Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Albine moarte dupa 24 ore de stup inchis

Mesajde ltomescu » 01 Mai 2013, 19:41

Salut,

Suntem incepatori in apicultura. Avem de vreo trei saptamani cativa stupi in oras. S-a anuntat de catre primarie campanie impotriva capuselor si s-a scris in ziar ca apicultorii sa ia masurile necesare deoarece se utilizeaza insecticide in tot orasul timp de doua zile (luni si marti).
Asa ca duminica seara la ora 23.30 am inchis urdinisurile. Am lasat sita de aerisire de pe fundul stupului deschisa la maxim (15 x 15 cm) si cele doua aerisiri din capac erau de asemenea deschise. Deci se asigura ventilatia stupului. Avem stupi orizontali si in prezent cam 10 rame/stup. Albinele sanatoase, tratamente cu varachet, nozevit, protofil facute.
Luni seara tarziu (ora 21.00) mi-a parut rau de ele sa le mai tin inchise, si am riscat si am deschis urdinisurile sa poata iesi afara, ceea ce au si facut imediat, desi era seara.
Marti toata ziua a fost activitate normala la urdinisuri, albinele intrau si ieseau.
Nu stiu daca intradevar s-a dat cu insecticide in oras, dar asa fusese anuntat.
Azi, miercuri, am facut inspectie in stupi si am gasit sute de albine moarte pe fundul stupilor (cam un faras de albine la fiecare stup).
Albinele ramase (oricum foarte multe) lucreaza normal, reginele sunt in stupi, puiet, miere, polen, etc. Intra, ies, culeg.
Totusi, de ce au murit atatea albine, foarte multe?? Pot sa fi murit de cald? Au fost 30 - 32 grade in ultimele zile. Ventilatie au avut prin fundul cu sita si prin sitele din capac, dar sa fi fost prea cald!? Daca le tineam si marti inchise poate mureau si mai multe?!

Multumesc pentru orice pareri!
ltomescu

Re: Albine moarte dupa 24 ore de stup inchis

Mesajde ovidiu_78 » 01 Mai 2013, 20:02

Erau cele batrane,asta rezulta din cele ce spui
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde clncatalin » 03 Mai 2013, 01:25

0 zi din viata unei albine este ca si 2 ani din viata unui om.
Daca albinele au stat fara apa o zi, este ca si cum stuparul ar sta fara apa 2 ani.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde danielmihai » 03 Mai 2013, 01:55

nu cred ca este asta...poate alta cauza! stiu pe cineva care uitat un stup inchis in jur de 1 saptamana si nu a fost afectata vizibil dezvoltarea lui, erau oua,larve in toate stadiile!
probabil cum zice ovidiu albina batrana care s-a uzat mai mult si a dat coltul!
danielmihai

Mesajde ltomescu » 03 Mai 2013, 07:28

In stupi aveau sirop, dar nu si apa. Multumesc pentru răspunsuri.
ltomescu

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE