesajde jenica67 » 14 Mai 2013, 23:33

La mine teiul argintiu intre 10-15 iunie. Startul naturii grabit, nu cred ca va influenta teiul.
jenica67

Mesajde cristi arad » 15 Mai 2013, 00:25

prin vest s-a cam pripit timpul, la rapitza a fost cam 8-9 kg /familie (rapitza a tinut putin, aproape jumatate din perioada ei de floare), a inflorit la nici 3 saptamani de la iesirea albinelor din iarna; fazele de dezvoltare (ca si timp) a albinei sunt aceleasi dar vremea se pripeste; salcamul 1 este gata si nu stiu inca daca a dat 10kg/familie (n-am apucat sa vad), stupii sunt in medie cam pe 2 corpuri ME , dar sunt optimist ca mai aduna la buruienile de camp (scai vanat, ghizdei salbatic etc) ca a dat o ploaie pe aici; eu astept teiul si cel mai mult floarea soarelui (totu-i sa mai ploua macar o data/luna); Doamne ajuta.
cristi arad

Mesajde alexx » 24 Mai 2013, 12:31

in oltenia sper sa plece toata flora bine dupa ploile din zilele trecute :D
alexx

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE